Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

"Έφυγε" ο Απόστολος Σάντας


από την ΕΡΤ

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών μια εμβληματική φυσιογνωμία της αντίστασης και της αριστεράς, ο Λάκης Σάντας. Είναι ο άνθρωπος που τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941, φοιτητής τότε της Νομικής, θα κατεβάσει, μαζί με το φίλο του Μανόλη Γλέζο τη χιτλερική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης. Πήρε μέρος σε αρκετές μάχες στην Αιτωλοακαρνανία, τη Φθιώτιδα και την Αττικοβοιωτία και το 1944 τραυματίστηκε. Εξορίστηκε στην Ικαρία και τη Μακρόνησο, από όπου διέφυγε στην Ιταλία και ζήτησε πολιτικό άσυλο στον Καναδά. Το 1963 επέστρεψε στην Ελλάδα. Ο Σάντας απεβίωσε στις 7 το πρωί στο νοσοκομείο Σωτηρία, ένα μήνα πριν την συμπλήρωση 70 χρόνων από το κατέβασμα της "σβάστικας" από τον ιερό βράχο.
Ο Απόστολος Σάντας γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1922 στη Λευκάδα. Το 1934, η οικογένεια του εγκαθίσταται στην Αθήνα. Τελειώνει το γυμνάσιο το 1940 και εισάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941, ένα μήνα μετά την κατάληψη της Αθήνας και της Ελλάδας από τους Γερμανούς κατακτητές και σε ηλικίας 18 χρονών θα κατεβάσει, μαζί με το φίλο του και Μανόλη Γλέζο τη χιτλερική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης.

1 σχόλιο:

ange-ta είπε...

Ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει