Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Περί Εθνικής Άμυνας*

Από το 2006 και χωρίς την παραμικρή ουσιαστική αντίδραση από ελληνικής πλευράς, οι Τούρκοι κατάφεραν να εξαιρέσουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και από όλες τις ΝΑΤΟϊκές δραστηριότητες με το αιτιολογικό ότι ήταν εξοπλισμένα ενώ σύμφωνα με τις συνθήκες έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένες περιοχές. Εκτός αυτού το ΝΑΤΟ εξέδωσε διαταγή (AEGEAN POLICY 26/8/2006) σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στα ελληνικά αεροσκάφη να προσεγγίζουν τα νησιά πέραν των 6 ναυτικών μιλίων και να υπερίπτανται αυτών, εκτελώντας ΝΑΤΟϊκές αποστολές, διατηρώντας το δικαίωμα να τα αναχαιτίζει με ΝΑΤΟικά τουρκικά μαχητικά(!!!) Έτσι στην τελευταία άσκηση Noble-aspect 2010 έμειναν εκτός σχεδιασμού και συμμετοχής το ραντάρ της Λήμνου και τα F16 που σταθμεύουν στο νησί. Η Ελλάδα περιόρισε την αντίδρασή της σε αποχώρηση από την άσκηση και…χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι. Το θέμα της διαταγής του ΝΑΤΟ η οποία δημιουργεί καθεστώς γκρίζας ζώνης για τα νησιά του Αν. Αιγαίου και θέτει σε ευθεία αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία για την υφαλοκρηπίδα, την ΑΟΖ, τη ζώνη αλιείας, την περιοχή έρευνας και διάσωσης και τα χωρικά ύστατα, έχει αφετηρία το 1995.
Τη χρονιά εκείνη, λόγω αδράνειας και αδυναμίας της τότε κυβέρνησης, η Τουρκία πέτυχε ώστε το ΝΑΤΟ να αποδεχθεί ότι τα νησιά του Αν. Αιγαίου τελούν υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης,
Ωστόσο ανάλογες ενέργειες η Τουρκία έκανε το 1996 και προς το EURO CONTROL και τον ICAO, με αποτέλεσμα να αποδεχθεί ο τελευταίος ότι η Λήμνος τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και να απαγορεύει τη χρήση του στρατιωτικού ελικόπτερου που εδρεύει στο νησί για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Και όμως η ανατροπή και η ανάκληση της διαταγής του 2006 θα μπορούσαν να έχουν γίνει αν η κυβέρνηση, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και ο πρωθυπουργός ασκούσαν βέτο στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του, χάνοντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία.
*Τα στοιχεία πάρθηκαν από άρθρο της Κύρας Αδάμ στην Ελευθεροτυπία

2 σχόλια:

Swell είπε...

Σε παρακαλώ πολύ όταν γράφεις τη λέξη κυβέρνηση, να τη βάζεις σε εισαγωγικά για να μη μπερδευόμαστε.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Στα υπ' όψιν swell...;-)