Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2008

Σαν σήμερα 10 Απριλίου 1821 και1826, Ψαρά, Πατριαρχείο, Μεσολόγγι

Σαν σήμερα 10 Απριλίου το 1821

Επαναστατούν και τα Ψαρά με επί κεφαλής τον πλοίαρχο Τσούτα, και τον έφορο των Ψαρών και αρχηγό του στόλου, Νικολή Αποστόλη.
Την ίδια μέρα στην Κωνσταντινούπολη,
απαγχονίζεται στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος ο Ε΄. Μαζί του οι Τούρκοι απαγχονίζουν 3 ακόμη αρχιερείς και ενώ ο όχλος προβαίνει σε αγριότητες στη Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Αδριανούπολη κ.α.

Την ίδια μέρα το 1826
ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
.

Αποκλεισμένοι από παντού οι Μεσολογγίτες, χωρίς καθόλου τρόφιμα (έτρωγαν γάτες σκυλιά και ποντίκια), κάτω από συνεχή βομβαρδισμό που έφτανε και τις 2.000 βόμβες το εικοσιτετράωρο, αποφάσισαν την Έξοδο. Χωρίστηκαν σε 3 σώματα, υπό τους Νότη Μπότσαρη, Δημήτρη Μακρή και Κίτσο Τζαβέλα. Στη μέση του τριγώνου που σχημάτιζαν τα σώματα αυτά ήταν τα γυναικόπαιδα. Τη νύχτα της 10ης προς 11η Απριλίου, ΄έγινε η Έξοδος. Ο Καραϊσκάκης, που είχε αναλάβει να επιτεθεί στους Τούρκους από πίσω, δεν το κατόρθωσε, ενώ ο Ιμπραήμ και ο Κιουταχής είχαν πληροφορηθεί το σχέδιο από έναν Βούλγαρο. Έτσι όταν άρχισε η Έξοδος με επί κεφαλής τον Μεσολογγίτη Αθανάσιο Ραζικώτσικα, οι Τουρκοαιγύπτιοι τους περίμεναν. Ακούστηκε μια φωνή “πίσω” δημιουργήθηκε σύγχυση, άλλοι προχωρούσαν, άλλοι γύριζαν πίσω. Μπότσαρης, Μακρής, Τζαβέλλας, Φωτομάρας με 1300 μαχητές και 100 γυναικόπαιδα διέφυγαν. Όσοι γύρισαν πίσω, δέχτηκαν τη μανία των Τούρκων. Ήταν Κυριακή των Βαΐων και οι νεκροί υπολογίζονται σε 5.000 και οι αιχμάλωτοι σε 1.000. Η Έξοδος είχε μεγάλο αντίκτυπο στην Ευρώπη και τεράστια συμβολή στην εξέλιξη του Αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: