Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Τρίτη, 20 Μαΐου 2008

Σαν σήμερα 20 Μαΐου 1825, 1835, 1911, 1941

Σαν σήμερα 20 ΜΑΪΟΥ
το 1825
Ελληνικός στόλος υπό τον Γεώργιο Σαχτούρη συναντά στον Καφηρέα τον Τουρκικό στόλο και επιτυγχάνει ένα από τα λαμπρότερα ναυτικά κατορθώματα. Με τον Υδραίο Ιωάννη Ματρόζο και τον Σπετσιώτη Λάζαρο Μουσό, πυρπόλησε την ναυαρχίδα, κατέστρεψε 2 δρόμωνες και κυρίευσε 30 φορτηγά και πλήθος ορειχάλκινων πυροβόλων.
την ίδια μέρα του 1825
έγινε η μάχη στο Μανιάκι. Ο Παπαφλέσσας, που τότε ήταν υπουργός, είχε φύγει από το Ναύπλιο γιατί «έβαζε μόνο υπογραφές», και είχε πιάσει με 1000 άνδρες την ανατολική πλευρά του όρους Μάλλια στην τοποθεσία Μανιάκι. Την τελευταία στιγμή τον εγκατέλειψαν οι πιο πολλοί και με 300 μόνο αντιμετωπίζει τον ίδιο τον Ιμπραήμ και 6.000 άνδρες του. Έπεσαν μέχρι ενός και το σώμα του Παπαφλέσσα το βρήκαν οι Αιγύπτιοι αποκεφαλισμένο και, αφού βρήκαν και το κεφάλι, έστησαν το νεκρό ήρωα όρθιο, γιατί ο Ιμπραήμ ήθελε να δεί «το παλληκάρι τον παπά». Την μεγάλη αυτή φυσιογνωμία της Επανάστασης, ο Παπαρηγόπουλος την περιγράφει.
«Ανήρ έχων όλα τα ελαττώματα και όλα τα προτερήματα του κράτιστου συνωμότου, το πλανάν και πλανάσθαι, το τολμάν και θνήσκειν».
το 1835
Ο Όθων ενηλικιώνεται και αναλαμβάνει βασιλικά καθήκοντα.
το 1911
Αναθεώρηση του Συντάγματος. Επανιδρύεται το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατοχυρώνεται η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, καθιερώνεται δωρεάν στοιχειώδης εκπαίδευση.
το 1941
Αρχίζει η μάχη της Κρήτης, που θα διαρκέσει 11 μέρες και θα λήξει με την επικράτηση των Γερμανικών δυνάμεων που μεταφέρονται από αέρος. Είναι η πρώτη μεγάλη επίθεση από αέρος στην Ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: