Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

ΠΡΟΕΔΡΕ θα σε θυμόμαστε για πάντα


Έφυγε σήμερα σε ηλικία 80 ετών ο Γιώργος Παντελάκης, ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ (μακράν) των ηγετών του ΠΑΟΚ και ίσως ο μεγαλύτερος των Ελλήνων παραγόντων.
Ο άνθρωπος που όχι μόνο αφιέρωσε τη ζωή του στον ΠΑΟΚ, όχι μόνο οραματίστηκε το μεγαλείο του, αλλά του έδωσε σάρκα και οστά στο όραμά του , τον καμάρωσε να πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα, να σαρώνει θηρία της εποχής όπως Λέγκια και Λυών, να είναι όλη του η ενδεκάδα διεθνείς.
Όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στον Ασλανίδη της χούντας ο οποίος τον είχε καλέσει στο γραφείο του για να τον πείσει να συναινέσει στην μεταπήδηση του Κούδα στον ΟΣΦΠ.
«Από μένα μην περιμένετε να βάλω υπογραφή σε μια τέτοια μεταγραφή. Εσείς καταλύσατε ολόκληρο Σύνταγμα, αν επιμένετε βγάλτε ένα νόμο που θα λέει «ο Κούδας στον Ολυμπιακό»
Τον θυμάμαι στις κερκίδες του Καραϊσκάκη να περνάει στητός και αγέρωχος ανάμεσα στους γαύρους που σηκωνόταν για να περάσει, θυμάμαι με πόσο σεβασμό του μιλούσε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης.
Θυμάμαι και πόσο συχνά κατέβαζαν τις τζαμαρίες του καταστήματός του οι χουλιγκάνοι της δικιάς μας ομάδας για να τον διώξουν, υποκινούμενοι και αβανταριζόμενοι από διευθυντή αθλητικής εφημερίδας που τώρα αρθρογραφεί αλλού (όσοι ξέρουν ξέρουν).
Και τελικά τον έριξαν τα δικά του δημιουργήματα, Βεζυρτζής, Καλαφάτης και σια.
O Γιώργος Παντελάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από πρόσφυγες γονείς, τον Δημήτρη και την Ευαγγελία. Από το 1954 έγινε βοηθός εφόρου στην ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Δύο χρόνια αργότερα έγινε έφορος, με πρόεδρο τον Γιώργο Χαραλαμπίδη. Την τριετία 1956-59, υπό την καθοδήγηση του, η πρόοδος στον ΠΑΟΚ ήταν μεγάλη. Το 1959 η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια το πανελλήνιο πρωτάθλημα μπάσκετ (με τον ίδιο και στη θέση του κόουτς), το πρώτο μεταπολεμικά που κατέκτησε ομάδα της Θεσσαλονίκης.
Από το 1960 ως το 1971 διατέλεσε γενικός γραμματέας του συλλόγου, (η θέση που έκανε κουμάντο στο Σύλλογο, καθώς ο Πρόεδρος ήταν θέση τιμητική) χρόνια στα οποία έβαλε τις βάσεις για να γιγαντωθεί ο ΠΑΟΚ. Στα τέλη του 1971 αποσύρθηκε για επαγγελματικούς λόγους, αλλά η ομάδα που στελέχωσε πήρε δύο κύπελλα (1972, 1974).

Επέστρεψε στην ομάδα το 1975, στην θέση του προέδρου αυτήν την φορά, και το 1976 χάρηκε τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή.

Ήταν τόσο Κύριος, τόσο τίμιος, τόσο μπεσαλής που οι συνεργάτες του ο Μαρτινίδης, ο Μυλωνάς, ο Μαμιδάκης, ο Δούμτσος, ο Μαντάς, του διέθεταν χωρίς ενδοιασμό χρήματα για τις ανάγκες της ομάδας γιατί ήξεραν και πώς θα τα διαχειριστεί και οτι θα τα πάρουν πίσω.

Η προαναφερθείσα απομάκρυνσή του έγινε με τον τρόπο που έγινε το 1984.
Εκεί που πας ΠΡΟΕΔΡΕ θα σε περιμένει ο Νικηφόρος Τσαρπανάς και μαζί θα σπάσετε μια γεμάτη στάμνα στις 21.15 την Τετάρτη το βράδυ.

8 σχόλια:

NOVITO είπε...

να στε καλά για το κομμάτι...
θίγετε πράγματα που αρκετοί-όπως και γω- δε γνωρίζουν καθόλου, ή απλώς έχουν ακούσει κάποια λίγα πράματα...

Γιώργο ζεις
για πάντα ΠΑΟΚτσης!

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Ευχαριστώ novito, και συ να 'σαι καλά, και όλοι μας...πολύ στενοχωρέθηκα ρε γαμώτο, τον ήξερα, τον έζησα, τον θαύμασα...

NOVITO είπε...

σίγουρα όλοι μας, οι αγνοί οπαδοί στεναχωρηθήκαμε... κι ας μη τον ήξερα, κι ας μη τον έζησα, αλλά μόνο τον θαύμασα... ;)

palalos είπε...

ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΕ....Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ....ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ...

alterego είπε...

Καλο ταξιδι προεδρε θα σε θυμομαστε παντα με αγαπη και σεβασμο

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΒΡΗΚΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥΣ

Διδάσκαλος είπε...

Ας είναι ελαφρύ το χώμα ... Έκανε τον Π.Α.Ο.Κ. τη μεγαλύτερη ομάδα της βόρειας Ελλάδας και μία από τις τρεις μεγαλύτερες της χώρας(Π.Α.Ο.Κ. ολυμπ... παναθ...) Ελπίζω ο Θοδωρής να την κάνει πρώτη σε όλη την Ελλάδα!!!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για αυτό το άρθρο.
Έλειπα στο εξωτερικό όταν έγινε, δε πρόλαβα ούτε να τον αποχαιρετήσω. Μόνο όσοι τον γνωρίσαμε ξέρουμε ότι δεν υπήρξε και ούτε θα υπάρξει πιο αγνός, πιο τίμιος, πιο ξεροκέφαλος ΠΑΟΚΤΣΗΣ. Γιατί μόνο έτσι μπορείς να πάρεις έναν επαρχιακό σύλλογο της σειράς και να τον μετατρέψεις στην ομάδα φόβητρο που έγινε απο τότε ο Δικέφαλος.
Πρόεδρε όσο περισσότεροι μαζεύεστε εκεί πάνω τόσο περισσότερο νοσταλγούμε οι εδώ ένα ας πούμε ΠΑΟΚ-Λυων... Καλή Αντάμωση