Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Σήμερα 11 Ιουνίου 1825 και 1835

11 ΙΟΥΝΙΟΥ
το 1825
Ο Ιμπραήμ καταλαμβάνει την Τριπολιτσά και ο Αγώνας δείχνει να χάνεται. Οι ελπίδες όλων στηρίζονται στον Κολοκοτρώνη που είχε αποφυλακιστεί στις 18 Μαΐου και προσπαθούσε να συντηρήσει τη φλόγα της Επανάστασης.
το 1835
Πεθαίνει ύστερα από ασθένεια ο ήρωας της Επανάστασης Ανδρέας Βώκος (Μιαούλης) σε ηλικία 66 ετών. Με μόνο μελανό σημείο το έγκλημα του Πόρου την 1 Αυγούστου 1831, (κατά την επανάσταση της Ύδρας εναντίον του Όθωνα πυρπόλησε τον εθνικό στόλο) ο ήρωας πέθανε αφού ευτύχησε να δεί την πατρίδα του ελεύθερη. Τον θάνατό του πένθησε σύσσωμο το Έθνος.
Είχε γεννηθεί στην Ύδρα στις 20 Μαΐου 1769
Ο πατέρας του προσπάθησε ανεπιτυχώς να του μάθει γράμματα· ο νεαρός τότε Ανδρέας στράφηκε στην ναυτιλία, στην οποία είχε δείξει ιδιαίτερη κλίση από τα εφηβικά του χρόνια. Σε ηλικία μόλις 16 ετών και παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του έγινε πλοίαρχος στο οικογενειακό πλοίο. Ανέλαβε να παραδώσει σιτάρι στη Νίκαια της Γαλλίας. Το κέρδος ήταν τεράστιο για την εποχή. Αμέσως μετά πούλησε το πλοίο της οικογένειας και αγόρασε από έναν Οθωμανό της Χίου το εμπορικό πλοίο "Μιαούλ". Από τότε εμφανίζεται με το επώνυμο Μιαούλης. Έκανε τεράστια περιουσία σπάζοντας τους αποκλεισμούς των Άγγλων κατά τον Αγγλογαλλικό πόλεμο στα 1800. Τον Ιούλιο του 1821 έθεσε τα πλοία του και τον εαυτό του στην υπηρεσία του Αγώνα.

1 σχόλιο:

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Mερικά παραλειπόμενα που δεν γράφει το βιβλίο της Ιστορίας:
Το 1825 όταν ο Ιμπραήμ κατέλαβε την Τριπολιτσά ο ελληνικός στόλος είχε αράξει στα παράλια της Ηλείας και βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης.
Ερώτηση:Τον κολοκοτρώνη ποιοί τον έβαλαν φυλακή;

Οσο για τον Ανδρέα Μιαούλη ήταν απο τους πρωτοπόρους(μιλάμε μετά την σύσταση της Ελλάδας ως κράτους) των εμφυλίων πολέμων μαζί με τον Κουντουριώτη(Μιαούληδες και Κουντουριώτηδες)και της μάσας των δανείων που μας έστελνε η συμμαχία(Αγγλία,Γαλλία,Ρωσία)για να αυτοοργανωθούμε.