Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2008

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 480 π.Χ., 1925

το 480 π.Χ.
Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η ναυμαχία έγινε μεταξύ Ελλήνων και Περσών στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Αττικής και Σαλαμίνας. Μετά την μάχη στις Θερμοπύλες, ο στρατός του Ξέρξη προχώρησε προς τον νότο ανενόχλητος. Οι Αθηναίοι είχαν εκκενώσει την πόλη στέλνοντας τις οικογένειές τους στην Τροιζήνα, την Αίγινα και τη Σαλαμίνα. Παρά την επιμονή των Πελοποννησίων και του Σπαρτιάτη ναύαρχου Ευρυβιάδη να γίνει η ναυμαχία στον Ισθμό, ο Αθηναίος Θεμιστοκλής κατάφερε να τους πείσει να ναυμαχήσουν στη Σαλαμίνα. Εκεί παρατάχθηκαν 1207 (κατά τον Αισχύλο) Περσικά πλοία και 378 (κατά τον Ηρόδοτο) Ελληνικές τριήρεις. Η Ελληνική νίκη ήταν μεγάλη και σε αριθμούς (βυθίστηκαν 200 Περσικά και 40 Ελληνικά πλοία), αλλά και σε σημασία αφού ο Ξέρξης που παρακολούθησε την ναυμαχία, έφυγε απογοητευμένος για την Περσία αφήνοντας τα στρατεύματά του στον Μαρδόνιο.
το 1925
Ο Πάγκαλος διαλύει, με την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Κουντουριώτη, την Συντακτική Συνέλευση και ορίζει εκλογές τον Μάρτιο του 1926, τις οποίες στη συνέχεια θα αναβάλει επ’ αόριστο και θα επιβάλει δικτατορικό καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: