Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Τρίτη, 8 Απριλίου 2008

Σαν σήμερα 8 Απριλίου, 628μ.Χ., 1798, 1821, 1827, 1941

Σαν σήμερα 8 Απριλίου το 628 μ.Χ.
Υπογράφεται ειρήνη μεταξύ του Βυζαντίου και των Περσών.
Ο βασιλιάς των Περσών Σιρόης, αφού πήρε τον θρόνο από τον πατέρα του Χοσρόη, πρότεινε στον αυτοκράτορα Ηράκλειο ειρήνη θορυβημένος από τις θριαμβευτικές νίκες των Βυζαντινών. Ο Ηράκλειος έθεσε σαν όρους να ανακτηθούν τα σύνορα της αυτοκρατορίας, να ανταλλαγούν οι αιχμάλωτοι και να επιστραφεί ο Τίμιος Σταυρός που είχε κλαπεί από κάποιον Πέρση στρατηγό. Όλοι οι όροι έγιναν δεκτοί.
Την ίδια μέρα το 1798
Γεννιέται στη Ζάκυνθο ο Διονύσιος Σολωμός, ο άνθρωπος που θα γράψει το «Ύμνος εις την Ελευθερίαν». Ο Εθνικός μας ποιητής ήταν γιος του κόμητος Νικολάου Σολωμού και της Αγγελικής Νίκλη.
« Όπου σας σύρει το κακό, αδελφοί, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό» γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης.
Την ίδια μέρα το 1821
Δήλωση του Μέτερνιχ για την Ελληνική Επανάσταση. «Εκεί κάτω, πέρα από τα ανατολικά σύνορά μας, τριακόσιες χιλιάδες άτομα θα κρεμαστούν, θα στραγγαλιστούν, θα παλουκωθούν. Αυτό είναι ένα γεγονός χωρίς καμιά σημασία».
Την ίδια μέρα το 1827
Η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας που εξέλεξε τον Καποδίστρια Κυβερνήτη της Ελλάδας για 7 έτη, με το ΙΒ΄ ψήφισμά της τον εξουσιοδοτεί να διαπραγματευτεί (πρίν ακόμη αφιχθεί στην Ελλάδα) δάνειο «5.000.000 διστήλων ταλίρων πραγματικών» με υποθήκη της εθνικής γης της Ελλάδας. Το δάνειο αυτό είναι το τρίτο στη σειρά κατά τη διάρκεια του Αγώνα.
Την ίδια μέρα το 1941
Οι γερμανικές δυνάμεις μπαίνουν στο ελληνικό έδαφος από τα ελληνοσερβικά σύνορα μεταξύ Δοϊράνης και Αξιού, όπου δεν υπάρχει οργανωμένη άμυνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: