Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στην Ελλάδα


1924
Αφού ο Πλαστήρας παρέδωσε την εξουσία στους πολιτικούς στις 2/1/1924, ο Ε. Βενιζέλος επιστρέφει στις 4/1 στην Ελλάδα, από την οποία είχε φύγει μετά την εκλογική του ήττα στις1.11.1920. Μετά την απομάκρυνση του βασιλιά Γεωργίου από την Ελλάδα στις 18/12/1923, η αντιβασιλεία είχε ανατεθεί στον ναύαρχο Κουντουριώτη. Η κατάσταση ήταν ρευστή και επικίνδυνη, γι αυτό βενιζελικοί αλλά και παράγοντες των αντιβενιζελικών, φοβούμενοι την επιβολή άκρων επαναστατικών στοιχείων, άρχισαν συνεννοήσεις για την επάνοδο του Βενιζέλου σαν του μόνου κατάλληλου να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ο Βενιζέλος δεν φαινόταν να έχει μεγάλη διάθεση να ανακηρύξει δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση ήθελε πρώτα να ερωτηθεί ο λαός με ελεύθερο και ανεπηρέαστο δημοψήφισμα. Θα σχηματίσει κυβέρνηση στις 11/1.
Οι περί τον Αλ. Παπαναστασίου,που είχαν μαζί τους και τα δυναμικότερα στρατιωτικά στελέχη, αγωνιζόταν να καταλάβουν την εξουσία προκειμένου να ανακηρύξουν την δημοκρατία. Ο Βενιζέλος θα εξαναγκασθεί να παραιτηθεί και θα εγκαταλείψει την χώρα για μια ακόμη φορά.

4 σχόλια:

Μιχάλης Ρ. είπε...

Πιστεύω βαθιά ότι σκοπός της δημοκρατίας είναι η επιβίωση του κράτους – έθνους κάνοντας τον ψηφοφόρο πολίτη συμμέτοχο στην εξουσία, δημιουργώντας δικαιώματα και υποχρεώσεις. Όταν η δημοκρατία χειραγωγείται προβάλλοντας στους πολίτες την εύκολη λύση σαν μοναδική και ο εγωισμός υπερισχύει του εθνικού πατριωτικού καθήκοντος η απαίδευτη «μάζα» υπερισχύει, η δημοκρατία «νικά» και ο κάφρος γίνεται καθεστώς για να αναπαράγει την αισθητική του. Ο Παπαναστασίου αγωνιζόμενος για τη δημοκρατία έφερε την δικτατορία των βενιζελικών και αργότερα του Μεταξά.Καλημέρα.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@Μιχάλη Ρ.
Και ο Παπαναστασίου αποκλήθηκε κάτι (δεν θυμάμαι ακριβώς) σαν το "γέρος της Δημοκρατίας"

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Το θυμήθηκα, "πατέρας της Δημοκρατίας"

Ανώνυμος είπε...

I like your blog