Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στην Ελλάδα

1850

Ο Αγγλικός στόλος υπό τον ναύαρχο Πάρκερ, με αστεία πρόφαση την αποζημίωση κάποιου εβραιοπορτογάλλου αγγλικής υπηκοότητας ονόματι Δαβίδ Πατσίφικο, του οποίου το σπίτι και την οικοσκευή κάποιοι φανατικοί θρησκόληπτοι την Μ. Παρασκευή του 1847 είχαν κάψει, εισέρχεται στο λιμάνι του Πειραιά και απειλεί να αποκλείσει όλα τα ελληνικά παράλια αν δεν ρυθμιστούν τάχιστα οι εκκρεμότητες μεταξύ των δύο χωρών.

Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε το τελεσίγραφο, οι Άγγλοι απέκλεισαν τον Πειραιά και κατέσχεαν το φορτίο όποιου καραβιού πλησίαζε το λιμάνι.

3 σχόλια:

Μιχάλης Ρ. είπε...

Ο βρετανικός ναυτικός αποκλεισμός έμεινε στην ιστορία ως Παρκερικά, από το όνομα του Βρετανού ναυάρχου. Τα μέτρα εκείνα αποτέλεσαν πρωτοφανή στην ιστορία των διεθνών σχέσεων αναίτια επίδειξη ισχύος και αμφισβήτηση της κυριαρχίας κυρίαρχου κράτους και έχει παραμείνει κλασικό παράδειγμα στρατηγικής καταναγκασμού μέσω της "διπλωματίας της κανονιοφόρου". Την τακτική αυτή ακολουθεί πιστά το Ισραήλ αποκλείοντας με ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα τη Γάζα οδηγώντας τον Παλαιστινιακό ο λαό σε αφανισμό.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@Μιχάλη Ρ.
Απ' όλους κάτι μάθανε...

Ανώνυμος είπε...

i agree your idea ! very nice blog