Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2008

18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στην Ελλάδα


1803
Μια ομάδα 800 Σουλιωτών υπό τον Κουτσονίκα, καταδιωκόμενη από τους Αλβανούς του Αλή πασά καθ’ οδό προς την Πάργα, οχυρώνεται στο μοναστήρι που υπάρχει στην κορυφή στο Ζάλογγο.


147 άνδρες υπό τον Κίτσο Μπότσαρη, διασπούν τον κλοιό και διαφεύγουν. Όσοι απομένουν στο μοναστήρι πιάνονται αιχμάλωτοι εκτός από 57 γυναίκες που με τα παιδιά τους καταφεύγουν σ’ ένα βράχο της κορυφής που λέγεται Στεφάνι.
Εκεί ρίχνουν τα παιδιά τους στο βάραθρο του ποταμού Αχέροντα και πιάνουν ένα χορό που μία μία τις οδηγεί κι αυτές στο γκρεμό. Είναι «ο χορός του Ζαλόγγου».

1923
Μετά από συνεχείς πιέσεις και συλλαλητήρια που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, από τους δημοκρατικούς του Αλ. Παπαναστασίου, ο βασιλιάς Γεώργιος, η βασίλισσα και ο διάδοχος Παύλος εγκαταλείπουν την Ελλάδα. Η αντιβασιλεία ανατίθεται στον ναύαρχο Κουντουριώτη.

2 σχόλια:

Μιχάλης είπε...

Στο σημείο όπου συνέβη το τραγικό γεγονός ανεγέρθηκε μνημείο το 1961, με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από πανελλήνιο έρανο. Εδώ τιμώνται οι Σουλιώτισσες και περιμένουν κάθε ταξιδιώτη που θα ανέβει τα 410 σκαλιά τα οποία οδηγούν σε αυτό. Εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται εδώ τη δεύτερη Κυριακή κάθε Αυγούστου.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Το μνημείο που φαίνεται στη φωτογραφία.