Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

21 ΜΑΡΤΙΟΥ στην Ελλάδα

1821

Στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα,
συγκεντρώνονται οι πρόκριτοι και οι οπλαρχηγοί της
Πελοποννήσου, αποφασίζουν την Επανάσταση κατά των Τούρκων και ορκίζονται στο Λάβαρο της Μονής από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.
Την ίδια μέρα η Πάτρα ξεσηκώνεται. Ο λαός με επι κεφαλής τους Φιλικούς Παναγιώτη Καρατζά (τσαγκάρης), Βαγγέλη Λειβαδά (έμπορος) και Ν. Γερακάρη (φαρμακοποιός), κυνηγάει τους Τούρκους και τους αναγκάζει να κλειστούν στο φρούριο.

4 σχόλια:

Μιχάλης Ρ. είπε...

Αυτό το γεγονός (23/3;) στα απομνημονεύματά του ο Π. Π. Γερμανός (κατά κόσμο Γεώργιος Γκότζιας)δεν το αναφέρει. Αντιθέτως υπάρχουν μαρτυρίες ότι βρισκόταν στη Πάτρα. Στη σύσκεψη Βοστίτσας τον Ιανουάριο του 1821 ήρθε σε σύγκρουση με τον Παπαφλέσσα γιατί ο Γερμανός θεωρούσε πρόωρη την κύρηξη της Επανάστασης. Έκανε όμως σίγουρα κάτι σημαντικότερο. Έστειλε σε εφημερίδες της Δυτικής Ευρώπης την προκήρυξη της Ελληνικής Εθνεγερσίας.
Έτσι στην εφημερίδα LE CONSTITUTIONΝEL (ο Συνταγματικός) των Παρισίων, στις 6 Ιουνίου 1821, δημοσιεύεται σε περίληψη εθνεγερτική ομιλία του Γερμανού, με την οποία καλεί τους Ελληνες να αποτινάξουν τον Τουρκικό ζυγό. Η εφημερίδα στο τμήμα των εξωτερικών ειδήσεων αναφέρει ότι η ομιλία του Παλαιών Πατρών Γερμανού έγινε προς τον κλήρο και τον λαό που είχε συγκεντρωθεί στην ανδρική Μονή της Λαύρας στο όρος Βελιά της Πελοποννήσου. Στην τελευταία παράγραφο της δημοσιευμένης ομιλίας του ο Γερμανός καλεί τους επαναστάτες να εφορμήσουν προς την Πάτρα έχοντας ως σημαία το σύμβολο του Σταυρού. Η ομιλία φέρεται να έγινε στις 8 Μαρτίου, δηλαδή την ημέρα που άρχισε η σύσκεψη στην Αγία Λαύρα.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@Μιχάλη, το πήρα από τον Παπαρηγόπουλο, αλλά οπωσδήποτε πολλά πράγματα έτυχαν επεξεργασίας, ωραιοποιήθηκαν, έβαλε ο καθένας τα δικά του, σε κάθε περίπτωση το περιγραφόμενο είναι αυτό που μας μάθανε. Ίσως πάλι να αναφέρεσαι στη σύναξη της Βοστίτσας όπου πράγματι ο Π.Π.Γερμανός είχε επιφυλάξεις και ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Παπαφλέσσα

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

και κάτι άλλο. 8 Μαρτίου + 13 μέρες διαφορά με το παλιό ημερολόγιο, έχουμε 21.

Μιχάλης Ρ. είπε...

Ναι έχεις δίκιο και διασταυρωμένα!