Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

ΙΚΑ. Ένας στους τρείς ανασφάλιστος


Πρωτοφανείς διαστάσεις έχει πάρει η «μαύρη εργασία», με το 27% των εργαζομένων να δουλεύει χωρίς καμία ασφαλιστική κάλυψη. Με βάση αποκαλυπτικά στοιχεία του ΙΚΑ, μέσα σε μόλις έναν χρόνο η εισφοροδιαφυγή αυξήθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες, καθώς το 2007 το ποσοστό των ανασφάλιστων δεν ξεπερνούσε το 20%.
Η «μαύρη τρύπα» που προκαλεί η εισφοροδιαφυγή υπολογίζεται σε 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ, χρήματα που αρκούν για να δοθεί 285 ευρώ μηνιαία αύξηση σε κάθε συνταξιούχο του ταμείου! Την ίδια στιγμή οι ελεγκτικές υπηρεσίες υπολειτουργούν, καθώς, με βάση τα στοιχεία των εργαζομένων στο Ιδρυμα, μόλις 37 άτομα στελεχώνουν την ειδική υπηρεσία (ΕΥΠΕΑ).
Οι συγκεκριμένοι ελεγκτές καλούνται να... επισκεφθούν 330.000 απογεγραμμένες επιχειρήσεις και να εντοπίσουν περίπου 60.000 επιχειρήσεις «φαντάσματα» (οι οποίες είναι αναπόγραφες).Δηλαδή θεωρητικά ο κάθε ελεγκτής καλείται μέσα σε έναν μήνα να επισκεφτεί 878 επιχειρήσεις!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2008, οι ελεγκτές του ΙΚΑ πήγαν σε 21.496 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 2.137 ήταν αναπόγραφες, δηλαδή δεν ασφάλιζαν κανέναν εργαζόμενο (μία στις δέκα). Αλλά η εισφοροδιαφυγή «ανθεί» και στις απογεγραμμένες επιχειρήσεις, καθώς 14.528 εργαζόμενοι δεν ήταν ασφαλισμένοι.
Συνολικά το 2008 σε σύνολο 68.063 ατόμων που απασχολούνταν στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν οι 18.371 (ποσοστό 27%) δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη. Με βάση τα στοιχεία, το 2007 σε σύνολο 70.605 ατόμων οι 14.039 (ποσοστό 20%) δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη.

Το ρεζουμέ της ιστορίας κατ' εμέ, είναι οτι "τα θέλει ο κώλος του ΙΚΑ" αφού η ελεγκτική του υπηρεσία διατηρεί την αστεία αναλογία ελεγκτών-ελεγχομένων για να μη σκεφτούμε και πονηρότερα...
πηγή e-go.gr

1 σχόλιο:

palalos είπε...

...τι΄να πω τωρα.....για ποιο ικα να μιλησω...για ποιο συστημα υγειας, για ποιον κρατικο και δημοσιο οργανισμο....που ειναι ο ελεγχος?που ειναι η μεριμνα? που ειναι η δικαιοσυνη? που ?που που?........