Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στην Ελλάδα (Ρήγας)


1797
Ο Ρήγας Φεραίος ή Βελεστινλής (από τον τόπο γέννησής του το Βελεστίνο Θεσσαλίας-αρχαίες Φερές) φτάνει στην Τεργέστη με αντικειμενικό σκοπό να περάσει στην Βενετία προκειμένου να συναντηθεί με τον Βοναπάρτη με τον οποίο είχε αλληλογραφία, και ζητούσε την βοήθειά του για να ελευθερωθεί η Ελλάδα. Το συγγραφικό του έργο και οι επαναστατικές του θέσεις, τον έχουν κάνει ιδιαίτερα γνωστό αλλά και τον έχουν αναγορεύσει σε υπ’ αριθμό 1 κίνδυνο για την Οθωμανική αυτοκρατορία αλλά και για τα ολιγαρχικά καθεστώτα γενικότερα. Έτσι συλλαμβάνεται από την αυστριακή αστυνομία. Θα σταλεί στην Βιέννη όπου έχουν συλληφθεί και άλλοι σύντροφοί του. Η Πύλη θα ζητήσει αμέσως την παράδοσή του και η Αυστρία θα τον παραδώσει σε λίγο καιρό στον πασά του Βελιγραδίου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Ρήγας (40 χρονών)και οι επτά σύντροφοί του που ανήκαν στην ίδια κατηγορία, ο Ευστράτιος Αργέντης
(31 χρονών, έμπορος από τη Χίο), ο Δημήτριος Νικολίδης (
32 χρονών,γιατρός από τα Ιωάννινα), ο Αντώνιος Κορωνιός
(27 χρονών, έμπορος και λόγιος από τη Χίο), ο Ιωάννης Καρατζάς (31 χρονών, λόγιος από τη Λευκωσία της Κύπρου), ο Θεοχάρης Γεωργίου Τουρούντζιας (22 χρονών, έμπορος από τα Σιάτιστα), ο Ιωάννης Εμμανουήλ (24 χρονών, φοιτητής της ιατρικής από τη Καστοριά) και ο Παναγιώτης Εμμανουήλ (22 χρονών, αδερφός του προηγούμενου και υπάλληλος του Αργέντη) , με συνοδεία των αυστριακών αρχών παραδόθηκαν στις 10 Μαΐου 1798 στους Τούρκους του Βελιγραδίου και φυλακίστηκαν στον πύργο Neboisa, παραποτάμιο φρούριο του Βελιγραδίου. Εκεί, ύστερα από συνεχή βασανιστήρια, στις 24 Ιουνίου του 1798, στραγγαλίστηκαν και τα σώματά τους ρίχτηκαν στον Δούναβη. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις μαθεύτηκε η σύλληψη του Ρήγα πολλοί έκανα έκκληση, στο σουλτάνο Σελίμ Γ΄, για την απελευθέρωση του. Ανάμεσα σε αυτούς ο φίλος του Ρήγα, Οσμάν Πασβανόγλου, ηγεμόνας του Βιδηνίου και ο Αλή Πασάς αλλά μάταια.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Μη βιάζεσαι Μιχάλη, σήμερα ήταν μόνο η σύλληψή του...