Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Η Δίκη (μέρος 2ο)


Το πρώτο μέρος εδώ http://yannisayannis.blogspot.com/2009/03/blog-post_20.html
Μέρος δεύτερο
Την πέμπτη μέρα βγήκαν εκτός ενεργείας όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί (πλην του κρατικού) το ίδιο και οι τηλεπικοινωνίες, και την έκτη άρχισαν να μεταδίδονται επιλεκτικά μηνύματα μόνο στις οθόνες αυτών προς τους οποίους απευθυνόταν.

Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται πως οργανώθηκαν όσα ακολούθησαν. Βέβαια όλοι είχαν καταλάβει ότι η κατάσταση ήταν σοβαρή, κάθε άλλο παρά φάρσα, και είχαν αποφασίσει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να υπακούουν στις οδηγίες που έδιναν οι οθόνες. Την έκτη μέρα το μήνυμα ήταν ολημερίς στις οθόνες, μόνο που ήταν συμπληρωμένο: "ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» ΣΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ".
Αυτή η τροποποίηση του μηνύματος λειτούργησε ανακουφιστικά για τον κόσμο (άρα δεν έρχεται η συντέλεια) αλλά επέτεινε την ανησυχία σε πολιτικό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, όλοι εξακολούθησαν να υπακούουν στις οδηγίες, αντίδραση δεν υπήρχε ούτε από κάποια Αρχή, ούτε από την Εκκλησία, ούτε από τον Στρατό, κανένας φορέας δεν έβγαλε ανακοινώσεις, όλοι έδειχναν να θεωρούν ότι δεν υπήρχαν περιθώρια αντίστασης στα κελεύσματα και περίμεναν κάτι ουσιαστικό πριν δουν αν μπορούν να κάνουν κάτι.
Την κρίσιμη Δευτέρα το πρωί, η πλατεία μπροστά στο Κοινοβούλιο ήταν κατάμεστη από κόσμο, που ήθελε να ζήσει τις εξελίξεις από όσο πιο κοντά γινόταν, οι πολίτες που είχαν κληθεί ονομαστικά βρισκόταν μπροστά στην είσοδο του κτιρίου, ενώ στις οθόνες ήταν γραμμένο: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. Στο μεταξύ κάποιοι τολμηροί είχαν καταστρέψει τη νύχτα μερικές γιγαντοοθόνες, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα αντίστασης της Δημοκρατίας, αλλά αυτές αντικαταστάθηκαν πριν ξημερώσει. Η μικρή οθόνη στην είσοδο του κτιρίου άρχισε να προβάλει τα ονόματα των πολιτών που είχαν κληθεί αναφέροντας δίπλα στο όνομα και την ιδιότητα με την οποία εισέρχονταν. Πρόεδρος δικαστηρίου, δικαστής, δικαστής, δικαστής, δικαστής. Ένορκος, ένορκος, ένορκος……..ένορκος
Έτσι μπήκαν στο κτίριο και κατέλαβαν τις θέσεις τους στην αίθουσα οι 5 δικαστές και 30 ένορκοι, που κανείς τους δεν είχε την παραμικρή σχέση με δικαστήρια και απονομή δικαιοσύνης. Οι οθόνες εξηγούσαν ότι μια τόσο σπουδαία δίκη δεν ήταν δυνατό να αφεθεί στους χειρισμούς των επαγγελματιών. Δικηγόροι υπεράσπισης δεν είχαν ορισθεί για λόγους οικονομίας χρόνου. Οι κατηγορούμενοι, όλοι τους πρώην, εν ενεργεία (αλλά στην ουσία πρώην πιά) πρωθυπουργοί, υπουργοί, υφυπουργοί, είχαν ήδη καταλάβει τα έδρανα-εδώλια, σύμφωνα με τις οδηγίες που τους είχαν δοθεί από τις οθόνες στα σπίτια και στα γραφεία τους. Στα εδώλια που αντιστοιχούσαν στους σχετικά πρόσφατα αποδημήσαντες, είχαν τοποθετηθεί μεγάλες φωτογραφίες τους.

Μια άλλη απόφαση ήταν να μη δικασθούν όσοι είχαν διατελέσει μόνο βουλευτές, γιατί είχε κριθεί ότι μετέχοντες μιας τέτοιας διαδικασίας θα έπαιρναν αξία ενώ ήταν ανάξιοι, θλιβεροί χειροκροτητές, άβουλες μαριονέτες των αρχηγών, το παραπλανητικό ντεκόρ του συστήματος που δικαζόταν.
Έτσι τουλάχιστον έλεγαν οι οθόνες και εξηγούσαν επίσης οτι δημοσιογράφοι δεν θα παρίσταντο γιατί θα αλλοίωναν τα στοιχεία της δίκης με υπερβολές, ψεύδη και ανακρίβειες. Εξ άλλου η ζωντανή μετάδοση, τους καθιστούσε περιττούς.
Οι οθόνες παρουσίασαν έναν έναν τους παράγοντες της δίκης αναφέροντας και το επάγγελμα του καθενός κι έτσι όλη η χώρα έμαθε ότι οι 5 δικαστές ήταν αγρότης, βιομηχανικός εργάτης, οικοκυρά, δάσκαλος και γιατρός, οι δε 30 ένορκοι (15 άνδρες, 15 γυναίκες) περιλάμβαναν νοσηλευτές, φοιτητές, μικροπωλητές, ποιητές, συνταξιούχους, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, επιστημονικούς ερευνητές, χειρώνακτες επαγγελματίες, ανθρώπους των τεχνών, εκπαιδευτικούς, ανέργους...


η συνέχεια αύριο

15 σχόλια:

Unknown είπε...

Σκεψου να ειχε τελειώσει ο συμμαθητής σου και το Πειραματικό!!!1

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

για ξαναπέστο, δεν το κατάλαβα με την πρώτη...

palalos είπε...

ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΕΡΟΣ...

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@παλαλέ, αύριο...

Unknown είπε...

εννοώ πως εκεί στο πειραματικό ηταν ενα φυτόριο φιλολόγων που σήμερα δεν υπάρχει πιά.
Ασε που στο δεύτερο οπως και στο πρωτο πίστευα πως πήγαιναν μόνο ΦΛΩΡΟΙ[ΑΛΛΆ ΠΑΝΤΟΎ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ]

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@taspa, να σου εξομολογηθώ, από φλώρος ξεκίνησα...

Unknown είπε...

Ποτέ δεν εναι αργά:-)

Μιχάλης Ρ. είπε...

Λαϊκά δικαστήρια σε σύγχρονη έκδοση. Κάτι σαν την καθημερινή «δίκη» των πρωινάδικων των «Αυτιάδων», που δικάζουν οι αξιολύπητοι τα χάλια μας, γιατί τα δικά τους βελτιώθηκαν με 20€ το μήνα. Ο υπέροχος κόσμος του βασιλείου της πνευματικής χολέρας.
Δικαστές και ένορκοι αν μετά το τέλος της «δίκης» δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, οι θέσεις κωπηλατών στην «Αργώ» είναι κενές. Το όνειρο του κωπηλάτη στη γαλέρα είναι να γίνει τυμπανιστής ρυθμού.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@Μιχάλη, μάλλον την αδικείς τη "Δίκη". Δεν θα δικάσει μόνο τα περασμένα, θ'αποφασίσει και για τα μελλούμενα...
Έχω καταλάβει οτι είσαι παρορμητικός, οπότε τα περί "Αυτιάδων" τα αντιπαρέρχομαι!

Μιχάλης Ρ. είπε...

Πιστεύω ότι λύσης, μόνιμες προφητικές δεν υπάρχουν. Αυτές είναι η δογματικές δοξασίες των θρησκειών που δεν εμπιστεύομαι. Η ζωή των ανθρώπων θεωρείται πολιτισμένη όταν είναι πολιτικά προσδιορισμένη. Δηλαδή σε τι πόλη θέλουμε να ζούμε, ποιες συνθήκες διαμορφώνουν τις σχέσεις των πολιτών, τι τους ενώνει και τι τους διαφοροποιεί, ποιος ο συνδετικός ιστός (έθιμα) και ποιες οι προοπτικές μέσα από όλα αυτά για τους αυριανούς πολίτες. Μπορεί να θεωρηθώ φασιστίζων, όμως η απόψή μου είναι ότι, όταν το προλεταριάτο της μιζέριας, της μετριότητας, της κλάψας, και οι θιασώτες του «φιλάνθρωπου» κράτους αποκτήσουν εξουσίας δίκης και επιβολής ποινών για τη σωτηρία της πόλης, το αποτέλεσμα θα είναι, ιστορικά εξακριβωμένο και αναμφισβήτητο, η αναπαραγωγή του μοντέλου φουκαράς καημένος κακογάμης και η καθιέρωσή του σαν πρότυπο. Το ίδιο δικαστήριο των μετρίων δίκασε τον Σωκράτη γιατί οι πολλοί πίστευαν ότι εισάγει κενά δαιμόνια, το ίδιο δικαστήριο δίκασε τον Περικλή για την κατασκευή του Παρθενώνα, τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Βενιζέλο, τον Κοραή, τον Δελμούζο και τόσους άλλους που πήγαν κόντρα στο ρεύμα του βρωμοπόταμου των ξεφτίλα. Προσπαθώ να καταλάβω το πνεύμα σου και σέβομαι την δημοκρατικότητά σου. Όμως όλοι αυτοί οι «δικαστές» της «δίκης» σου και οι όμοιοί τους, είναι αυτοί που απευθύνεται ο Ψωμιάδης και τους κλείνει το μάτι πονηρά λέγοντας, «τι τα θέλετε τα έργα, όπου έργα και μίζα και απάτη. Όχι έργα όχι εργολάβοι όχι μίζες, γιατί το σύστημα δεν ελέγχεται. Ότι ακριβώς κάνουν και οι «αυτιάδες» της εργολαβικής δημοσιογραφίας. Σκέφτονται τον γέρο των 400€ υποκριτικά, ενώ το πρόβλημα της κοινωνίας είναι ο απελπισμένος νέος της ανεργίας και της ημιεργασίας. Όλοι αυτοί οι μέτριοι είναι το άλλοθι των «καραμανλίδων» σήμερα για να περάσει η Μυλωνοποίηση στις εργασιακές σχέσεις και ο δογματικός πολιτικός βοτοπαιδισμός. Όταν οι πολίτες «ώπα!!!» και «νταχτιρντί» της τηλεξεφτιλισμένης παιδείας δικάσουν το σύστημα, θα καταδικάσουν τις φιγούρες του Καραγκιόζη που τους εξυπηρετεί και θα το αφήσουν αλώβητο να συνεχίσει το έργο του που είναι επιστραφεί στον μεσαίωνα και στην ιερά εξέταση. Και όταν αναφέρομαι σε αυτιάδες δεν υπονοώ σε καμία των περιπτώσεων εσένα που με τιμάς με τη φιλοξενίας σου, όταν σου κτυπώ την πόρτα του πολύτιμου ιντερνετικού σπιτιού σου. Σου ζητώ συγνώμη αν δεν εκφράστηκα καλά και άφησα να καταλάβεις κάτι τέτοιο. Είμαι παρορμητικός αλλά πίστεψέ με ειλικρινής και δεν ενεργώ ΠΟΤΕ με γνώμονα το προσωπικό συμφέρων ή με σκοπιμότητα. Εάν τα κριτήρια επιλογής των δικαστών δεν είναι ταξικά αλλά αξιοκρατικά με σύστημα που θα προτείνεις, μαζί σου να κάνουμε την πλατεία Αριστοτέλους κρεματόριο. Για παλιούς και καινούργιους πονηρούς

ένας είπε...

Η Δίκη αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον!!! Ας περιμένουμε να κρίνουμε σφαιρικά.
Αρχίζει να μου αρέσει..

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@Μιχάλη, καμία παρεξήγηση, όλοι είναι ελεύθεροι να σχολιάσουν και να σχολιαστούν. Όταν τελειώσει η Δίκη θα μπορέσουμε ίσως να μιλήσουμε σε πιό ουσιαστική βάση. Τους δικαστές και τους ενόρκους δεν τους ορίζω εγώ, απλά εμπιστεύομαι την σοφία του χειριστή των οθόνων. Οι αποφάσεις τους θα κριθούν.

@ΣΟΥΙΤΑ, ελπίζω να μην απογοητευτείς

zoyzoy είπε...

Δεν πιστεύω να πάει σαν την "Αάμψη" του Φώσκολου καήκαμε!!

ΝΑΝΤΙΑ είπε...

Εν αναμονή,μακάρι να γίνει και στ'αλήθεια αυτή η δίκη!

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Αύριο μάλλον τελειώνει...