Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Δεν μας παρατάς ρε Νίμιτς και συ και οι προτάσεις σου...

Ούτε φωτογραφία της μαριονέτας του Μπους δεν βάζω, εξ άλλου τη φάτσα του τη χορτάσαμε χρόνια τώρα.
Με μία πρόταση η οποία σε κανένα σημείο της δεν συμπίπτει με τις ελληνικές θέσεις καθώς προβλέπει την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια» η οποία θα ισχύει μάλιστα μόνο για την Ελλάδα και τους διεθνείς οργανισμούς, ενώ απαιτείται από τη χώρα μας η αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας», ο Μ. Νίμιτς αιφνιδίασε χθες (τουλάχιστον) το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, φέρνοντας πιο κοντά πια το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ.
Μας το φυλούσαν για δώρο για την Εθνική μας γιορτή...( διαβάστε παρακάτω)
Στην πανηγυρική εκδήλωση, που έγινε χθες στον Λευκό Οίκο για την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος υπενθύμισε στον πρόεδρο Μπους ότι υπάρχουν δύο προβλήματα στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: το θέμα των Σκοπίων και το Κυπριακό.
«Δεν ζητούμε χάρη, κύριε πρόεδρε, ζητούμε να εφαρμοσθεί το δίκαιο», τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Μπους ο Αρχιεπίσκοπος, μπροστά σε ένα κοινό ένθερμων επιφανών ομογενών.
«Πάντοτε δέχομαι τις συμβουλές του Αρχιεπισκόπου...», απάντησε ο Μπους σε ερώτηση δημοσιογράφων αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στα θέματα, τα οποία έθιξε ο θρησκευτικός ηγέτης της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
Το (κακόγουστο) θέατρο συνεχίζεται...

3 σχόλια:

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Αυτή η πρόταση απέχει παρασάγγες από την μια σύνθετη ονομασία με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό. Μόνη διέξοδος για μας είναι το βέτο..
Αυτό για τις μειονότητες είναι το κερασάκι στην Τούρτα

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Σωστά φίλε μου _st_...σωστά, έχει μέλλον η ιστορία.

Ανώνυμος είπε...

Αμερικανικής έμπνευσης και επεξεργασίας το τελευταίο πακέτο ιδεών για το όνομα των Σκοπίων
Ερωτηματικά για την ουδετερότητα Νίμιτς
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2008 12:45

Ερωτηματικά για την ακεραιότητα του Μάθιου Νίμιτς ως αμερόληπτου διαμεσολαβητή εγείρει αποκάλυψη εγγράφου «φωτιά» της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια για τη δέσμη προτάσεων που παρουσίασε ο Αμερικανός διπλωμάτης στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Το Εθνος», έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Γενικό Επιτελείο των ΗΠΑ, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008, αποδεικνύει ότι η αμερικανική πλευρά ειχε προετοιμάσει την πρόταση διπλής ονομασίας και αφού τη συζήτησε με τους Σκοπιανούς, την παρέδωσε στον Μάθιου Νίμιτς για την παρουσιάσει στους διαπραγματευτές Ελλάδος και ΠΓΔΜ.

Ετσι, αποδεικνύεται ότι το τελευταίο «πακέτο Νίμιτς» που παρουσιάστηκε ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, αρχικά στις 11 Σεπτεμβρίου και στην τελική του μορφή στις 8 Οκτωβρίου, ήταν προϊόν αμερικανικής έμπνευσης και επεξεργασίας και το κυριότερο εν γνώσει της σκοπιανής πλευράς.

Όπως γραφει το «Εθνος», το αμερικανικό σχέδιο της 29ης Ιουλίου προέβλεπε την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εισάγοντας όμως μορφή διπλής ονομασίας, καθώς το νέο όνομα υποχρεωτικώς θα εφαρμοζόταν μόνο σε διεθνείς οργανισμούς και ενδεχομένως σε πολυμερείς συμφωνίες, και στις διμερείς σχέσεις θα αφηνόταν στη διακριτική ευχέρεια των χωρών ποιο όνομα θα χρησιμοποιούν.

Παράλληλα, ιδιαίτερα έμφαση δίδεται στην ικανοποίηση της βασικής διεκδίκησης των Σκοπίων για «μακεδονική» εθνικότητα και γλώσσα, ενώ ανησυχητική είναι η στάση της αμερικανικής πλευρά στο θέμα των λεγόμενων «Αιγαιατών Μακεδόνων», που προκλητικά εγείρει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Πιο συγκεκριμένα για το θέμα της εθνικής ταυτότητας, στο έγγραφο αναφέρεται ότι η γλώσσα και η εθνικότητα (nationality) θα καλούνται Μακεδονική (Macedonian), αλλά αυτό -σημειώνεται- «θα μπορούσε να διευθετηθεί σιωπηλώς, πιθανώς ως επισυναπτόμενο Παράρτημα σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ή σε μερικά άλλα εσωτερικά έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών, που δεν υπόκειται στην ελληνική εξέταση/ έγκριση». «Η τελική διαπραγματευτική γραμμή (bottom line) είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διασφαλίσεις ότι η γλώσσα, η εθνικότητα κλπ. θα συνεχίσουν να αποκαλούνται Μακεδονική και όχι ?Βορειομακεδονική?», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας, ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι επιθυμεί ο επιθετικός προσδιορισμός «Βόρεια» να μπει σε παρένθεση και η αναγνώριση της «Μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας» να είναι ρητή, παρά σιωπηρή. Τέλος, σημειώνεται, «θα ήθελε να περιορίσει τη χρήση της νέας ονομασίας, στους διεθνείς οργανισμούς που ήδη χρησιμοποιείται το FΥRΟΜ».

http://www.youtube.com/watch?v=2RTWkc2Ylfs