Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

22 Ιουνίου 168 π.Χ., 1824, 1963

22 ΙΟΥΝΙΟΥ
168 π.Χ.
Μάχη της Πύδνας
. Η μάχη έγινε όχι μακριά από την αρχαία Πύδνα (κοντά στο σημερινό Κίτρος Πιερίας) στα υψώματα ανάμεσα στους ποταμούς Αίσονα και Λεύκο (σήμερα ρέματα Μαυρονέρι και Πέλικας), μεταξύ των Ρωμαίων υπό τον Αιμίλιο Παύλο και των Μακεδόνων υπό τον τελευταίο τους βασιλιά Περσέα. Οι Ρωμαίοι νίκησαν και οριστικοποίησαν την υποταγή της Ελλάδας που θα διαρκέσει περίπου 400 χρόνια. (στη φωτό τα ερείπια της Πύδνας)
1824
Ολοκληρώνεται η καταστροφή των Ψαρών
Πέφτει το τελευταίο οχυρό του νησιού το Παλιόκαστρο, ο αρχηγός του οποίου Αντώνης Βρατσάνος το ανατινάζει συμπαρασύροντας στο θάνατο και 200 Τούρκους. Εκείνη την εποχή στα Ψαρά κατοικούσαν εκτός από τις 7.000 των μονίμων κατοίκων του και 23.000 πρόσφυγες από την Χίο τις Κυδωνίες και τη Σμύρνη. Από αυτούς μόνο 3.000 γλύτωσαν τη σφαγή φεύγοντας με μικρά πλοιάρια. Όλοι οι άλλοι θανατώθηκαν η σύρθηκαν δούλοι στην Ανατολή. Ο πλοίαρχος του Γαλλικού πλοίου «Ίσις» γλύτωσε 156 γυναικόπαιδα και τραυματίες μεταφέροντάς τους στο πλοίο του.

Μνημείο στη θέση "Μαύρη Ράχη"

Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη,
περπατώντας η δόξα μονάχη
μελετά τα λαμπρά παλικάρια
και στην κόμη στεφάνι φορεί
γινωμένο από λίγα χορτάρια
που 'χαν μείνει στην έρημη γη…
Διονύσιος Σολωμός

1963
Δίνεται στη δημοσιότητα, με μεγάλη καθυστέρηση, το πόρισμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Γεωργίου, για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, το οποίο επιρρίπτει τις ευθύνες στον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης Ευθ. Καμουτσή και τους αξιωματικούς που επιτηρούσαν τη συγκέντρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: