Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Σαν σήμερα 11 Μαΐου, 330, 1771

Σαν σήμερα 11 ΜΑΪΟΥ
το 330
Γιορτάζονται στην Κωνσταντινούπολη, τα επίσημα εγκαίνια της Πόλης,κατά τα πρότυπα της πανάρχαιας τελετής του Πολισμού. Οι γιορτές κράτησαν 40 μέρες.
το 1771
Γεννιέται η Λασκαρίνα Πινότση, που θα γίνει περισσότερο γνωστή με το μελλοντικό της επίθετο “Μπουμπουλίνα”. Η μάνα της Σκεύω, την γέννησε μέσα σε τούρκικη φυλακή της Πόλης, κατά την διάρκεια επίσκεψης στον άντρα της Σταυριανό, που ήταν φυλακισμένος για την συμμετοχή του στα Ορλωφικά.


Σαράντα χρόνια μετά, η Μπουμπουλίνα, που πήρε αυτό το όνομα από τον δεύτερο άντρα της τον Μπούμπουλη, μητέρα επτά παιδιών και δύο φορές χήρα, είναι κληρονόμος μεγάλης περιουσίας σε πλοία, μετρητά και ακίνητα, περιουσία την οποία αυξάνει, ενώ αργότερα ναυπηγεί και τρία δικά της πλοία.
Τρία χρόνια πριν την Επανάσταση θα έρθει σε επαφή με τους Φιλικούς και θα μυηθεί στην Φιλική Εταιρία. Είναι η μόνη γυναίκα που μυήθηκε στον χαμηλότερο βαθμό μύησης, καθόσον οι γυναίκες δεν γίνονταν δεκτές από τους φιλικούς.
Μέσα στο 1820 τελειώνει στις Σπέτσες τη ναυπήγηση του πλοίου της «Αγαμέμνων», το οποίο ήταν κορβέτα μήκους 75 μέτρων με 18 μεγάλου βεληνεκούς κανόνια. Το καράβι αυτό, μετά τον θάνατο της Μπουμπουλίνας μετονομάσθηκε σε "Σπέτσες" και αποτέλεσε την ναυαρχίδα του νεοσυσταθέντος από τον Καποδίστρια κρατικού στόλου.
Σήμερα το πολεμικό ναυτικό τιμά την Μπουμπουλίνα δίνοντας το όνομά της στη φρεγάτα
της φωτογραφίας. Στον θυρεό της φρεγάτας απεικονίζεται η ηρωίδα.






Δεν υπάρχουν σχόλια: