Στην Δημοκρατία είναι όλοι ίσοι απέναντι στην Πολιτεία, έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και απολαμβάνουν ίσης φροντίδας και μέριμνας από μέρους της. Τυχόν εξαιρέσεις είναι πάντα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης για πολύ μικρή μερίδα συγκεκριμένων πολιτών και σε κάθε περίπτωση η βασική αρχή της ισότητας δεν αλλάζει και την απολαμβάνει η μεγάλη πλειοψηφία.
Στην Δημοκρατία δεν κάνει ο καθένας ότι θέλει. Η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία ασκεί εποικοδομητικό έλεγχο προς όφελος της Πατρίδας και του κοινωνικού συνόλου.
Περιέργως πως, οι ανίκανοι γίνονται πάντα κυβερνώντες και οι ικανοί γίνονται πάντα ελέγχοντες. Μετά αλλάζουν ρόλους μεταξύ τους αλλά πάλι οι κυβερνώντες είναι ανίκανοι και οι ελέγχοντες ικανοί.
Στην Δημοκρατία όλοι έχουν το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι». Και αν για το «εκλέγειν» τα πράγματα είναι απλά, δεν είναι καθόλου έτσι για το «εκλέγεσθαι». Για το δεύτερο η Δημοκρατία έχει θεσπίσει κανόνες, διατάξεις και ασφαλιστικές δικλείδες.
Κατ’ αρχήν πρέπει να ενταχθείς σε έναν κομματικό μηχανισμό. Στη συνέχεια για να ξεχωρίσεις από τον σωρό και να σε προσέξουν αυτοί που πρέπει χρειάζεται αγώνας μακρύς σκληρός και επίπονος, που περιλαμβάνει δοκιμασίες στον προσηλυτισμό, την αποστήθιση συνθημάτων και επιχειρημάτων, την αφισοκόλληση, την άρνηση σκέψης, την αποφυγή κριτικής, την δουλικότητα, την ευλύγιστη μέση, την ικανότητα 15λεπτου χειροκροτήματος και διάφορα άλλα.
Αν οι δεξιότητες αυτές πιστοποιηθούν, το μόνο που χρειάζεται είναι μια γενναία συνεισφορά στα οικονομικά του κόμματος. Αυτό το τελευταίο δεν είναι δύσκολο, αρκεί να έχεις φίλους που θα σε βοηθήσουν λέγοντας «έλα βρέ αδελφέ, παρ’ τα τώρα και… όποτε έχεις κι … όπως μπορέσεις».
Αν οι δεξιότητες αυτές πιστοποιηθούν, το μόνο που χρειάζεται είναι μια γενναία συνεισφορά στα οικονομικά του κόμματος. Αυτό το τελευταίο δεν είναι δύσκολο, αρκεί να έχεις φίλους που θα σε βοηθήσουν λέγοντας «έλα βρέ αδελφέ, παρ’ τα τώρα και… όποτε έχεις κι … όπως μπορέσεις».
Στην Δημοκρατία καθιερώθηκε η αρχή της καλής πρόθεσης των αρχόντων. Όλοι τους έχουν τις καλύτερες των προθέσεων τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
Αυτό έχει σαν επακόλουθο να καθίστανται εκ προοιμίου αθώοι για οποιαδήποτε ανικανότητα επέδειξαν κατά την άσκηση των καθηκόντων που τους ανατέθηκαν, για οποιαδήποτε ζημία προκάλεσαν, για όποια οπισθοδρόμηση επέλεξαν.
7 σχόλια:
Να γελάς και να κλαίς (όχι με το post βεβαια, αλλα με την "δημοκρατια") ..με το πως θα επρεπε να ειναι η δημοκρατια..με το πως ηταν η δημοκρατια, με το πως ειναι η δημοκρατια....
στην υπαρχουσα κατασταση και για να ειμαστε ρεαλίστες, πρεπει να βρουμε ενα αλλο πολιτευμα...ενα πολιτευμα που δεν εχει επικρατησει και δεν εχει εξουσιασει ποτε τον κοσμο...αυτο που εχουμε τωρα δεν ειναι δημοκρατια...και αν καποτε υπηρξε η δημοκρατια δεν ηταν ετσι οπως την ξερουμε εμεις....
@παλαλέ μου, Ολιγαρχική, απολυταρχική, κληρονομική ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ. Αυτό έχουμε
Ενα άλλο προαπαιτούμενο είναι η ικανότητα του γλύφειν. Άνευ αυτής, προκοπή καμμία.
Το blog σας σήμερα γιορτάζει τα γενέθλια αυτού που του έδωσε το όνομά του :)
Χρόνια σας πολλά και παραγωγικά :)
@hamomilaki, ευχαριστώ για την υπενθύμιση και τις ευχές. Το είχα δεί το πρωί στην ανάρτησή σου και μετά το σχόλιό σου το ανάρτησα κι εγώ αναφέροντας το ποιός μου το θύμισε.
Καλό βράδυ
Τα περισσότερα προβλήματα στη δημοκρατία δημιουργούνται από την καθολικότητα της ψήφου. Δηλαδή ψηφίζουμε όλοι, έχουμε δεν έχουμε τα προσόντα ή την εγκεφαλική δυνατότητα, ακόμα, και οι έγκλειστοι στα ψυχιατρεία. Για να βγάλεις άδεια οδήγησης για παπί πληρώνεις παράβολα και εκπαιδεύεσαι από ειδικό εκπαιδευτή. Για εκλογικό βιβλιάριο αρκεί ένα πιστοποιητικό γέννησης ότι είσαι 18 χρονών και μετά ψηφίζεις τον καταλληλότερο και πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό γιατί αναπαράγεις τον βλάχο που καμαρώνεις στον καθρέφτη. Λένε υποχρεωτική 9ετή εκπαίδευση, αλλά και ο αγράμματος και ο στόκος έχουν την ίδια βαρίνουσα ψήφο με τον καθηγητή πανεπιστημίου. Γύφτοι και «ρωσοπόντιοι» κατά δήλωση, τουρίστες στην πόλη και περαστικοί, στηρίζουν το μοντέλο Ψωμιάδη γιατί αυτό απαιτεί η πολιτική τους κουλτούρα. Κατά τη γνώμη μου το δικαίωμα της ψήφου πρέπει να το εξασκούν όσοι το αξίζουν. Μετά θα συζητήσουμε για την ποιότητα της δημοκρατίας. Η δημοκρατία της πλέμπας δημιουργεί την κοινωνία της πλάκας.
@Μιχάλη, μου πήρε λίγο καιρό για ν' απαντήσω. Είναι ένα από τα προβλήματα της Δημοκρατίας που δεν μπορεί να λυθεί. Κι αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία για να αποφασίσει ποιός δικαιούται και ποιός όχι το εκλέγειν. Στην περιγραφή του προβλήματος συμφωνώ.
Δημοσίευση σχολίου