Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ο Τσακιτζής*

*Λήσταρχος της Ανατολής (περιοχή Αϊδινίου) προστάτης των φτωχών, κυνηγός των αδικούντων, φόβος και τρόμος των πλουσίων και της εξουσίας. Βλέποντας ότι το κράτος τους καταπίεζε, ο Τσακιτζής παρακίνησε τους φτωχούς αγρότες να μην πληρώνουν φόρους, κι απαγόρεψε στους φοροεισπράκτορες, με ποινή θανάτου, να έρχονται στην περιοχή που είχε κάτω από τον έλεγχό του. Έτσι, άρχισε να αποσπά με τη βία μεγάλα ποσά απ' τους πλουσίους, τους τσιφλικάδες, τους προύχοντες, και τους τοκογλύφους και να τα χρησιμοποιεί προς όφελος των οικονομικά αδυνάτων. Έκανε δωρεές, προίκιζε φτωχές κοπέλες, έχτιζε γεφύρια, βρύσες, έφτιαχνε κοινωφελή έργα. Αν δώσουμε στην δράση του την πολιτική έννοια που δικαιούται, αυτή συμπυκνωμένη ήταν:
Αντιεξουσιαστική στάση, εχθρότητα προς ένα απολυταρχικό και καταπιεστικό κράτος και τα όργανά του και σύγκρουση μαζί τους.
Ταξικά συναισθήματα που μοιράζονται σε δύο πόλους: συμπάθεια για τη φτωχή αγροτιά και τις λαϊκές τάξεις των πόλεων και έχθρα εναντίον των πλουσίων.
Πράξεις κοινωνικής δικαιοσύνης για την οικονομική ανακούφιση των φτωχών, με ανάλογη επιβάρυνση στην περιουσία των πλουσίων.
Έλλειψη εθνικών ή θρησκευτικών προκαταλήψεων και διακρίσεων, τόσο απέναντι στους αδύνατους, όσο κι απέναντι στους οικονομικά ισχυρούς.
Αυτόν τον λαϊκό ήρωα είδε στον ύπνο του, ξύπνησε και πήρε τηλέφωνο τους υπουργούς του. «Όχι άλλο χαράτσι στους ημιυπαίθριους» φώναξε οργισμένος και βρόντηξε το ακουστικό στη συσκευή. Μετά γύρισε πλευρό και ξανακοιμήθηκε μ’ ένα χαμόγελο ικανοποίησης.
*οι πληροφορίες για τον Τσακιτζή πάρθηκαν από το

2 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Είσαι φοβερός...

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@δείμε, το παίρνω σαν φιλοφρόνηση και σ' ευχαριστώ ;-)