Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2010

8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στην Ελλάδα

1828

Ο Ιωάννης Καποδίστριας αποβιβάζεται στην προκυμαία του Ναυπλίου υπό τους κανονιοβολισμούς των φρουρίων και των ξένων πολεμικών πλοίων και υπό τις ζητωκραυγές του λαού που έκλαιγε από συγκίνηση και χαρά. Όλοι οι Έλληνες ανεξάρτητα τάξης και κατάστασης, χαιρέτησαν την άφιξή του σαν λύτρωση από τα δεινά τους και απαρχή μιάς περιόδου ευτυχίας και προόδου για την Ελλάδα.
Η τριμελής “Αντικυβερνητική επιτροπή” του παρέδωσε αμέσως κάθε εξουσία, όπως και η Βουλή. Οι αντιμαχόμενοι στρατιωτικοί παρέδωσαν τα όπλα, έθεσαν στη διάθεσή του τις δυνάμεις τους και του έστειλαν τα κλειδιά των φρουρίων, με πρώτο τον Θεόδωρο Γρίβα που του παρέδωσε τα κλειδιά του Παλαμηδίου. Πολιτικοί, προύχοντες, στρατηγοί, ναύαρχοι, όλοι όσοι ασκούσαν κάποια επιρροή και εξουσία, δήλωσαν υπακοή στη θέλησή του. Ο εμφύλιος πόλεμος σταμάτησε αμέσως παντού, και η αισιοδοξία για ένα καλλίτερο μέλλον ήταν διάχυτη. Ο Καποδίστριας αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο χωρίς συνοδεία ασφαλείας, “μόνος μονώτατος” όπως γράφει ο Σπηλιάδης, και κατά την αποβίβασή του, τα ξένα πολεμικά ανεπέτασαν την ελληνική σημαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: