Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Υπάρχουν γρανάζια που δεν έχουν φθαρεί ακόμα...


Πηγαίνω στην Ήπειρο συχνά και πάντα επισκέπτομαι και τους Πάδες, ένα χωριό στα ορεινά της Κόνιτσας, σκαρφαλωμένο στον Σμόλικα, σε ύψόμετρο 1130μ. Την πρώτη φορά πήγα για να δω το μέρος απ' όπου ξεκίνησαν οι παππούδες μου κι από τότε έχω καθιερώσει επίσκεψη τουλάχιστο μια φορά το χρόνο και σχεδόν πάντα χειμώνα. Η απόσταση από την Κόνιτσα είναι μεν γύρω στα 35 χλμ. άσφαλτος, αλλά σε παίρνει μια ώρα να πας επειδή ο δρόμος είναι ανηφορικός με συνεχείς στροφές. Είναι όμως τοσο γοητευτικό το τοπίο, που και δύο ώρες να 'κανες, σε αποζημίωνε με το παραπάνω. Εκεί λοιπόν και παρά το οτι οι χιονοπτώσεις είναι αλπικές, ο δρόμος δεν κλείνει ποτέ παραπάνω από μία ώρα, γιατι τα μηχανήματα δουλεύουν εντατικά και με πρόγραμμα. Έτσι τουλάχιστον μου είπε μιά γερόντισα από τα 5-6 γερόντια και δύο κάπως νεότερους που μένουν εκεί χειμώνα καλοκαίρι. Ο δρόμος αυτός που φτάνει μέχρι τη Βασιλίτσα των Γρεβενών, εξυπηρετεί 5 χωριά με συνολικό πληθυσμό 40-50 άτομα (το χειμώνα) κι αυτό δείχνει οτι οι αρχές της περιοχής νοιάζονται και για το μικρότερο οικισμό. Το σημαντικότερο όμως είναι οτι το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" λειτουργεί στο ακέραιο. Μια φορά την εβδομάδα εθελοντικές ομάδες του Δήμου ανεβαίνουν στα χωριά και προμηθεύουν τους γέροντες με τα φάρμακά τους, τους καθαρίζουν τα σπίτια, μέχρι και μπάνιο τους βοηθάνε να κάνουν! Έτσι μου είπε η γερόντισα που με κέρασε καφέ και τα λόγια της μου έδειξαν οτι υπάρχουν ακόμα γρανάζια που δουλεύουν και γι αυτό το μηχάνημα λειτουργεί ακόμα. Να 'ναι καλά όλοι τους εκεί πάνω!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάδες.....τι μου θύμησες....πρίν 12 περίπου χρόνια με μηχανές.....Κόνιτσα.Ελεύθερο,Πάδες,συνέχεια πάνω στόν Σμόλικα......βουτιά με τις μηχανές σε παραπόταμο του Αώου.....Βρυσοχώρι, πρίν ακόμη συνδεθεί με δρόμο......
Τι μου θύμισες.........

SOTIRIS είπε...

hello!this is my blog http://sot77.blogspot.com visit it make click in a publicity and help the blog .thanks for your help!!