Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στην Ελλάδα

1912
Ναυμαχία της Έλλης
.
Ο Τουρκικός στόλος αποκλεισμένος στα Δαρδανέλια, αποπειράται να εξέλθει και αντιμετωπίζει τον Ελληνικό στόλο υπό τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη στο ακρωτήριο Έλλη. Τα Ελληνικά πλοία είναι τα θωρηκτά ΑΒΕΡΩΦ, ΨΑΡΑ, ΥΔΡΑ, ΣΠΕΤΣΑΙ, και τα αντιτορπιλικά ΛΕΩΝ, ΠΑΝΘΗΡ, ΑΕΤΟΣ και ΙΕΡΑΞ. Ο Κουντουριώτης από τον «Αβέρωφ» κοινοποιεί στα άλλα σκάφη το ιστορικό του σήμα «Με την δύναμη του Θεού και τις ευχές του Βασιλέα μας και στο όνομα του δικαίου, πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθησιν της νίκης, εναντίον του εχθρού του Γένους».

Το «Αβέρωφ» με αναπεπταμένο το σήμα «Ζ» (κινούμαι ανεξαρτήτως), επιτίθεται στην Τουρκική ναυαρχίδα «ΧΑΪΡΕΔΙΝ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ» σαν να ήθελε να την εμβολίσει. Η γραμμή των Τουρκικών πλοίων διασπάται, επέρχεται σύγχυση και τα τουρκικά πλοία αναγκάζονται να επιστρέψουν στα Δαρδανέλια. Η ναυμαχία κράτησε 63 λεπτά.
1944
Πυροβολισμοί εναντίον αόπλων διαδηλωτών του ΕΑΜ στην πλατεία Συντάγματος. Νεκροί και τραυματίες. Αρχίζουν τα «Δεκεμβριανά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: