Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

4 ΜΑΡΤΙΟΥ στην Ελλάδα


1827
Μάχη στο Κερατσίνι. Νίκη του Καραϊσκάκη κατά του Κιουταχή που είχε δύναμη 6000 ανδρών. Στη μάχη αυτή ο Καραϊσκάκης πέτυχε μια από τις πιο λαμπρές νίκες του. Ο Καραϊσκάκης πριν την έκρηξη της Επανάστασης ήταν απλός κλέφτης, διετέλεσε μισθοφόρος του Αλή πασά και μέχρι το 1826 ήταν ένας από τους κοινούς καπετάνιους της Ρούμελης. Διακρινόταν για την ανδρεία του, αλλά και για τους αυθάδεις τρόπους του και την φοβερή αθυροστομία του.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και σαν σήμερα στις 4 μαρτίου το 2009 αλώθηκε το καραισκάκη....

Μιχάλης Ρ. είπε...

Ο Καραϊσκάκης διαφώνησε με τους διορισμένους από την Συνέλευση της Τροιζήνας (Κυβέρνηση), "στόλαρχο πασών των ναυτικών δυνάμεων", Κόχραν και τον Τσωρτς, "διευθυντή χερσαίων δυνάμεων" για την τακτική που έπρεπε ν’ ακολουθήσουν. Οι φιλέλληνες πίστευαν στην κατά μέτωπο σύγκρουση γιατί είχαν άγνοια των ιδιαιτεροτήτων του ελληνικού στρατού των επαναστατών και ο αρχιστράτηγος στον εξαντλητικό ανταρτοπόλεμο με καταστροφή των σταθμών ανεφοδιασμού των τουρκαλβανών. Σ’ αυτή την ενδοεπαναστατική διένεξη ο Κολοκοτρώνης μέχρι χθες αντίπαλος, στάθηκε στο πλευρό του. Σημειωτέων ότι ο Καραϊσκάκης ανάστησε στην κυριολεξία, αν και άρρωστος από φυματίωση και σε δυσμένεια από την κυβέρνηση Μαυροκορδάτου, την «τελειωμένη» επανάσταση στην Στερεά Ελλάδα μετά τον εμφύλιο και την πτώση του Μεσολογγίου, επιτελώντας στρατηγικό θαύμα.
Σήμερα το πνεύμα του μη δεχόμενο την προσβολή που γίνεται στο όνομά του από τους γαυραλβανούς της αθηναϊκής κυβέρνησης, είναι στο πλευρό των αετών του βορρά για μια νέα επανάσταση των αξιών, των ελπίδων και των προσδοκιών που γι’ αυτές όσο ζούσε αγωνίστηκε και θυσιάστηκε. «Τα πάντα όλα και τα μυαλά στα κάγκελα».

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@Μιχάλη θα σε διορθώσω. Το συμβάν της διαφωνίας που αναφέρεις, συνέβη στη μάχη στο Φάληρο στο τέλος Απριλίου του ίδιου χρόνου. Στο Κερατσίνι ο Καραϊσκάκης δεν είχε κανέναν στο κεφάλι του.

@paokland, αμήν!

Μιχάλης Ρ. είπε...

Εχεις δίκιο φίλε. Είναι όπως τα λές.

Kirki είπε...

αθυροστομία δε λές τίποτε.Εχω διαβάσει κάποια απ αυτά που είχε πει και γέλασα πάρα πολύ.Γνήσιος,αγωνιστής

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@Kirki, σκέφτεσαι να ζούσε τώρα τι μπινελίκια θα 'ριχνε;
και τι μπιστολιές φσικά...