Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Τι θα πει διπλωματία και διπλωμάτης (γράφεται με όμικρον ή με ωμέγα;)

Τι σημαίνει άραγε διπλωμάτης και διπλωματία; Αν ετυμολογικά εννοεί τον έχοντα διπλά μάτια (δύο μπρος και δύο πίσω) θα ‘πρεπε να γράφεται με όμικρον και δύο «μ» ή αν γράφεται με ωμέγα σημαίνει ότι έχει δίπλωμα σ’ αυτό που κάνει και θα ‘πρεπε να λέγεται διπλωματούχος. Αλλά σήμερα όλοι έχουν κάποιο δίπλωμα, γιατί δεν τους λέμε διπλωμάτες; Είναι λίγο μπερδεμένο το θέμα και ίσως ο όρος να προέρχεται από το αγγλογαλλικό diploma ή diplome που άραγε τι σημαίνει; Κάθε βοήθεια δεκτή. Και τέλος ποια ακριβώς δουλειά κάνει ένας διπλωμάτης;
Επιτρέπεται να βρίζει; να λέει, ας πούμε, στο Μιλόσοσκι «αυτά μαλάκα μου να τα πείς στο αρχίδι το Μπούς που σας πατρονάρει»; Να κάνει χειρονομίες (άσεμνες βέβαια) όταν η Κοντολίζα ζητάει στρατεύματα για το Αφγανιστάν να της δείχνει με τα δύο χέρια τα σκέλια του και να λέει πάρτα; Να κλάνει βροντερά, ας πούμε, όταν ο Τσερβενκόφσκι μιλάει για τη χώρα του λέγοντάς την «Μακεδονία»; Να ρεύεται όταν ο Νίμιτς του δίνει τις προτάσεις για την ονομασία των Σκοπίων; Φαντάζομαι πως όχι, δεν μπορεί. Για τους έλληνες φορτηγατζήδες που τους κάνουν τη ζωή δύσκολη, που τους βάφουν τα φορτηγά με ανθελληνικά συνθήματα, γδέρνουν τα GR και τις αυτοκόλλητες ελληνικές σημαίες, που τους ρωτάνε σε ποια χώρα είστε κι αν πουν FYROM τους πετάνε τα χαρτιά κάτω και τους αφήνουν να περιμένουν με τις ώρες ώσπου να συνετισθούν, μπορεί η ελληνική διπλωματία να κάνει κάτι; Εγώ λέω ότι μπορεί. Να επιχορηγήσει όλες τις εξαγωγές να πηγαίνουν μέσω Ιταλίας.
Αλλά φαντάζομαι για τέτοιες αποφάσεις πρέπει να είσαι διπλομάτης ή διπλωμάτης.

4 σχόλια:

Λεξικό της Αργκό είπε...

Ο διπλωμάτης στην αρχαιότητα ήταν ο εκπρόσωπος μιας πόλης που μετέφερε μήνυμα και έφερε τα διαπιστευτήρια του σε διπλωμένο έγγραφο. Από το διπλώνω λοιπόν και το διπλωμένο προέρχεται και ο διπλωμάτης.
Αυτά έχω διαβάσει, χωρίς να είμαι ειδικός.
Όλα τα παραπάνω που λες, γίνονται αλλά σε δική τους γλώσσα τη διπλωματική!

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Ευχαριστώ για την πληροφορία, στ' αλήθεια δεν το ΄ξερα

AATON είπε...

Φίλε μου, δεν θα σταθώ στην ετυμολογική πλευρά της λέξης, μα θα πάω εκεί ακριβώς που με πονάει προσωπικά.
Έγραψες κάποια πράγματα που υφίστανται νταλικέρηδες δικοί μας..
Ήθελα λοιπόν να συμπληρώσω, Έλληνες μετανάστες, μπροστά στα παιδιά τους και την γυναίκα τους, επειδή δήλωσαν Μακεδόνες, προπηλακίστηκαν βάναυσα και χυδαία. Αντί να κλείσει η χώρα μας τα σύνορα και το πήγαινε - έλα διαμέσου ΦΥΡΟΜ, επιχορηγεί επιχειρηματίες που πάνε και ανοίγουν εκεί επιχειρήσεις.
Δεν είμαστε γελοίοι;

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Αν είμαστε λέει...