Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

24 Αυγούστου 1185, 1824, 1935

24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
το 1185
Άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Νορμανδούς.
το 1824
Ο Ελληνικός στόλος (70 πλοία-800 κανόνια) υπό τον Μιαούλη συγκεντρωμένος κοντά στην Λέρο, έτσι ώστε να προστατεύει και την Σάμο, αντιμετωπίζει τον Τουρκοαιγυπτιακό (400 πλοία-2.500 κανόνια) υπό τον Χοσρέφ πασά και τον Ιμπραήμ, που εξέρχεται του στενού μεταξύ Κω και Αλικαρνασσού.
Με την έναρξη της ναυμαχίας το πλοίο του Χοσρέφ έχασε λόγω του δυνατού ανέμου τον φλόκο και τον ιστό του μεγάλου του πανιού και οπισθοχώρησε προκειμένου να επισκευάσει τις ζημίες του. Η οπισθοχώρηση προκάλεσε αναταραχή και ο άνεμος που δυνάμωνε και η θέα των πυρπολικών που πλησίαζαν, δημιούργησε πανικό και πολλά οθωμανικά πλοία συγκρούστηκαν μεταξύ τους στην προσπάθεια τους να φύγουν.
Η ιδιότυπη αυτή ναυμαχία έληξε το βράδυ, με τους δύο στόλους να αποσύρονται.
το 1935
Πεθαίνει ο Παύλος Κουντουριώτης σε ηλικία 80 ετών.


Απόγονος Υδραίικης οικογένειας που είχε μεγάλη δράση στην Επανάσταση, υπήρξε ο ίδιος διοικητής του στόλου το 1912-13, κυβερνήτης του θρυλικού «ΑΒΕΡΩΦ» ήρωας στις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου και διετέλεσε Αντιβασιλέας και πρόεδρος της Α΄ Ελληνικής Δημοκρατίας (1924-9).

2 σχόλια:

ange-ta είπε...

καλή η ναυμαχία!!

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

ange-ta, όπως σε όλα, έτσι και στη ναυμαχία αυτή, έπαιξε το ρόλο της και η τύχη
Είσαι καλά κατά τα άλλα;