Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Σάββατο 2 Αυγούστου 2008

2 Αυγούστου 338 π.Χ. Χαιρώνεια

Στις 2 Αυγούστου
το 338 π.Χ.




Μάχη της Χαιρώνειας.

Σ’ αυτήν την μάχη που έγινε στην προσπάθεια του Φιλίππου για πανεθνική ένωση όλων των Ελληνικών πόλεων-κρατών, αντιπαρατίθενται οι Μακεδόνες του Φιλίππου και οι Αθηναίοι με τους Θηβαίους, που είχαν την ενίσχυση άλλων μικρότερων πόλεων.

Ο Φίλιππος ηγήθηκε της δεξιάς πτέρυγας της παράταξής του και είχε απέναντί του τους Αθηναίους, ενώ της αριστερής πτέρυγας που ήταν απέναντι των Θηβαίων, ηγήθηκε ο Αλέξανδρος. Η νίκη των Μακεδόνων ήταν ολοκληρωτική και καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ορμή του Αλεξάνδρου. Στην μάχη πήρε μέρος και ο ρήτορας Δημοσθένης, ο φανατικότερος ίσως πολέμιος του Φιλίππου, ο οποίος και διεσώθη. Όταν η παράταξη των Αθηναίων και Θηβαίων διασπάστηκε και υποχωρούσε άτακτα, στο πεδίο της μάχης, έμεινε μόνο ο Ιερός Λόχος των 300 νέων Θηβαίων, οι οποίοι έπεσαν μέχρις ενός.

Στον κοινό τους τάφο στήθηκε "ο Λέων της Χαιρώνειας"

Δεν υπάρχουν σχόλια: