Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Ίμια

Μετά την προχθεσινή εκπομπή του Χαρδαβέλα για τη νύχτα των Ιμίων, τα ντοκουμέντα που παρουσιάστηκαν και τις μαρτυρίες των συμμετεχόντων οι οποίοι κατείχαν σοβαρές και υπεύθυνες θέσεις εκείνη την περίοδο, θα βρεθεί κανείς να «κρεμάσει» κάποιους; Όταν ο τότε υπουργός εξωτερικών και σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (καμιά αντιπασοκική διάθεση από εμένα) που, επαληθευμένα πιά, οραματιζόταν σημαίες που τις έπαιρνε ο αέρας, βρίσκεται ακόμα στη θέση του, τότε τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Πολύ περισσότερο όταν ο άνθρωπος αυτός παζάρευε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών σαν να ήταν κληρονομιά από τον παππού του. Επειδή δε, τα ΜΜΕ αδιαφόρησαν πλήρως και για τα αποκαλυφθέντα στην εκπομπή αλλά και για τα περιλαμβανόμενα ντοκουμέντα στο βιβλίο των Ιγνατίου – Έλις για το θέμα, οι "Άθλιοι" θα παρουσιάσουν από αύριο αποσπάσματα του βιβλίου για τα αίσχη εκείνης της βραδιάς.

Έκτακτη είδηση χωρίς σχόλια
Ο Γ. Κεφαλογιάννης, μίλησε στην τηλεόραση για την «πολιτική ηθική» και την «ηθική της πολιτικής».

5 σχόλια:

hackaday είπε...

Παίζονται πολλά παιχνίδια πίσω από τις πλάτες μας Γιάννη.

amortiser είπε...

http://panathinea.blogspot.com/2009/10/imia.html

Η προηγούμενη εβδομάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η εβδομάδα της ανάμνησης των Ιμίων. 1ον είχαμε την έκδοση του πάρα πολύ καλού βιβλίου (ίσως του καλύτερου) για την υπόθεση αυτή από τους Ελις και Ιγνατίου και 2ον (ως follow up) την εξαιρετική εκπομπή του κ. Χαρδαβέλα για το ίδιο Θέμα, στην οποία παρενέβησαν όλοι οι γνωστοί στρατηγοί της εποχής και μέσα σε αυτούς και ο Ναύαρχος Λυμπέρης.
Αν και θεωρώ ότι οι βασικοί πρωταγωνιστές εκείνης της κρίσης (Πρωθυπουργός, ΥΠΕΞ,Υπ. Αμυνας, ΑΓΕΕΘΑ) ήταν και είναι αξιόλογες προσωπικότητες δυστυχώς για μια ακόμα φορά απογοητεύτηκα διότι κανείς έστω και τώρα 14 χρόνια μετά δεν παραδέχτηκε - ομολόγησε τα σφάλματα του...αν τελικά κανείς δεν έκανε λάθη γιατί είχαμε αυτό το φιάσκο!
Η κουβέντα δυστυχώς αναλώθηκε στο αν ο Πρωθυπουργός είπε τον ΑΓΕΕΘΑ μ...κα οταν συνειδητοποίησε ότι δεν φυλασσόταν οι Δ. ΙΜΙΑ -----μα αυτό είναι το θέμα αν ειπώθηκε αυτή η κουβέντα!!!!!
Νομίζω ότι όλοι τους (με μοναδική ίσως εξαίρεση τον ΥΠΕΞ) τα έκαναν όλα λάθος τα Πάντα και κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών.
Από αυτά που εγώ καταλαβαίνω ακούω και διαβάζω βγάζω τα εξής συμπεράσματα
Πρωθυπουργός:
Άργησε πολύ να συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, (από ότι ειπώθηκε σημαντικό μέρος εκείνης της ημέρας ασχολούνταν με τις προγραμματικές δηλώσεις).
Ουσιαστικά δεν διοργάνωσε ποτέ ΚΥΣΕΑ διότι νομίζω με πηγαδάκια στο γραφείο της βουλής μακριά από το κέντρο επιχειρήσεων δεν νοείται διαχείριση κρίσης (και ήταν η ΚΡΙΣΗ της 30ετίας).
Δεν εμπιστευόταν τη στρατιωτική ηγεσία (απαράδεκτο) εκείνη την ώρα χρησιμοποιείς αυτούς που έχεις ή να το πω διαφορετικά αυτούς που σου λαχαν και ας μην είναι της επιλογής σου.
Χαρακτηριστικό ότι ο αρχηγός της ΕΥΠ δεν ήταν μέσα στις συναντήσεις.
Είχε άγνοια για τους κανόνες εμπλοκής, (το πλέον σημαντικό) οι οδηγίες πρέπει να είναι ξεκάθαρες ακόμα και όταν δεν επιθυμείς καμία εμπλοκή τότε ακόμα και αυτό είναι κανόνας εμπλοκής π.χ. "Δεν θα εμπλακείτε ακόμα και αν σας πυροβολήσουν", δυστυχώς αυτά από ότι φαίνεται αφέθηκαν στους αυτοσχεδιασμούς του Λυμπέρη.
Υπ. Αμυνας:
Ποτέ δυστυχώς δεν είπε (κύριοι έπρεπε και εγώ να έχω τσεκάρει ότι φυλάσσονταν και οι Δ. Ιμια, συγνώμη) καλά ΣΥΓΝΩΜΗ ΔΕΝ ΑΚΟΎΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ.
ΑΓΕΕΘΑ:
Η μη φύλαξη της Δ. ΙΜΙΑ είναι 98% δικιά του ευθύνη όταν σου δίνουν εντολή να φυλαχτούν τα ΙΜΙΑ, η πολιτική ηγεσία δεν πρόκειται να δώσει λεπτομέρειες πως αυτό θα το κάνεις, αυτό είναι ευθύνη των στρατιωτικών. ..και αυτό που είναι απογοητευτικό (διότι πρόκειται για έναν από του καλύτερους αξιωματικούς) είναι η δικαιολογία ότι δεν του είπανε και τα 2 νησιά ....!
ΥΠΕΞ
..κλήθηκε όλο αυτό μπάχαλο να το κάνει διαπραγμάτευση και αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο!!

Όσο για το ευχαριστώ στους Αμερικανούς νομίζω ότι ήταν το πιο μικρό λάθος εκείνης της ημέρας.

Τέλος
Θα ήθελα να αναφερθώ στο δήμαρχο Καλύμνου που πήγε και ύψωσε τη σημαία βάζοντας λάδι στη φωτιά. Δεν συμφωνώ καθόλου με αυτή την ενέργεια μας έβαλε σε όλη αυτή τη ταλαιπωρία (τις συνέπειες της οποίας πληρώνουμε και σήμερα) ...και να του πω ότι σε ώρα κρίσης σε σύνορο το αν και το πως θα σηκώσεις τη σημαία σου δεν είναι ευθύνη του τοπικού άρχοντα αλλά της κεντρικής εξουσίας που έχει μπροστά της όλα τα δεδομένα και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης Αρκετούς εθνικοπατέρες έχουμε....

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@amortiser, γενικώς συμφωνώ, αν και για τον Πάγκαλο έχω πολλές αντιρρήσεις...

ange-ta είπε...

εχω αγοράσει το βιβλίο, αλλα το πήρε ο συζυγος και το διαβάζει. Προς το παρόν βγάζει λάδι τον Σημίτη ( ο οποίος έκραξε ελληνοπρεπώς τον Λυμπέρη, που ΔΕΝ ήξερε ότι τα Ιμια ήταν δυο νησιά και όχι ένα) και τον Πάγκαλο και σίγουρα κύριο υπέυθυνο τον Λυμπέρη.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Τα συμπεράσματα ανήκουν σ' εμάς...Η ιστορία πάντως έγραψε οτι φύγαμε από ελληνικό έδαφος (ακόμα και στην περίπτωση που αυθαίρετα το θεωρούσαμε ελληνικό)