Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Κυριακή, 22 Μαΐου 2011

Πότε αγοράζεις και πότε πουλάς;

Στις αγοραπωλησίες τα συμφέροντα είναι πάντα συγκρουόμενα. Ο αγοραστής ζητάει την χαμηλότερη δυνατή τιμή για το προϊόν που θέλει να αγοράσει σε αντίθεση με τον πωλητή που προσπαθεί να την κρατήσει όσο μπορεί ψηλότερα. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και στις περιόδους εκπτώσεων αν και τότε συνήθως τα εμπορεύματα είναι «δευτεράντζες». Και η χώρα βρίσκεται σε περίοδο γενικών εκπτώσεων αλλά αυτά που πουλάει δεν είναι β διαλογής.
Ο πρόλογος έχει να κάνει με τις παρακάτω παρατηρήσεις. Η τιμή της μετοχής του Ταχ. Ταμιευτηρίου έχει χάσει από 21/5/2010 10%, της ΔΕΗ 19%, της Αγροτικής 59% και της Εθνικής 48%. Οι απώλειες μεγαλώνουν συνεχώς, και αν στην Εθνική η συμμετοχή του δημοσίου είναι πιά πολύ περιορισμένη, για τις άλλες τρείς τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Η ΔΕΗ θα πουληθεί σε τιμή πολύ μικρότερη από την λογιστική της αξία, όπως συνέβη και με τον ΟΤΕ. Το ΤΤ έχει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στη χώρα και στην Αγροτική είναι υποθηκευμένο το 60% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Αυτά δεν είναι αγοραπωλησίες στις οποίες κάτι θα αλλάξει χέρια έναντι κάποιου τιμήματος. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κολώνες στις οποίες στηρίζεται κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτές καθ’ αυτές τις επιχειρήσεις. Όταν στα χωριά το ΤΤ έχει σχεδόν αποκλειστικά το αλισβερίσι, συντάξεις καταθέσεις αναλήψεις, και όλη η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή εξαρτάται από την ΑΤΕ, είναι δυνατό να παραδοθούν σε ξένα χέρια που θα λειτουργούν ανεξέλεγκτα; Και για την ΔΕΗ, όποιος θέλει να σπάσει το μονοπώλιο, ας στήσει μια δική του μονάδα παραγωγής με αέριο, ήλιο, άνεμο με ότι διάολο θέλει και ας χρησιμοποιεί το δίκτυο διανομής της ΔΕΗ έναντι τιμήματος φυσικά. Όχι να πάρει τα έτοιμα και να κάνει τον ωραίο. Λίγο φιλότιμο ρε, λίγο μυαλό… Αλλά αυτό το τελευταίο, που να το βρούνε; Στο γόνατο παίρνουν τις αποφάσεις, χωρίς υπολογισμούς, χωρίς σχέδιο, όπως με τις αποδείξεις που τελικά διαπίστωσαν ότι δεν συνέφερε το σύστημα και τώρα θα τις καταργήσουν μαζί με το αφορολόγητο όριο…
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: