Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

3 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα

1826
Καταπλέει στο Ναύπλιο η «Καρτερία» το πρώτο ατμοκίνητο Ελληνικό πολεμικό πλοίο, με κυβερνήτη τον Άγγλο φιλέλληνα Άστιγξ, ο οποίος είχε συνεισφέρει 5.000 λίρες για τη ναυπήγησή του, που είχε γίνει στην Αγγλία.

1843
Στρατιωτικό κίνημα με πρωτεργάτες τον συνταγματάρχη του ιππικού Δημήτριο Καλλέργη και τον στρατηγό Μακρυγιάννη, εξαναγκάζει τον Όθωνα να δεχτεί την σύγκληση Εθνικής Συνέλευσης προς ψήφιση Συντάγματος. Την ευθύνη της μύησης στο κίνημα είχε ο Μακρυγιάννης και είχαν μυηθεί και πολλοί πολιτικοί όπως ο Κ. Κανάρης, ο Ανδρέας Μεταξάς, ο Νότης Μπότσαρης κ.α. Ο Καλλέργης ξεκίνησε από το στρατόπεδο πεζικού με τον συν/χη Σκαρβέλη επικεφαλής του τάγματός του στις 01.00, και έφτασαν στην πλατεία μπροστά στα ανάκτορα. Εκεί έφτασε και ο Μακρυγιάννης, αφού η πολιορκία του σπιτιού του από την χωροφυλακή, έληξε με παρέμβαση του αξιωματικού Σκυλοδημάκη. Ο υπασπιστής του Όθωνα Γρίβας Γαρδικιώτης και ο υπουργός Στρατιωτικών Α. Βλαχόπουλος βγήκαν από τα ανάκτορα και ζήτησαν από τους συγκεντρωμένους να διαλυθούν, αλλά ο Καλλέργης τους συνέλαβε. Ο Όθων βγήκε στο παράθυρο (σημ. στον πίνακα εμφανίζεται ο Καλλέργης έφιππος μπροστα στα ανάκτορα σε παράθυρο των οποίων είναι ο Όθων με την Αμαλία πίσω του) και ρώτησε τον Καλλέργη τι ζητούσαν κι αυτός απάντησε ότι Λαός και Στρατός θέλουνε Σύνταγμα. Διαπιστώνοντας την αποφασιστικότητά τους ο Όθων υπέκυψε και υπέγραψε Διάταγμα περί συγκλήσεως εντός 30 ημερών, Εθνικής Συνέλευσης για τη σύνταξη Συντάγματος. Επίσης υπέγραψε Διατάγματα για τον διορισμό νέων υπουργών και απομάκρυνσης όλων των ξένων από τις κρατικές υπηρεσίες, την ανακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 σαν
«ημέρας εορτασίμου δια το Έθνος ως προαγωγού λαμπρού μέλλοντος» και παρασημοφόρησης του Καλλέργη, ως αρχηγού του Συνταγματικού κινήματος.

2 σχόλια:

ab irato είπε...

Αδέλφια!!! Ένεκα της ημέρας, ας μη λησμονούμε και τον "αείμνηστο σοσιαλιστή με το ζιβάγκο" - όστις επραγματοποίησε όλες του τις υποσχέσεις και ικανοποίησε πλήρως άπασες τις διακηρύξεις του...

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Α! Εκείνος... εκτός συναγωνισμού!