Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Πρόεδροι και πρόεδροι

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ισλανδίας (δεξιός) ανάγκασε την (κεντροαριστερή) κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το αν έπρεπε οι Ισλανδοί πολίτες να πληρώσουν στους Άγγλους και Ολλανδούς τα λεφτά που έχασαν όταν μια ιδιωτική Ισλανδική τράπεζα βάρεσε κανόνι.
Οι Ισλανδοί πρώτα οδήγησαν σε πτώση την (δεξιά) κυβέρνησή τους και την αντικατέστησαν με κεντροαριστερή η οποία όμως συναίνεσε στις ληστρικές απαιτήσεις των γνωστών πειρατών λαθρεμπόρων και αποικιοκρατών της Ιστορίας. Έτσι με τις ευλογίες του Προέδρου της Δημοκρατίας άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές ζητώντας τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα.
Κι όχι μόνο έγινε το δημοψήφισμα, αλλά έβγαλε κι ένα 93% να διαολοστέλνει Άγγλους, Ολλανδούς και τους συμπαραστάτες τους, ΕΕ (δεν θα μπείτε στην ΕΕ αν δεν πληρώσετε) και του ΔΝΤ (δεν θα πάρετε φράγκο από το δάνειο των 2,1 δις δολ. που σας έχουμε εγκρίνει).
Να σημειωθεί ότι η ενδώσασα στις απαιτήσεις κυβέρνηση δεν εξέλαβε το αποτέλεσμα ως αποδοκιμασία και δεν παραιτήθηκε.
Να σημειωθεί επίσης ότι εκεί ο Πρόεδρος δεν αρκέσθηκε σε δηλώσεις τύπου «μαζί θα περάσουμε απέναντι» αλλά άσκησε τις εξουσίες του.

5 σχόλια:

ange-ta είπε...

και του ΔΝΤ (δεν θα πάρετε φράγκο από το δάνειο των 2,1 δις δολ. που σας έχουμε εγκρίνει).

Αυτό είναι το ΔΝΤ.

Οχι μόνο δεν θα δώσει, όσο υπάρχει άλλο, δάνειο,

αλλά έχει δικαίωμα να δεσμεύει όλα τα φορτία με αγαθά εξαγωγής και να παίρνει αυτό τα λεφτά

Swell είπε...

Κάθε σύγκριση με δικούς μας προέδρους δεν ήταν στις προθέσεις σου. Σωστά κατάλαβα;

hackaday είπε...

Άλλο Ισλανδία άλλο μπανανία...εχμ...Ελλάδα ήθελα να πω.

ab irato είπε...

Επίσης, να σημειωθεί ότι ο ίδιος πρόεδρας (Ólafur Ragnar Grímsson), μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, δήλωσε: «κατανοώ το γεγονός ότι οι Ισλανδοί δυσφορούν όταν καλούνται να πληρώσουν για τις πράξεις κάποιων άπληστων τραπεζιτών, αλλά η χώρα μας θα αποζημιώσει τη Βρετανία και την Ολλανδία με δίκαιους όρους...». Με απλά λόγια, ενίοτε οι κατά τόπους διορισμένοι τοποτηρητές του παγκοσμιοποιημένου τραπεζικού κεφαλαίου διενεργούν πομπώδη δημοψηφίσματα (για να εκτονωθεί η αντίδραση του υποζυγίου) και, ακολούθως, το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας το γράφουν στα «φρέσκα» τους...

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@ange-ta, σωστά.
@swell, αλλοίμονο, πως φαντάστηκες τέτοιο πράγμα;
@hackaday, τεράστια διαφορά...
@ab irato, δεν το 'ξερα, αλλά μπορεί να εννοεί οτι θα τους πληρώσουν με μπακαλιάρους και σαρδέλες