Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Σαν σήμερα, 1 Απριλίου 1821, 1947, 1955,από τον Διάκο στην ΕΟΚΑ

Σαν σήμερα 1 Απριλίου 1821, ο Αθανάσιος Διάκος καταλαμβάνει το φρούριο Ώρα της Λιβαδιάς και ο διοικητής της Χασάν Αγάς του παραδίδει την πόλη.

Την ίδια μέρα στην Κωνσταντινούπολη, τουρκικός όχλος μπαίνει στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και κατασφάζει το εκκλησίασμα.

Την ίδια μέρα το 1947, πεθαίνει ξαφνικά ο βασιλιάς Γεώργιος Β' όντας άτεκνος. Στον θρόνο τον διαδέχεται ο αδελφός του πρίγκηπας Παύλος, που είχε ήδη τρία παιδιά από τον γάμο του με την πριγκίπισσα Φρειδερίκη.




Την ίδια μέρα το 1955, η Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (Ε.Ο.Κ.Α.) ξεκινάει τον ένοπλο αγώνα της κατά των Άγγλων για την ανεξαρτησία της Κύπρου. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, βόμβες εκρήγνυνται σε όλο το νησί. Οι Αμμοχωστιανοί του "Ζήδρου" Γρηγόρη Αυξεντίου χτύπησαν στη Δεκέλεια τον ηλεκτρικό σταθμό και η ομάδα "Αστραπή" του Μάρκου Δράκου ανατίναξε τον ραδιοφωνικό σταθμό. Ο πρώτος νεκρός αυτού του Αγώνα ήταν από εκείνο το βράδυ κιόλας, ο Μόδεστος Παντελή που σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία ενώ προσπαθούσε να "κατεβάσει" ηλεκτροφόρα καλώδια. Το σχοινί που χρησιμοποίησε είχε υγρανθεί από τη νυχτερινή υγρασία.
Στην φωτογραφία η επικήρυξη του "Διγενή" Γρίβα


Δεν υπάρχουν σχόλια: