Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

Μόλις επέστρεψα από το εΞωτερικό....Αθήνα δηλαδή!


Είχα καιρό να πάω στην Αθήνα. Θα είμαι σύντομος. Σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα η Αθήνα είναι πενήντα χρόνια μπροστά ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ Υπ’ αυτή την έννοια έχει δίκιο ο Ζουράρις όταν μιλάει για «το κράτος των Αθηνών». Οι καινούριες συνοικίες είναι εξαιρετικά ρυμοτομημένες, ο οικοδομές χαμηλές και καλαίσθητες, οι δρόμοι φαρδύς και δενδροφυτευμένοι, συγκοινωνίες υψηλού επιπέδου, μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, προαστιακός, Αττική οδός. Με το μετρό ξέρεις με ακρίβεια λεπτού πόση ώρα θέλεις για να πας από εδώ ως εκεί, δε πα να βρέχει, να έχει πορείες, να χιονίζει…
Όλες οι υπηρεσίες εκεί, όλο το χρήμα εκεί, όλες οι αποφάσεις εκεί, τόσο που μου κάνει εντύπωση που έχουν κοινά μ’ εμάς προβλήματα (ακρίβεια, ασφαλιστικό, σκοπιανό, Κυπριακό) που μιλάνε την ίδια γλώσσα μ’ εμάς, συμμετέχουν στα ίδια πρωταθλήματα μ’ εμάς (μάλλον εμείς συμμετέχουμε στα δικά τους, ίσως για να συμπληρώνεται ο αριθμός) και χωρίς παρεξήγηση, που μας επιτρέπουν να ταξιδεύουμε εκεί και μάλιστα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, (κι αυτό ίσως για να δικαιωθεί ο στίχος του Σαββόπουλου «επαρχιώτης στην Ομόνοια»). Δεν τα λέω με κακία, γιατί εμένα μ’ αρέσει εδώ που ζω, απλά νομίζω ότι αυτή η ανισότητα στην ανάπτυξη ανάμεσα σε μια πόλη και την υπόλοιπη χώρα, δεν θα βγεί σε καλό (της χώρας κυρίως, αλλά σε επέκταση και της Αθήνας).

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αμάν ρε παιδιά δηλαδή Έλεος πια. Έλεος!!! Νέος ήμουν και γέρασα να ακούω τα ίδια και τα ίδια από μερίδα Θεσσαλονικέων για την αθήνα. Το αθηναϊκό κράτος-κατεστημένο, οι αποφάσεις είναι εκεί, τα λεφτά είναι εκεί και πραγματικά δε γνωρίζω αν το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες, αν ασ πούμε οι κάτοικοι της Λυών διαμαρτύρονται γιατί το Παρίσι έχει καλύτερες και πιο πυκνές συγκοινωνίες ή επειδή οι αποφάσεις που αφορούν όλλους τους Γάλλους πολίτες λαμβάνονται εκεί και όχι στην πόλη τους. Αυτός είναι ο ορισμός της πρωτεύουσας τι να κάνουμε τώρα; Μέχρι και νομάρχη εκλέγετε με σημαία του αυτό το παράπονο και γελάει όλη η ελλάδα μαζί του. Επιτέλους οριμάστε! Έχετε μια υπέροχη πόλη, πολύ πιο ανθρώπινη από την Αθήνα, πολύ πιο έξυπνα ρυμοτομημένη, και πολύ πιο εύκολο να την περπατήσει κανείς. Αν πια τόσο σας εκστασιάζει η Αθήνα, (το λέω και στους Θεσσαλονικείς φίλους μου), σας προκαλώ. Σας δίνω το σπίτι μου για ένα χρόνο και ελάτε όχι για διακοπές, αλλά να ζήσετε και να εργαστείτε εδώ για ένα χρόνο. εκεί να σας δω και εσείς να δείτε τη γλύκα.

Μαριλένα Ρίζου είπε...

Επιτέλους κάποιος εκτιμά την πόλη μας! Την ΛΑΤΡΕΥΩ την Αθήνα, με τα καλά της και τα κακά της. Οι Αθηναίοι μου την σπάνε με την γκρίνια του, αλλά τι να κάνουμε... <33

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Φίλε nventris, έχω την εντύπωση οτι δεν κατάλαβες γι αυτό θα ξαναπροσπαθήσω. Έγραψα οτι μ' αρέσει εδώ που ζω και παρ' όλο που υπάρχουν φίλοι που με φιλοξενούν, σπανίως σας έρχομαι γιατί δεν μ' αρέσουν οι τόσο μεγάλες πόλεις. Δεν ξέρω αν γκρινιάζουν στη Λυών για τις συγκοινωνίες του Παρισιού, ξέρω όμως οτι τόσο ανισόρροπη ανάπτυξη δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Και μια και διαφωνείς πες μου αν το υπουργείο γεωργίας είναι σωστό να βρίσκεται στην Αθήνα. Κλείνω με τον νομάρχη. Με το σύστημα που υπάρχει όλοι οι νομάρχες είναι για γέλια, απλώς του δικού μας τα θέλει ο κώλος του λίγο παραπάνω. Και που 'σαι; Χαλλλλαρά! μη τα παίρνεις όλα μετρητοίς...

AATON είπε...

Μου έδωσες ιδέα να γράψω κάτι ανάλογο στο μπλόγκ μου, πολύ καλό το κείμενό σου και μάλλον δεν κατάλαβε το πνεύμα ο φίλος μας nventris.
Προσωπικά συμφωνώ πως η φράση "Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα" είναι βγαλμένη απο την πραγματικότητα και δεν έχει να κάνει με κακίες.
Οι αναλογίες είναι για την Αθήνα 70/ και για την υπόλοιπη Ελλάδα (και που την ονομάζουν επαρχία) 30.

Ανώνυμος είπε...

Η μοναδική χώρα όπου υπάρχει τόση ανισότητα μεταξύ πρωτεύουσας και υπόλοιπων πόλεων είναι η Ελλάδα. Μία απάντηση στο σχόλιο του nventris είναι και τα παρακάτω παραδείγματα:
Γερμανία: Πρωτεύουσα: Βερολίνο, ΆΛλες πόλεις με ανάπτυξη: Φραγκφούρτη, Κολωνία, Νυρεμβέργη, Μόναχο, Ντίσελντορφ κ.α.
Η.Π.Α.: Πρωτεύουσα: Ουάσινγκτον, Άλλες πόλεις με ανάπτυξη: Νέα Υόρξη, Σικάγο, Λος Άντζελες, Μαϊάμι, Ατλάντα, Χιούστον, Σαν Φρανσίσκο κ.α.
Μεγάλη Βρετανία: Πρωτεύουσα: Λονδίνο, Άλλες πόλεις: Μπράιτον, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ κ.α.
Σουηδία: Πρωτεύουσα: Στοκχόλμη, Άλλες πόλεις: Ουπσάλα, Μάλμε, Γκέντεμποργκ, Βεστερός.
Ιταλία: Πρωτεύουσα: Ρώμη, Άλλες Πόλεις: Μιλάνο, Τορίνο, Νάπολη κ.α.
Με λίγα λόγια, σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου οι πρωτεύουσες δεν αποροφούνε τα πάντα με αποτέλεσμα να στερούνται οι υπόλοιπες πόλεις. Αυτό συμβαίνει και στον Καναδά, στην Αυστραλία, Ισπανία, Ιαπωνία, Κίνα κ.α