Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Κυριακή 31 Μαΐου 2009

31 ΜΑΪΟΥ στην Ελλάδα

334 π.Χ.
Η μάχη στο Γρανικό
Η πρώτη μάχη του Μ. Αλεξάνδρου στην Ασία.
Οι δυνάμεις του στην εκστρατεία ήταν 30.000 πεζοί και 4.500 ιππείς, από τους οποίους οι 12.000 πεζοί και 1500 ιππείς ήταν Μακεδόνες. Η ακριβής δύναμη που παρέταξαν οι Πέρσες δεν είναι γνωστή, αλλά πάντως ήταν πολυπληθέστερη της Ελληνικής. Η νίκη του Μ. Αλεξάνδρου ήταν θριαμβευτική όπως φαίνεται και από τις απώλειες που αναφέρει ο Αρριανός. Από τον στρατό των Περσών νεκροί 20.000 και από τον στρατό του Αλεξάνδρου 25 εταίροι, 65 ιππείς και 30 πεζοί. Να σημειωθεί ότι στον Περσικό στρατό υπηρετούσαν πολλοί Έλληνες μισθοφόροι οι οποίοι, όταν η μάχη είχε κριθεί, δεν δέχθηκαν να παραδοθούν και σκοτώθηκαν σχεδόν όλοι.

3 σχόλια:

Μιχάλης Ρ. είπε...

Τι μου θύμησες τώρα, ήταν η μάχη που ανέλυσα στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου στην πτυχιακή. Πόντιοι vs M. Αλεξάνδρου. Φαντάσου ο πρόγονος του Ψωμιάδη να πολέμησε εναντίων του Μ.Α. και της Μακεδονικής φάλαγγας. Η κατάρρευση της ιστορίας, ο θεός να βάλει το χέρι του και μη χειρότερα. Γρήγορα ολονυχτία με Άνθιμο και καπάκι μνημόσυνο και ευχέλαιο και τρισάγιο και αγιασμό και εξορκισμό. Θα μας φάνε οι εαμοβούλγαροι σκοπιανοί αναρχοκομουνιστές, οι συμμορίτες πούστιδοι…

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Ποιόν είχες Διοικητή στη σχολή πολέμου;

Μιχάλης Ρ. είπε...

Ήταν το 2004, δεν θυμάμαι το όνομά του. Το επίπεδο της σχολής ήταν φοβερό και οι σπουδές εκεί μοναδικές, επίκαιρες και αξεπέραστες.