Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 480 π.Χ. Θερμοπύλες

Η μάχη στις Θερμοπύλες.

Στο στενό πέρασμα των Θερμοπυλών, είχαν αποφασίσει οι Έλληνες να προβάλουν την πρώτη αντίσταση στον Ξέρξη και τις στρατιές του. Είχαν συγκεντρωθεί εκεί, ο βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας με 300 Σπαρτιάτες οπλίτες, 4.000 από άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, 700 Θεσπιείς, και 1000 Φωκείς, ένα σύνολο περίπου 6.000 ανδρών για να σταματήσουν μία δύναμη 400.000 ανδρών τουλάχιστον(ο Ηρόδοτος αναφέρει 1.700.000 μόνο πεζούς). Επί δύο ημέρες οι Πέρσες προσπαθούσαν να διασπάσουν την άμυνα των Ελλήνων χωρίς αποτέλεσμα και υφιστάμενοι βαρύτατες απώλειες. Την απόγνωση του Ξέρξη έσβυσε ο Εφιάλτης (ένας βοσκός από την Τραχίνα), που οδήγησε τους Πέρσες από ορεινό μονοπάτι, στα νώτα των Ελλήνων. Ο Λεωνίδας μπροστά στην σίγουρη πιά καταστροφή, διέταξε όλους τους άλλους Έλληνες να φύγουν και έμεινε εκεί μόνο με τους Σπαρτιάτες του, που έπεσαν όλοι «τοίς κείνων ρήμασι πειθόμενοι».

Αρνήθηκαν να φύγουν και όσοι από τους 700 Θεσπιείς είχαν απομείνει ζωντανοί.

Την ίδια μέρα το 1825
Στο πολιορκημένο Μεσολόγγι ο περίφημος Αρβανίτης λαγουμιτζής Θεοχάρης Βρίσας, ή Βρίζας, τελειώνει το λαγούμι που κατασκεύαζε κάτω από το πολιορκητικό ανάχωμα που ύψωναν οι Τούρκοι και το ανατινάζει ισοπεδώνοντάς το, ενώ την ίδια στιγμή οι πολιορκημένοι πραγματοποιούν έξοδο που απωθεί τους Τούρκους, μένουν έξω από το τείχος επί ένα 24ωρο και καταστρέφουν όλα τα πολιορκητικά έργα που επί ένα τρίμηνο κατασκεύαζαν οι Τούρκοι γύρω από το Μεσολόγγι.
Την ίδια μέρα το 1954
Η κυβέρνηση Αλ. Παπάγου καταθέτει στον ΟΗΕ την πρώτη Ελληνική προσφυγή για το Κυπριακό.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι σπασμωδικές κινήσεις των καταρρεόντων ιερατείων δε διαφέρουν από τους πρώτους φοβικούς πολεμοκάπηλους στη Σαχαρασία
: Να καταστρέψουν την Αυτάρκεια όλων των άλλων (διατροφική ή ενεργειακή, μία είναι), ώστε να μην είναι ανυπότακτοι, μπας και γίνουν οι ίδιοι με το ζόρι αιωνόβιοι ή ...αιώνιοι...
Ούτε τα πανικόβλητα ιερατεία τολμούν να ετοιμάζονται για ζωή χωρίς πετρέλαιο ή άλλη τόσο συμπυκνωμένη ενέργεια , ούτε οι οπαδοί τους μπορούν να φανταστούν ότι επιτέλους αυτό μπορεί να φέρει, έστω και με αναστατώσεις, το τέλος των τυραννιών!
http://www.youtube.com/v/dXSHtsOztRk