Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

27 Σεπτεμβρίου. Καποδίστριας, Ε.Α.Μ.

Στις 27 Σεπτεμβρίου


το 1831
Δολοφονείται στο Ναύπλιο ο Ι. Καποδίστριας. Ο αδελφός και ο γυιός του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Κωνσταντίνος και Γιώργης, με αφορμή την φυλάκιση του «μπέη» στο Μπούρτζι, αλλά και υποκινούμενοι από πράκτορες των Άγγλων και των Γάλλων, δολοφονούν τον Καποδίστρια την ώρα που πήγαινε στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Στις 6.30΄ το πρωί, μπροστά στην είσοδο της εκκλησίας, τον πλησιάζουν προσποιούμενοι χαιρετισμό και τον πυροβολούν. Ο Γιώργης, επειδή αστόχησε, τον μαχαίρωσε. Ο Καποδίστριας κατά την συνήθειά του, συνοδευόταν από έναν μόνο σωματοφύλακα κι αυτόν μονόχειρα (ανάπηρο του Αγώνα), τον Κρητικό Γ. Κοζώνη, ο οποίος πυροβόλησε τον Κωνσταντίνο και τον τραυμάτισε, αλλά το εξαγριωμένο πλήθος τον λυντσάρισε. Ο Γιώργης κατέφυγε στο σπίτι του Γάλλου αντιπρεσβευτή βαρώνου Ρουάν, όπου και του εδόθη άσυλο. Λίγο αργότερα δικάστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε με τουφεκισμό στις 10 Οκτωβρίου.

το 1941
Ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) από το ΚΚΕ και τα μικρά κόμματα Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας, Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας και Αγροτικό Κόμμα.

1 σχόλιο:

StevenHWicker είπε...

Your website is very beautiful or Articles. I love it thank you for sharing for everyone. τα τελευταια νεα τωρα