Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2009

29 ΜΑΪΟΥ στην Ελλάδα

1453
ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ
Η Κωνσταντινούπολη πέφτει στα χέρια των Οθωμανών του Μωάμεθ του Β΄. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία καταλύεται μετά από υπερχιλιετή ιστορία. Η πολιορκία είχε αρχίσει στις αρχές της άνοιξης και στις 2 Απριλίου κατέφθασε και ο ίδιος ο Μωάμεθ που ανέλαβε προσωπικά τη διεύθυνση των επιχειρήσεων. Ο Γεώργιος Φραντζής, που ήταν χρονικογράφος της εποχής, αναφέρει ότι οι υπερασπιστές της Πόλης ήταν 4937 Βυζαντινοί και 2000 ξένοι, σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε ο ίδιος ύστερα από εντολή του Αυτοκράτορα. Οι Τούρκοι είχαν 258.000 πολεμιστές. Το τέλος ήρθε στις δυόμιση μετά το μεσημέρι
«της ΤΡΙΤΗΣ της ΑΣΒΟΛΕΡΗΣ της ΑΣΤΡΑΠΟΚΑΜΕΝΗΣ».
Ο σερ Στίβεν Ράνσιμαν γράφει «…η τραγωδία ήταν τελική. Στις 29 Μαΐου ένας πολιτισμός σαρώθηκε αμετάκλητα. Άφησε μια ένδοξη κληρονομιά στα γράμματα και στις τέχνες. Ο πολιτισμός αυτός, έβγαλε χώρες ολόκληρες από τη βαρβαρότητα και πρόσφερε σε άλλες την εκλέπτυνση των ηθών. Επί ένδεκα αιώνες η Κωνσταντινούπολη ήταν το κέντρο ενός κόσμου φωτός. Τώρα έγινε η έδρα της θηριωδίας, της αμάθειας, της μεγαλόπρεπης ακαλαισθησίας».