Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Η κοινωνία διαλύεται


Αντιγράφω απόσπασμα από το ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ του Θανάση Μαυρίδη στο Capital.gr με τίτλο «Η κοινωνία διαλύεται»
"…Εδώ δεν κινδυνεύει απλά και μόνο «η τιμή και η υπόληψη» του πολιτικού συστήματος, καθώς αυτή έχει χαθεί εδώ και καιρό. Αυτό που κινδυνεύει είναι η κοινωνική συνοχή. Την ώρα που ο πολίτης υποφέρει από την ακρίβεια και ταλαιπωρείται από την αβάστακτη ελαφρότητα της εξουσίας, είναι τουλάχιστον προκλητικό αυτό το οποίο συμβαίνει με την υπόθεση της Siemens.
Σκεφτείτε λίγο τη σκηνή: Το ΣΔΟΕ εισβάλλει σε μία βιοτεχνία που χαροπαλεύει και την κάνει φύλλο και φτερό. Βρίσκει παραβάσεις και αποφασίζει να «πάρει» το κεφάλι του επαγγελματία. Την ίδια ώρα τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δεχτεί δώρα εκατομμυρίων ευρώ και το σώμα των... αδιάφθορων δεν τολμά να περάσει τις πόρτες των κομματικών γραφείων. Όχι για να βρει τα εκατομμύρια (αυτά αρχίζουν και τα παραδέχονται σιγά – σιγά οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου), αλλά για να επιβάλουν τα νόμιμα πρόστιμα.
Πώς θα αισθανθεί, λοιπόν, ο πολίτης που θα «τουφεκιστεί» για κάποιες παραβάσεις, όταν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της εξουσίας φοροδιαφεύγουν; Πώς θα πειστεί ο επαγγελματίας να αποκτήσει φορολογική συνείδηση, όταν οι ηγέτες του τόπου την έχουν αποδεδειγμένα χάσει; Με το σκάνδαλο Siemens η εξουσία ανοίγει μία παρτίδα έντονης αντιπαράθεσης με αυτούς που δήθεν εκπροσωπεί. Κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο απ’ όλα. Αν δεν το καταλαβαίνουν, έχουν χάσει και την ελάχιστη επαφή που είχαν με τον πραγματικό κόσμο. Αν θέλουν να μάθουν τι λέει, τι σκέφτεται ο κόσμος, ας πάνε στα καφενεία για να αφουγκραστούν το κλίμα. Πριν καν περάσουν την πόρτα, θα καταλάβουν ότι ο κόσμος δεν τους θεωρεί πλέον συνομιλητές, αλλά μία ιδιαίτερη και προνομιούχα κάστα ανθρώπων... Στα καφενεία, λοιπόν, μιλάνε για «κοινοβουλευτική δικτατορία». Είναι βαρύ, πράγματι. Αλλά τι έχουν κάνει οι πατέρες του έθνους για να αλλάξουν αυτήν την εικόνα, για να πείσουν τον κόσμο ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους, ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο Νόμο;"

αντιγραφή εικόνα και υπογραμμίσεις Γιάννης Αγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: