Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

1822

Οι δυνάμεις του Ομέρ Βρυώνη και του Ρεσίντ Μεχμέτ πασά (Κιουταχής) πολιορκούν από τον Νοέμβριο του 1822 το Μεσολόγγι με 20.000 άνδρες. Τον θαλάσσιο αποκλεισμό έχει επιβάλει ο στόλος του Γιουσούφ πασά. Το Μεσολόγγι υπερασπίζονται 400 άνδρες υπό τον Μάρκο Μπότσαρη και την άμυνα ενισχύουν και 14 κανόνια. Ο Υδραίικος στόλος του Μιαούλη σπάει τον ναυτικό αποκλεισμό και ενισχύει το Μεσολόγγι με 700 Μοραΐτες, τρόφιμα και πολεμοφόδια.

Έτσι μεγάλη Τουρκική έφοδος που πραγματοποιείται την ημέρα των Χριστουγέννων, συντρίβεται στις ντάπιες της πόλης και απελπίζει τους πολιορκητές.

Αυτή η νίκη θα σημάνει και την λήξη της πολιορκίας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ!

Μιχάλης Ρ. είπε...

Στο δεύτερο κεφάλαιο («Αρχηγός των εντοπίων») της μελέτης (152 σελίδων) του καθηγητή και ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Σβολόπουλου, που εκδόθηκε πρόσφατα από το Βιβλιοπωλείο της Εστίας. γίνεται λόγος και για τον 23χρόνο τότε Θανάση Ραζικότσικα που «απηχούσε το νεανικό παλμό των Μεσολογγιτών». Στο κεφάλαιο αυτό διαγράφεται ο χαρακτήρας του αγωνιστή με βάση σπάνια κείμενα της εποχής. Το Φθινόπωρο του 1822 το Μεσολόγγι πολιορκείται στενά από τον Κιουταχή, τον Ομέρ Βρυώνη και τον Πουσούφ Πασά. Αποκορύφωμα της σθεναρής αντίστασης των Μεσολογγιτών υπήρξε η σύγκρουση τους, κατά την ημέρα των Χριστουγέννων, με τους επιτεθέντες τότε πολιορκητές. Στην πρώτη γραμμή του πυρός ο Ραζικότσικας είχε ταχθεί να υπερασπίσει το ίδιο σημείο της τάφρου με τον Μάρκο, τον Κίτσο και τον Τσόγκα. Η σύρραξη διήρκεσε τρεις ώρες. Πεντακόσιοι εξήντα νεκροί εισβολείς κάλυψαν το πεδίο της μάχης. Οι πολιορκητές είχαν ηττηθεί κατά κράτος.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@paokland, το "αδελφέ μου" με συγκινεί... ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όσους αγωνίζονται!

@Μιχάλη Ρ. Ο Ραζικότσικας ήταν εξαίρετος λαγουμιτζής, έσκαβε δηλαδή λαγούμια και τα μπαρούτιαζε, υπάρχει αργότερα ειδική αναφορά σ' αυτό το παλληκάρι... Να 'σαι καλά, οι προσθήκες σου είναι ενδιαφέρουσες και χρήσιμες. Χρόνια πολλά!