Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

Τι έγινε σήμερα; 4 ΦΕΒ. 1843 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης


Σαν σήμερα, 4/2/1843, πεθαίνει στο κρεββάτι του από αποπληξία ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σε ηλικία 73 ετών (είχε γεννηθεί στις 3/4/1770). Τον αποκαλούσαν "Γέρο του Μοριά" αφού όταν έφτασε στην Πελοπόννησο από τη Ζάκυνθο για να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά των Τούρκων, ήταν ήδη 50 ετών. Από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του Αγώνα, γεννήθηκε και μεγάλωσε κάτω από τον κατατρεγμό της οικογένειάς του από τους Τούρκους, σε συμπλοκή με τους οποίους, σκοτώθηκε ο πατέρας του όταν αυτός ήταν 10 ετών. Αργότερα αναγκάστηκε να καταφύγει στη Ζάκυνθο, υπηρέτησε στο στρατό που οργάνωσαν οι Άγγλοι στα Ιόνια και έφτασε μέχρι το βαθμό του ταγματάρχη. Επέστρεψε στη Πελοπόννησο στις 6/1/1821 για να πάρει μέρος στην Επανάσταση στην οποία έπαιξε ηγετικό ρόλο.


Ερώτηση γιατί θα σκάσω: Δεν έπρεπε η Βουλή των Ελλήνων να ιμά τη μνήμη του εν είδει μνημοσύνου τέτοια μέρα; Αλλά ξέχασα, έχουν σοβαρότερες υποχρεώσεις, χώρια που κάτι τέτοια συντηρούν την εθνική μνήμη...και δεν πρέπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: