Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Δικαιοσύνη. Μία από τους πυλώνες της Δημοκρατίας

"Στις δημοκρατικές πόλεις που κυβερνιούνται κατά το νόμο, δεν
κάνει ποτέ την εμφάνισή του ο δημαγωγός, αλλά είναι οι άριστοι πολίτες που έχουν την πρωτοκαθεδρία. Οι δημαγωγοί κάνουν την εμφάνισή τους εκεί όπου οι νόμοι δεν αποτελούν την υπέρτατη αρχή". (Αριστοτέλης Πολιτικά)
Στην Δημοκρατία οι εξουσίες είναι 3. Νομοθετική, Εκτελεστική και Δικαστική. Ανεπίσημα, σκόπιμα και θρασύτατα, ο Τύπος αναγορεύθηκε σε 4η εξουσία που τάχα ελέγχει τις τρείς προηγούμενες ενώ στην πορεία έφτασε να τις καθοδηγεί.
Τέλος πάντων, το θέμα μου είναι η Δικαστική εξουσία και ειδικότερα η Διοικητική Δικαιοσύνη και πως αποδίδεται στην Ελλάδα. Πάρτε μια ιδέα.
120.000 υποθέσεις εισάγονται κάθε χρόνο στα Διοικητικά Πρωτοδικεία όλης της χώρας που είναι επιφορτισμένα με τον δικαστικό έλεγχο των πράξεων και παραλείψεων της Διοίκησης.
14.000 αποφάσεις περιμένουν να καθαρογραφούν μόνο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας δουλειά που διεκπεραιώνεται από ΜΙΑ (1) δακτυλογράφο.
8.000 υποθέσεις εισάγονται κάθε χρόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εκδικάζονται 6.000. Έτσι έχει φτάσει ο χρόνος αναμονής για μια τελεσίδικη απόφαση στα 5 χρόνια
Αυτά έμαθα από δικηγόρο στον οποίο κατέφυγα για την επαναχορήγηση της διακοπείσας σύνταξης της μάνας μου, κι αυτός είναι ο αποτρεπτικός μηχανισμός για κάθε είδους διεκδικήσεις.
Πάνω στην ενημέρωση έμαθα ότι στα Διοικητικά Δικαστήρια ανήκει και το Ελεγκτικό Συνέδριο, αρμοδιότητα του οποίου είναι ο έλεγχος των δημοσίων δαπανών και ο καταλογισμός των δημοσίων υπολόγων.
Είδατε εσείς κανέναν υπόλογο;

11 σχόλια:

Swell είπε...

H ανυπαρξία της δικαιοσύνης, εντύπωση που όλοι έχουμε, προκύπτει και από τους ρυθμούς που δουλεύουν.

Μιχάλης Ρ. είπε...

Το ερώτημα είναι γιατί 120.000 περιπτώσεις πολιτών ετησίως έχουν βάσιμες ενδείξεις, και στις περισσότερες των περιπτώσεων αποδείξεις ότι ο νέος νόμος είναι αντισυνταγματικός, παράνομος άδικος και καταχρηστικός, με αποτέλεσμα να προσφεύγουν στα διοικητικά εφετεία και μετά στον Άρειο Πάγο για να δικαιωθούν.
Αυτό γίνεται γιατί η εξουσία είναι ουσιαστικά μια, η κυβερνητική, που νομοθετεί κατά το δοκούν (67% των νόμων που έχει ψηφίσει αυτή η κυβέρνηση έχουν χαρακτηριστεί αντισυνταγματικοί και απορρίφθηκαν είτε εδώ είτε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο), ψηφίζει τους νομούς με την πλειοψηφία που διαθέτει και μετά με τα κομματόσκυλα ελέγχει την εφαρμογή τους. Έχει φτάσει η αναλγησία σε τέτοιο επίπεδο που θέλουν να καταργήσουν το συνταγματικό δικαστήριο και να αποφασίζει για την συνταγματικότητα του νόμου ….επιτροπή βουλευτών. Εύχομαι ολόψυχα να ζήσει η μάνα σου για να χαρεί την δικαίωσή της. Γιατί υπάρχει και ένας άλλος νόμος ντροπής που λέει ότι το κράτος δεν είναι υποχρεωμένο να δεχθεί τις αποφάσεις των διοικητικών εφετείων και συνεχίζει την αντιδικία στον Άρειο Πάγο. Έμπλεξες φίλε…

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Κανονική Cosa Nostra...

Unknown είπε...

καλησπέρα.
Δεν ειχε τι αλλο να κάνει το Τρομολαγνικό μυαλό σου και τάβαλε με την Δικαιοσύνη η Ελλας!!!!!!
Ξέρεις κατ αρχήν πόσοι Δικηγόροι σιτίζονται από αυτό το σύστημα? ξέρεις πόσοι Βουλευτές βολεύονται?διαφορετικά πως θα εβγαζαν το χαβιάρι των παιδιών τους,τη Βιλα στο πανόραμα και στο χωριό μου [που τάκαναν και τα δύο να θες να μη τα ξέρεις!
Για να σοβαρευθώ,υπάρχουν πράγματι μέσα στον χώρο της Δικαιοσύνης λειτουργοί από ασφυκτιούν ψυχικά με την κατάντια!!!!
Οσο κι αν αυτό θα φανεί παράξενο,η Ελληνική Δημόσια Διοικηση οπως και στο χώρο της Δικαιωσύνη πάσχει από ελληψη προσωπικού.Μη ετοιμασθείς να αντιδράσεις.Από το 1995 οι οργανικές θέσεις των υπουργείων οταν κενόνονται λόγω συνταξιοδώτησης των παλαιοτέρων δεν εχουν αναπληρωθεί.
Ο σκοπός ηταν και ειναι ενας,να μπορούμε να βολέψουμε εκεί που γίνεται με συμβάσεις[θυρωροί,κηπουροί,οδηγοί αυτοκινήτων,κλητήρες,ορομίσθιοι καθηγητές.....]προκειμένου να εχουμε να περιμένουμε την υποχρεωση.
η εγκατάληψη της ιδέας να πληρωθούν οι θέσεις,εχει αμεσο αντίκτυπο στην παρεχόμενη υπηρεσία.
ταυτόχρονα και στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων.
θα επαναλάβω το cosa nostra καθώς θα συμπληρώσω και τo omerta,ποιός εχει μιλήσει ποτέ για το τι γίνεται στο θέμα αυτό.
Το θέμα αυτό της ελλειψης υπαλλήλων ειναι στενά συνδεδεμένο με τις κακέ υπηρεσίες,αλλά και σφυχταγκαλιασμένο με την εννοια του ''Κοινωνικού Αυτοματισμού''καθώς οταν θέλουν να επιβάλλουν μέτρα λιτότητας πάντοτε ερχεται στο προσκήνιο ,το τι να κάνουμε με τους πλούσιους μισθούς των δ.υπ.
Συμφωνώ με τα οσα λέει ο Μιχάλης,ιδιαίτερα που επισημαίνει αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν ,πως το Δημόσιο εχει το δικαίωμα της μη συμόρφωσης κατ αρχήν,και τότε να το ψωμί των Δικηγόρων που σουλεγα,καθώς αν ακολουθήσεις δικαστικό αγώνα ισου κόστους με μια ΒΜW ΕΙΝΑΙ ΣΊΓΟΥΡΟ ΠΩς ΘΑ ΚΕΡΔΊΣΕΙς ΤΗΝ ΥΠΌΘΕΣΗ.
Ειδες να κάνουν τίποτε επ'αυτου οι Δικογορικοί Σύλλογοι.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@taspa, πως έβγαλες το συμπέρασμα οτι θα αντιδράσω για την έλλειψη προσωπικού; δεν τονίζω στο κείμενο μια δακτυλογράφος για την ΜΙΑ δακτυλογράφο για 14.000 αποφάσεις; Το σύστημα φταίει, όχι οι υπάλληλοι

Unknown είπε...

καλημέρα,δεν εννοούσα πως θα αντιδράσεις εσύ,στην αντίδραση του 90% των πολιτών αναφέρομαι,που μη γνωρίζοντας τι ακριβώς συμβαίνει καθώς δεν εξυπηρετούντε ευλόγως τα βάζουν με τους υπαλλήλους.[χωρίς βεβαίως να αποκλείεται και η περίπτωση υπαλλήλων του ''δεν καταλαβαίνω τίποτε]

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@taspa, λάθος κατάλαβα.
Την αντίληψη που έχουν για τα πράγματα οι πολίτες, την καταλαβαίνει κανείς και από το τι ψηφίζουν...

Ανώνυμος είπε...

Περί "ανεξάρτητης δικαιοσύνης" (τι μύθος και αυτός!!!) θα αναφερθώ αύριο (Παρασκευή), παραθέτοντας ένα πρόσφατο παράδειγμα.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@ab irato, μύθος; Παραμυθάρα του κερατά!!!
Αναμένω...

Kirki είπε...

για τη δικαιοσύνη έχουμε να καταμαρτυρήσουμε τα μύρια όσα.Ας αναδεικνύουμε όμως και τις φωτεινές εξαιρέσεις.Κολιούσης Σωτηροπούλου.
Συμβούλιο της Επικρατείας.
Για το δε τελευταίο διαβάστε το σημερινό άρθρο του Πρετε εδώ
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=259163

Πώς του τη δίνει η δικαιοσύνη όταν κάνει σωστά τη δουλειά της.Οπως του τη δίνουν και ιτα μπλογκς γιατί δεν αφήνεται έτσι η ενημέρωση πάνω στα διαπλεκόμενα δελτία τους

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Ο των πάντων κριτής (κατά παραγγελία του αφεντικού του βέβαια)