Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Οι «Άθλιοι» και η «Διεθνής των Άθεων»

Στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» διάβασα άρθρο με τίτλο «η Διεθνής των Άθεων». Κοντολογίς λέει τα παρακάτω.
Ξεκινώντας από μια ιδέα της σατιρικής συγγραφέως Αριάν Σερίν, μαζεύτηκαν από απλούς (λένε) ανθρώπους 135.000 λίρες, ενώ ο στόχος ήταν 5.500 λίρες και διατέθηκαν για την προώθηση της αθεΐας με τους παρακάτω τρόπους.
800 λεωφορειακές διαδρομές στο ευρύτερο Λονδίνο συν 1200 βαγόνια του μετρό φέρουν στο πλάι την επιγραφή «THERE’S PROBABLY NO GOD SO STOP WORRYING AND ENJOY YOUR LIFE» ελληνιστί, "Πιθανότατα δεν υπάρχει θεός, οπότε μην ανησυχείτε και χαρείτε τη ζωή σας"
Δυό γιγαντοοθόνες στην Όξφορντ προβάλουν το ίδιο μήνυμα σε 24ωρη βάση.
Η ιδέα βρήκε μιμητές και σε άλλες πόλεις της Βρεττανίας, στις ΗΠΑ, την Ισπανία και ετοιμάζεται και η Ιταλία.
Οι «Άθλιοι» που υποστηρίζουν ότι ο καθένας (;) έχει ένα θεό μέσα του (όπως κι ένα διάβολο) και τον ονομάζει όπως έχει μάθει ή όπως έχει επιλέξει, που τον προσκυνάει στους διάφορους ναούς ή κατά μόνας, έναν Θεό που τον προτρέπει στο καλό αν και όχι πάντα επιτυχώς (είπαμε είναι κι ο διάολος μέσα του), έναν Θεό για τον οποίο δεν χρειάζεται αποδεικτικά της ύπαρξής του, απλά ΑΝ τον πιστεύει το κάνει γιατί ΚΥΡΙΩΣ τον χρειάζεται, οι «Άθλιοι» λοιπόν αναρωτιούνται τι σημαίνει το σλόγκαν της κίνησης αυτής, παρά μόνο «κοιτάξτε να περνάτε εσείς καλά και γαμήστε τα όλα τ’ άλλα»;
Και επειδή αυτή η εκστρατεία δεν καλύπτεται με 135.000 λίρες μόνο, και είναι αρκετά αμφίβολο «απλοί άνθρωποι» μέσα στην κρίση να συνεισέφεραν για έναν τέτοιο σκοπό, ποιοι άραγε τσοντάρουν και γιατί;
Σημ. Στο «Ε» το συνοδό περιοδικό της εφημερίδας, συμπτωματικά υπάρχει 8σέλιδη γνωριμία με τους «δηλωμένους άθεους» της Αθήνας.

2 σχόλια:

ange-ta είπε...

Και γω άθεη είμαι, αλλά έτσι όπως τα βλέπω θα γίνω θρήσκα σαν την μάνα μου απο αντίσταση στην αποθέωση της ΚΑΚΩΣ ΕΝΟΟΥΜΕΝΗΣ καλοπέρασης.
Οπως το λές,

«κοιτάξτε να περνάτε εσείς καλά και γαμήστε τα όλα τ’ άλλα»;

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@ange-ta, δεν έχει σημασία αν το καλό που έχει κάποιος μέσα του έχει όνομα, σημασία έχει ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙ. Μ' αυτήν την έννοια το σλόγκαν τους μεταφράζεται όπως το έγραψα