Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Η ελληνική γλώσσα υποφέρουσα


Βαρβαρισμοί*

Όταν ένας πολιτικός (Λιάπης) χρησιμοποιεί την φράση "Ηρακλειδείς του στέμματος" και ακριβώς την ίδια έκφραση αναπαράγει και η κ. Πυργιώτη, έγκριτη δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια εφημερίδας, τι μπορεί να πει κανείς... Η σωστή έκφραση είναι "Ηρακλείς του στέμματος" επειδή στον βασιλικό θυρεό υπήρχε ένθεν και ένθεν του στέμματος από ένας Ηρακλής. Θα ήταν Ηρακλειδείς αν ήταν οπαδοί του "Γ.Σ.Ηρακλής" ή Ηρακλείδες αν ήταν απόγονοι του μυθικού ήρωα.

Αυτά από έναν του Γυμνασίου.

*οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν τον όρο για να δείξουν οτι κάποιος δεν είχε ελληνική παιδεία και ως εκ τούτου ήταν βάρβαρος

2 σχόλια:

Θεόδωρος Α.Πέππας είπε...

Πάρα πολύ σωστά, αγαπητέ φίλε, αν και το υστερόγραφο ["οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν τον όρο για να δείξουν οτι κάποιος δεν είχε ελληνική παιδεία και ως εκ τούτου ήταν βάρβαρος"] τα λέει όλα. Εδώ λέγεται, δεκαετίες, αυτό το "άμεσα" σαν "θα γίνει άμεσα" "ερχομαι άμεσα" (λές και θα ερχόταν ..έμμεσα, τι είναι , φάουλ επιδή γυρισε την μπάλα στον τερματοφύλακα!) Η γλώσσα πονάει, κι εκδίκηση ζητάει!

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Καλημέρα Θεόδωρε, ίσως η νέα υπουργός επανέλθει στην παλαιότερη πρότασή της περί καθιέρωσης της Αγγλικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της χώρας, οπότε τέτοιοι προβληματισμοί θα πάψουν να υφίστανται...