Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Μπροστά στη χρεοκοπία…

λίγο μεγάλο, αλλά αξίζει τον κόπο, λέει τα πράγματα με τ' όνομά τους

Tου Χαριδημου Κ. Τσουκα* ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 22.11.09

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2010:
ΧΡΕΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 327δις ευρώ ή 133,6% ΤΟΥ Α.Ε.Π.
{+8,3% από το 2009}.
Δεν μας επικρίνουν στην ΕΕ τόσο για εσφαλμένη οικονομική πολιτική, όσο για ανυπαρξία πολιτικής «η Ελλάδα δεν έλαβε κανένα διορθωτικό μέτρο, βυθίζεται στα χρέη και στα ελλείμματα…» (Αλμούνια) και, κυρίως, για αναξιόπιστη πολιτική «το πάρτυ τελείωσε» (Γιούνγκερ).
Στις Βρυξέλλες ο όρος «Greek statistics» χρησιμοποιείται συνεκδοχικά ως δηλωτικός ψεύδους και αναξιοπιστίας. Με άλλα λόγια μας λένε: σας διακρίνει η ακρασία, η πονηριά και η αναξιοπιστία. Δεν είστε σοβαρή χώρα.
Στην Ελλάδα είτε δεν υπάρχουν κανόνες, είτε δεν τηρούνται, είτε αλλάζουν αυθαίρετα (π. χ. χωροταξία, φορολογία).
Ενα πράγμα δεν υπάρχει: σεβασμός στη νομιμότητα. Στο αναξιόπιστο κράτος οι πολίτες συμπεριφέρονται αυστηρώς συμφεροντολογικά. Φοροδιαφεύγουν, χτίζουν αυθαίρετα, πιέζουν για ρουσφέτια, χαριστικές παροχές και εξαιρέσεις, απεχθάνονται τον ανταγωνισμό, προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα ατομικά τους οφέλη με κάθε τρόπο.
Το κράτος, ιστορικά, δεν αποτελεί μια πολιτικώς ουδέτερη οντότητα, αλλά λάφυρο του εκάστοτε κόμματος εξουσίας.
Οι πολιτικάντηδες, εντελώς ξεδιάντροπα, διορίζουν ποικιλοτρόπως ψηφοφόρους τους στην κρατική μηχανή, ενώ επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους και τους συγγενείς τους τα μεγαλύτερα προνόμια.
Λιλιπούτειου αναστήματος πολιτικοί, βαλκανικής κοπής ασημαντότητες, ανέρχονται σε κορυφαία αξιώματα και μεριμνούν ανερυθρίαστα για τους «κολλητούς» τους. Δείτε: τα τελευταία πέντε χρόνια η Βουλή διπλασίασε, κυρίως με ρουσφετολογικές προσλήψεις, τον αριθμό των υπαλλήλων της!
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η θυγατέρα, καθώς και στενοί συνεργάτες, του πρώην προέδρου της Βουλής κ. Σιούφα. Κυρώσεις δεν επιβάλλονται, δικαιοσύνη δεν αποδίδεται. Οι ισχυροί απολαμβάνουν ιδιότυπη ασυλία, η ατιμωρησία παραλύει τα πάντα. Ο Χριστοφοράκος θα παραμείνει για πάντα ατιμώρητος, όπως ατιμώρητος έμεινε ο Βουλγαράκης και ανεξερεύνητη η δυσώδης υπόθεση Παυλίδη. Να ’ταν οι μόνες…
Πολύ πριν η Ελλάδα καταστεί αναξιόπιστη στην Ε.Ε., εξέθρεψε διαχρονικά φαύλες συμπεριφορές στο εσωτερικό της.
Θερίζουμε τώρα, ό, τι σπείραμε για δεκαετίες.
Ενας χυδαίος πολιτικάντης που χρησιμοποιεί το κράτος σαν να ήταν ιδιοκτησία του, γιατί να είναι «αξιόπιστος» στους Ευρωπαίους εταίρους;
Ο υπουργός που κλείνει τα μάτια σε ψεύτικες δηλώσεις αγροτών για να πάρουν επιδοτήσεις από την Ε.Ε., γιατί να μη θελήσει να παραπλανήσει τους ομολόγους του στην Ε.Ε.;
Οι πολιτικάντηδες που συστηματικά διαπλέκονται με οργανωμένα συμφέροντα, κάνουν ρουσφέτια, θέτουν διεφθαρμένους συναδέλφους τους πάνω από το νόμο, και παραβαίνουν τους νόμους που οι ίδιοι ψηφίζουν, πώς ξαφνικά θα μετατραπούν σε ορθολογικούς πολιτικούς, αξιόπιστους εταίρους, ειλικρινείς συνομιλητές, σοβαρούς διαπραγματευτές, αξιέμπιστους υπηρέτες της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος; Δεν γίνεται…
Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, απλώς τώρα περιμένουμε την Ε.Ε. να θυροκολλήσει την επίσημη ανακοίνωση. Το μεταπολιτευτικό παιχνίδι του άκρατου κομματισμού, του γλοιώδους λαϊκισμού, του υπερτροφικού κρατισμού, του πολιτικού καιροσκοπισμού, των «στημένων» κανόνων, και της συντεχνιακής ιδιοτέλειας, τελειώνει με πάταγο. Μια χρονίως ανορθολογική χώρα τίθεται υπό τη στενή επιτήρηση της ορθολογικής Ευρώπης. Οσο μειωτικό κι αν είναι, όσο «αποικιοκρατικό» κι αν ακούγεται, είναι το καλύτερο που μπορεί να μας συμβεί.
Αποδειχθήκαμε ανίκανοι να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας.
Καταντήσαμε ανάξιοι να είμαστε μια αυτοκυβερνώμενη πολιτική οντότητα.
Αναδείξαμε πυγμαίους σε ηγετικά αξιώματα (κοιτάξτε ποιοι διαγκωνίζονται για την προεδρία της Ν.Δ.!), αφεθήκαμε να παρασυρθούμε από τα γλυκά ψέματα των δημαγωγών, καταχρεωθήκαμε ασύνετα, νομίσαμε σαν κακομαθημένα παιδιά ότι μπορούμε να τα ’χουμε όλα για πάντα ! Συμπεριφερθήκαμε ανεύθυνα.
Ευτυχώς που υπάρχουν οι Βρυξέλλες να μας προστατεύσουν από τον κακό μας εαυτό. Δεν μας τιμά, αλλά μας σώζει.
* Ο Χ. Κ. Τσούκας είναι καθηγητής στο ALBA και στο University of Warwick
Οι "Άθλιοι" συμφωνούν στη γενική εικόνα που περιγράφεται και οι κάποιες αντιρρήσεις τους δεν μπορούν να την αλλάξουν

4 σχόλια:

ange-ta είπε...

Ολα καλά αυτα που λες, αλλα αυτο το : "Ευτυχώς που υπάρχουν οι Βρυξέλλες να μας προστατεύσουν από τον κακό μας εαυτό".
τι το θελες;;

Μην ονειρευεσαι και αυτοί μια απο τα ίδια είναι!
Απλώς εμεις εδω τα κάνουμε κάπως χονδροειδώς!!!

Απροπο "Χριστοφοράκος" αν δεν κάνω λάθος τη μεγάλη ομπρέλα του την έχει δώσει η Γερμανία; Η κάνω λάθος;

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@ange-ta, ελπίζω να μη σου διέφυγε οτι το άρθρο ανήκει σε άλλον. Οι "Βρυξέλλες" είναι μία από τις αντιρρήσεις μου, αλλά πολύ φοβάμαι οτι χωρίς αυτές τα πράγματα θα ήταν χειρότερα με τους πολιτικούς που ΕΜΕΙΣ αναδεικνύουμε.
Στον Χριστοφοράκο την μεγαλύτερη ομπρέλλα θεωρώ οτι την έδωσαν οι χειρισμοί των δικών μας

Ζησης είπε...

Εβαλε και η ΕΕ το χεράκι της στη
δική μας διαφθορά.
Τον ακαταλληλότερο για πρωθυπουργό
τον κάνανε πρόεδρο της.Σοσ.Διεθνούς.
Ε...εμείς να μην τον κάνουμε
πρωθυπουργό;
Καλησπέρα.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@Ζήση, όλα μέσα στο πρόγραμμα είναι