Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Η Ελλάδα που αντιστέκεται

Ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχει ο καθένας για την ΕΡΤ και τα προγράμματά της, ή το πόσο συμπαθεί κανείς τον Σπύρο Παπαδόπουλο, η χθεσινή εκπομπή του «στην υγειά μας» ήταν ένας ύμνος.
Ύμνος στην «Ελλάδα που αντιστέκεται, στην Ελλάδα που επιμένει» στους άγνωστους ανθρώπους που παλεύουν να κρατήσουν ζωντανά τα ήθη τα έθιμα και τις παραδόσεις κόντρα στο γενικό ρεύμα να γίνουν τα χάμπουργκερ, τα χοτ ντογκ και το ποπ κορν μέρος της παράδοσης όπως και τα σαχλοτράγουδα που πάνε να εκτοπίσουν τα λιανοτράγουδα. Να μην ξέρουμε, Κουφογιάγκο, Αηδονίδη, Τσίτρα, αλλά μόνο Σαρμπέλ και Καλομοίρες.
Χθες είδαμε πως με την βοήθεια κάποιων δημάρχων και όχι μόνο, νέοι άνθρωποι μετέχουν στην συντήρηση και διατήρηση αυτών που μας γέννησαν.
Λαούτα, ούτια, κανονάκια, σαντούρια, βιολιά, λύρες ποντιακές και κρητικές, κλαρίνα, νταούλια και ζουρνάδες στα χέρια νέων μουσικών, φωνές αληθινές, ερμηνείες άμεσες, χοροί λεβέντικοι κι ειρηνικοί.
Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά, να ‘ναι καλά όλοι τους

14 σχόλια:

zoyzoy είπε...

Μ'αρέσουν οι εκπομπές του Σπύρου αν και την έχασα την χθεσινή γιαυτή και κάνα-δυό λέω χαλάλι τα λεφτά που πληρώνουμε στην ΕΡΤ.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Εγώ θεωρώ οτι η δημόσια τηλεόραση πρέπει να συντηρείται από εμάς, αλλά η διαχείριση των χρημάτων μας συχνά δεν είναι χρηστή. Οι εκπομπές της είναι από αυτές που δεν θα δεις ποτέ στα ιδιωτικά κανάλια. Τέλως πάντων, γνώμες...

Ένα γελαστό απόγευμα είπε...

Κάθε μπουκιά και γουλιά των συνδαιτυμόνων κοστίζει περίπου €100.
Άκουσα το κόστος της κάθε εκπομπής και δεν είπα καθόλου "χαλάλι".
Ο οικοδεσπότης αγγίζει ως αμοιβή τις €54.000 ανά επεισόδιο.
Θυμώνω πάρα πολύ μ' αυτή την ασυδοσία που επικρατεί, ενώ θα 'πρεπε να διδάσκονται τα παιδιά μας με πολιτισμό και παραδόσεις, κάποιοι καιροσκόποι δράττονται της ευκαιρίας αρπαγής δημόσιου χρήματος και καλοπέρασης.
Λυπάμαι πραγματικά γιατί ζω σε μια συνοικία που δυστυχώς υπάρχουν Ελληνόπουλα χωρίς τα στοιχειώδη (φαγητό, θέρμανση κτλ)...

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@γελαστό απόγευμα, ευχαριστώ για την επίσκεψη και φυσικά για το σχόλιο. Αυτό εννοούσα με την χρηστή διαχείριση, αλλά δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα που διαμόρφωσε τέτοιες συνθήκες και νοοτροπίες. Τα ιδιωτικά κανάλια καθιέρωσαν τις προκλητικές αμοιβές και αναγκαστικά ακολουθεί και η ΕΡΤ προκειμένου να έχει αξιόλογους συντελεστές. Και μη νομίζεις οτι τα ιδιωτικά κανάλια δεν τα πληρώνουμε (έμεσα) μέσω των προϊόντων που αγοράζουμε και που έχουν ενσωματώσει στην τιμή τα έξοδα των διαφημίσεών τους. Φυσικά και δεν εγκρίνω αυτή τη κατασπατάληση και βέβαια οργίζομαι με τις συνθήκες της ζωής ενός μεγάλου μέρους του λαού.

ange-ta είπε...

εμένα μου τη δίνει ο Παπαδόπουλος που λένε και τα στρούμφ!

Αυτές οι μουσικές είναι καλές να τις ακούς με φίλους γκαρδιακούς, να νοιώθεις ότι οι καρδιές σας κτυπάνε στο ίδιο μήκος κύματος. Να λές στην υγειά σου καρντάση μου και να το αισθάνεσαι.
Οχι να βλέπεις όλους αυτούς τους πληρωμένους να τραγουδάνε "απόψε είναι πια για μας, η νύχτα η τελευταία"
και να λές αμήν παναγία μου!!!

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@ange-ta, φοβάμαι οτι παρεξηγήθηκα. Και βέβαια η Ελλάδα που αντιστέκεται δεν είναι "οι πληρωμένοι" Εγώ μίλησα για τα νέα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική και χορευτική μας παράδοση, αντί να τρέχουν στα x-factor και στα Ελλάδα έχεις ταλέντο.

Unknown είπε...

Συμφωνώ μαζί σου για την διατήρηση των παραδόσεων και οφείλοντας να ομολογήσω πως παρα το γεγονός οτι δεν ειμαι λάτρης μήτε της τσαμπούνας,μήτε του ζουρνά,τα παιδία αυτά που με τόση περιφάνεια και χαρά,το βλέπεις στο πρόσωπο τους σου δίνουν την αισθηση,οτι ξεπεράσθηκε το κόμπλεξ καποιας εποχής .!!!
Συμφωνώ ομως και με το γελαστό απόγευμα,η ΕΡΤ εχει στο δυναμικό της εξαιρετικά ταλέντα που θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει χωρίς να καταφεύγει σε ουρανομίκεις αμοιβές.Πολύ δε περισσότερο οταν καταπληκτικές εκπομπές τις τοποθετει σε χρόνο που βγαίνουν τα φαντάσματα.
Οσο για τον Παπαδόπουλο,τον τελευταίο χρόνο χρησιμοποιεί την εκπομπή συντεχνιακά καθαρά,

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

επαναλαμβάνω οτι δεν μ' ενδιαφέρει κανένας Παπαδόπουλος, εγώ μίλησα για μια εκπομπή που τίμησε την μουσική μας παράδοση...

Unknown είπε...

Αυτό εγινε αντιληπτό από την αρχή,και ενα σχόλιο επι πλέον δεν κανει κακο

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@taspa, κυρία μου, όσα σχόλια θέλετε... είναι χαρά μου!

zoyzoy είπε...

Σόρυ!!είπα χαλάλι τα 90λεπτά μου κρατάνε για την ΕΡΤ παραπάνω έστω.Για 1-2εκπομπές σίγουρα είναι πολλά και να σκεφτείς ότι μαζεύονται εκατομμύρια απ'ολους.Δεν νομίζω να ζητάνε αυτοί τα ποσά που πληρώνονται και κανένας δεν λέει όχι σε μια αξιόλογη προσφορά του εργοδότη του μην τρελαθούμε!!Οι διαχειριστές φταίνε και όχι παρουσιαστές και δημοσιογράφοι νομίζω!!

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@zoyzoy σωστά, και συτοί που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, δεν το διαχειρίζονται σωστά.

marianaonice είπε...

Πέρα από όποιον Παπαδόπουλο που δράττεται της ευκαιρίας να μας πουλήσει ακριβά μέσω της ΕΡΤ ό,τι θα έπρεπε να ήταν δωρεάν σε καθημερινή βάση, είναι παρήγορο σε κάθε περίπτωση που νέα παιδιά ενδιαφέρονται για την παράδοση και ασχολούνται μ' αυτήν...
Συγκινούμαι όταν βλέπω τα βλαστάρια μας σήμερα να παίζουν παραδοσιακά όργανα, όπως σαντούρι, ούτι κ. ά.
και σκέφτομαι ότι δεν χάθηκαν όλα!

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@marianaonice, αυτό ήταν το νόημα της ανάρτησής μου.
Είμαστε που είμαστε λαός σε παρακμή, αν χαθούν κι οι παραδόσεις, βρασ' τα...