Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

1828
Ο Ιωάννης Καποδίστριας αποβιβάζεται στην προκυμαία του Ναυπλίου υπό τους κανονιοβολισμούς των φρουρίων και των ξένων πολεμικών πλοίων και υπό τις ζητωκραυγές του λαού που έκλαιγε από συγκίνηση και χαρά. Όλοι οι Έλληνες ανεξάρτητα τάξης και κατάστασης, χαιρέτησαν την άφιξή του σαν λύτρωση από τα δεινά τους και απαρχή μιάς περιόδου ευτυχίας και προόδου για την Ελλάδα.
Η τριμελής “Αντικυβερνητική επιτροπή” του παρέδωσε αμέσως κάθε εξουσία, όπως και η Βουλή. Οι αντιμαχόμενοι στρατιωτικοί παρέδωσαν τα όπλα, έθεσαν στη διάθεσή του τις δυνάμεις τους και του έστειλαν τα κλειδιά των φρουρίων, με πρώτο τον Θεόδωρο Γρίβα που του παρέδωσε τα κλειδιά του Παλαμηδίου. Πολιτικοί, προύχοντες, στρατηγοί, ναύαρχοι, όλοι όσοι ασκούσαν κάποια επιρροή και εξουσία, δήλωσαν υπακοή στη θέλησή του. Ο εμφύλιος πόλεμος σταμάτησε αμέσως παντού, και η αισιοδοξία για ένα καλλίτερο μέλλον ήταν διάχυτη. Ο Καποδίστριας αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο χωρίς συνοδεία ασφαλείας, “μόνος μονώτατος” όπως γράφει ο Σπηλιάδης, και κατά την αποβίβασή του, τα ξένα πολεμικά ανεπέτασαν την ελληνική σημαία.

σημ. Άκουσα χθες τον Μίκη Θεοδωράκη να λέει
"ο Έλληνας υποχωρεί, υποχωρεί, μέχρι να βρει η πλάτη του τον τοίχο. Και τότε γίνεται ή ήρωας ή προδότης. Σκεφτείτε το εσείς οι νέοι γιατί σύντομα θα χρειαστεί να πάρετε θέση"

5 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι δεν έκανες κρίση για το γεγονός ότι χρίστηκε δικτάτορας με απόλυτες εξουσίες και μηδενικό κοινοβουλευτικό ή δημοσιογραφικό (της εποχής) έλεγχο.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Στις 8 Ιανουαρίου, μέρα στην οποία αναφέρομαι, συνέβη ΜΟΝΟ η αποβίβασή του στο Ναύπλιο. Τα άλλα για τα οποία τον κατηγορείς, έγιναν αργότερα και επ' αυτών δεν νομίζω οτι η τραγική κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα αλλά και ανάμεσα στις διάφορες τάσεις (Αγγλόφιλοι, Ρωσόφιλοι, Γαλόφιλοι) σήκωνε δημοκρατικές διαδικασίες. Η συγκέντρωση εξουσιών ζητήθηκε από τον Καποδίστρια και του παραχωρήθηκε από την Εθνοσυνέλευση.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλά βρε, άθλιε, δεν είπα ότι έγιναν στις 8. Απλά περίμενα να επεκτείνεις την κρίση.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@δείμε, επεκτείνοντάς την λοιπόν, λέω οτι το "δικτάτορας" ακούγεται πολύ βαρύ σε κάποιον σαν εμένα που τον θεωρώ ευεργέτη και εθνικό άνδρα. Παρέλαβε στην κυριολεξία χάος κι έβαλε τις βάσεις για την δημιουργία κράτους. Δεν μπορούν να απαριθμηθούν τα όσα ξεκίνησε και ολοκλήρωσε. Κι άλλοι τον κατηγορούν για απολυταρχισμό, αλλά το έργο του δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς.

Saq είπε...

Με λίγα λόγια, το μόνο που μένει είναι να βγούμε στους δρόμους και να αρχίσουμε τους κανονιοβολισμούς και τις ζητωκραυγές για την έλευση του δντ στην Ελλάδα.