Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

ΠΑΟΚ – Παναχαϊκή 3-5 (η στιγμή της αλήθειας)


Μια τραγική κωμωδία, ή μήπως κωμική τραγωδία;

Αν θυμάμαι καλά ήταν το 1972.
Ο δεύτερος ΟΣΦΠ έπαιζε στην Καβάλα κι εμείς στην Τούμπα με την Παναχαϊκή που τότε είχε πολύ καλή ομάδα, αλλά όχι τόσο ώστε να μας νικήσει. Με νίκη αγκαλιάζαμε το πρωτάθλημα, κι αν ο ΟΣΦΠ άφηνε βαθμό ή βαθμούς εκείνη τη μέρα, τότε η αγκαλιά θα ήταν πιο σφιχτή. Γι αυτό και πολλοί δικοί μας πήγαν στην Καβάλα για να ενισχύσουν την τοπική ομάδα.

Από το ζέσταμα ακόμα το μήνυμα πήγε στους παράγοντες του ΠΑΟΚ «Δώστε κανένα φράγκο γιατί δεν σας βλέπω καλά σήμερα». Οι Πατρινοί σωστά σκεφτόμενοι προτιμούσαν το «πριμ» του ΠΑΟΚ και να χάσουν παρά το αντίστοιχο του ΟΣΦΠ αν κέρδιζαν (που ήταν και δύσκολο). Εμείς όμως ξέραμε τι ομάδα είχαμε και δεν δεχθήκαμε καμιά συζήτηση. Αυτό μας έλειπε! Τα πράγματα ξεκίνησαν στραβά, στο 25' 0-2.

Πάνω που άρχισαν να μας ζώνουν τα φίδια, να το 1-2 αλλά πολύ σύντομα 1-3 και στα επίσημα οι δικοί μας άρχισαν να το σκέφτονται. Εκείνη τη μέρα ότι σουτ έκανε η Παναχαϊκή, έγραφε. Και αυτά που ειπώθηκαν μετά για τον τερματοφύλακα ήταν ανοησίες. Όλα τα γκολ ήταν άπιαστα, κάτι στο Γ , κάτι κανονιές…
Μπρος στον κίνδυνο αποφασίστηκε να ενδώσουμε αλλά δεν ήταν δυνατό να βρεθούν τόσα μετρητά όσα ζητούσαν οι Πατρινοί και τελικά δέχθηκαν να πάρουν επιταγή (στον φέροντα), όχι όμως οποιουδήποτε, αλλά της ομάδας με σφραγίδα και υπογραφές δύο αρμοδίων. Τα γραφεία του ΠΑΟΚ 2,5 χλμ μακριά (Βας. Σοφίας) και σε 10’ άρχιζε το Β’ ημίχρονο.

Αγώνας δρόμου. Εν τω μεταξύ οι παίκτες της Πάτρας στο ημίχρονο, φοβούμενοι ότι οι παράγοντες της ομάδας τους θα τους έριχναν στη μοιρασιά, ζήτησαν η επιταγή να πάει στα χέρια του τερματοφύλακα. Η συνεννόηση έλεγε ότι μόλις η επιταγή έφτανε στο γήπεδο, ο πάγκος θα έκανε ένα σινιάλο, ο τερματοφύλακας θα προσποιείτο τραυματισμό, και ο γιατρός του ΠΑΟΚ θα πήγαινε κοντά του και με τρόπο θα του την έδινε. Πράγματι, και ενώ το σκορ είχε γίνει 2-4, πέφτει ο τέρματζης και ο γιατρός τρέχει βιαστικά (μη χάνουμε χρόνο, 3 γκολ μας χρειάζονται) προς το μέρος του. Ήταν στην κάτω εστία, και ο γιατρός περνώντας από το σημαιάκι του κόρνερ, γλιστράει, πέφτει, το πλήρωμα του ασθενοφόρου που ήταν στα 5 μέτρα σπεύδει, πιθανό κάταγμα η διάγνωση, τον φορτώνουν στο φορείο και το ασθενοφόρο με τον γιατρό φεύγει για το νοσοκομείο. Μαζί και η επιταγή.

3-5 και πρωταθλητής ο ΟΣΦΠ.

Έτσι λέει ότι έγιναν τα πράγματα, ο Ιαβέρης.
Ο Γιάννης Αγιάννης λέει ότι ο Ιαβέρης έχει συνήθως καλή πληροφόρηση, αλλά συχνά κατασκευάζει ιστορίες.
Τώρα εσύ που το πιστεύεις, γιατί είσαι έτσι ευκολόπιστος;
Κι εσύ που δεν το πιστεύεις, πώς είσαι σίγουρος ότι σε παραμυθιάζω;
Ρώτα κάποιον που ήταν στο γήπεδο, αν ο γιατρός έπεσε κι έφυγε με ασθενοφόρο. Ρώτα αν ο Ολυμπιακός είχε τάξει πριμ στην Παναχαϊκή.

12 σχόλια:

Μιχάλης Ρ. είπε...

Σ’ εκείνο το ματς-τραγωδία ήμουν στο γήπεδο στη «4» κι έζησα το δράμα που δυστυχώς το έχουμε ξαναζήσει πολλές φορές. Το πρωτάθλημα όμως χάθηκε την επόμενη Κυριακή με την ήττα από το Φωστήρα (που έπεσε στη Β΄ Εθνική) 1-0. Αυτό το περιστατικό με το γιατρό ειλικρινά δεν το θυμάμαι και σίγουρα πρώτη φορά το ακούω. Το γεγονός είναι όμως ότι ο καλλίτερος τερματοφύλακας εκείνη την εποχή στην Ελλάδα, βασικός στην εθνική μας, ο Γιάννης Στέφας από την Κόρινθο, δεν ξαναφόρεσε την φανέλα του ΠΑΟΚ. Έκτος αυτού ο πρόεδρος του «κρέμασε» το δελτίο και σταμάτησε άδοξα και ντροπιασμένα τη ποδοσφαιρική του καριέρα. Εάν έφταιγε το ατύχημα του γιατρού γιατί να την πληρώσει ο Στέφας; Συνάντησα το Στέφα στην Κόρινθο σ’ ένα γάμο το 1985 και είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του. Αυτός λοιπόν ισχυρίζεται ότι, το ματς το «έδωσε» ο πρόεδρος και η παρέα του και τα φόρτωσαν σ’ αυτόν γιατί τον πίεζε να μεταγραφεί στην ΑΕΚ (αν θυμάμαι καλά) και αυτός δεν ήθελε, γιατί πίσω από τη μεταγραφή υπήρχε πολύ βρώμικο χρήμα και αυτός ήταν στην «απ’ έξω». Ποιόν να πιστέψεις; Τώρα για την ιστορία οι Κωστίκος, Ορφανός και Βασιλάκος μου είπαν ότι την μεταγραφή τους την είχε κανονίσει ο Παντελάκης που λειτουργούσε σαν μάνατζερ τους. Για το Βασιλάκο κανόνισε και τις επόμενες μεταγραφές του και γι’ αυτό το λόγω τον είχε σαν θεό. Τι μου θύμησες τώρα φίλε μετά απ’ τα Κυριακάτικα ξεφτιλίκια…Σε προτρέπω αν αντέχεις και μπορείς να ξαναδείς τον αγώνα και να εστιάσεις στην αγωνιστική συμπεριφορά των Χαλκιά, Κοντρέρας (ανανέωσε και μας ευχαρίστησε) και Δάρλα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι η ανεξέλεγκτη πολυϊδιοκτησία.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@Μιχάλη,επειδή μπερδεύτηκα να ξεκαθαρίσω οτι το 1972 δεν ήταν πρόεδρος ο Παντελάκης, και βέβαια δεν ήταν στην ομάδα Κωστίκος, Ορφανός, Βασιλάκος. Και τους 3 τους έφερε στην ομάδα ο Παντελάκης το 1978, και όταν έφυγαν ο Παντελάκης είχε πάψει να είναι στον ΠΑΟΚ μετά από πραξικόπημα. Στον αγώνα εκείνο ήμουν στην Θ1 και ίσως να είδα κάποια πράγματα καλύτερα. Εξακολουθώ πάντως να αρνούμαι οποιαδήποτε σκέψη για μειωμένες αποδόσεις στον τελευταίο μας αγώνα, ποτέ δεν πίστεψα σε τέτοια σενάρια.

Μιχάλης Ρ. είπε...

Έχεις δίκιο δεν ήταν πρόεδρος ο Παντελάκης το 1972. Παραιτήθηκε για επαγγελματικούς λόγους στα τέλη του 1971 από γενικός αρχηγός και φυσικά οι τρις που αναφέρω δεν έπαιξαν τότε. Όμως σίγουρα και τους τρις τους μανατζάρισε ο Παντελάκης κι αυτό είναι σίγουρο και αληθινό γιατί γνωρίζω και τους τρις.
Δες τώρα μια άλλη άποψη:
Αναδημοσιεύω το δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας της Πάτρας , που αναφέρει όσα αποκάλυψε ο βετεράνος ποδοσφαιριστής της Παναχαϊκής Πέτρος Λεβεντάκος σε τηλεοπτική εκπομπή του Tele time και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αναστασόπουλο, για ένα παιχνίδι που έχει γράψει ολόκληρη ιστορία. Και έχει γράψει μαύρη και θλιβερή σελίδα στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Οι σκιές για εκείνο το παιχνίδι δεν έφυγαν ποτέ και όλοι θυμούνται ότι ο πανίσχυρος τότε και μεγάλος ΠΑΟΚ έχασε 3-5 στην Τούμπα από την εξαιρετική τότε Παναχαϊκή, με αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ να χάσει το πρωτάθλημα και να το πάρει ο Ολυμπιακός.
Ο Λεβεντάκος, λοιπόν, 36 ολόκληρα χρόνια μετά, αποκάλυψε απίστευτα πράγματα στη συγκεκριμένη εκπομπή. Αποκάλυψε την παρέμβαση και πριμοδότηση του Ολυμπιακού προς την Παναχαϊκή προκειμένου να κερδίσει τον ΠΑΟΚ και πως ο πρωταγωνιστής ήταν ο Θέμης Ρήγας που δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Θεωρώ ότι τις αποκαλύψεις του θα τις διαβάσουν αχόρταγα οι παλαιότεροι και κυρίως εκείνοι που ήταν τότε στο γήπεδο. Δώστε προσοχή λοιπόν:
Η βαλίτσα με τα λεφτά
Αποκαλύπτει λοιπόν ο Λεβεντάκος: «Ανεβήκαμε στην Τούμπα εγώ και εννέα ακόμη συμπαίκτες μου χωρίς να γνωρίζουμε ότι είχε γίνει συνεννόηση με παράγοντες του Ολυμπιακού. Ολοι πλην του μακαρίτη Θέμη Ρήγα. Λίγο πριν αρχίσει το ματς ο Ρήγας μας είπε στα αποδυτήρια ότι θα μας δώσει 10.000 δραχμές αν κερδίσουμε. Μπήκαμε στο γήπεδο και πριν αρχίσει το ματς μίλησα με τον Κούδα. Κατάλαβα ότι ο ΠΑΟΚ ήταν στο κόσμο του. Είπα στον Κούδα: ''Στείλτε καμιά βαλίτσα στα αποδυτήρια γιατί δεν σας βλέπω καλά''».
Και συνεχίζει στο ψητό ο Λεβεντάκος: «Κερδίσαμε με 5-3 και πήγαμε στο αεροδρόμιο. Εκεί έφτασε και η αποστολή του Ολυμπιακού από την Καβάλα. Και πετάξαμε για την Αθήνα με διαφορετικές πτήσεις, αλλά φτάσαμε σχεδόν μαζί. Ο Ρήγας περιέργως δεν μπήκε στο πούλμαν της ομάδας. Μου έκανε εντύπωση και τον ακολούθησα. Στο πάρκινγκ του αεροδρομίου ήταν παρκαρισμένη η Μερσεντές του Λάκη Πετρόπουλου. Εμφανίστηκε και μπήκαμε και οι τρεις στο αυτοκίνητο με προορισμό τη βίλα του Γουλανδρή. Μας έδωσε λοιπόν 2.000.000 δραχμές που ήταν τρελά λεφτά τότε.
Αυτό ήταν. Είχε αποκαλυφτεί ότι ο Ρήγας δεν έλεγε βλακείες στα αποδυτήρια. Είχε μπει όμως ζήτημα πώς θα μοιραστούν τα λεφτά. Φτάσαμε στην Ομόνοια και σκεφτήκαμε να ζητήσουμε και άλλα από τον Γουλανδρή. Αλλωστε, ολόκληρο πρωτάθλημα του δώσαμε. Πήρα τα μισά, έδωσα τα πιο πολλά στον Δαβουρλή και σε όσους άλλους είχαμε συμφωνήσει. Ο Ρήγας θα έδινε τα άλλα στους υπόλοιπους. Εγώ του είπα να μην αδικήσει τον Τζανετουλάκο (σ.σ.: ήταν ο τερματοφύλακας της Παναχαϊκής τότε) γιατί σαν Πειραιώτης που ήταν θα γκρίνιαζε. Ο Ρήγας πήγε σε μια χαρτοπαικτική λέσχη και έχασε τα περισσότερα λεφτά. Είχε πάθος αλλά δεν ήταν φραγκοφονιάς. Μοίρασε τα υπόλοιπα αργότερα όταν πέρασαν ξανά λεφτά από τα χέρια του».
Υ.Σ.: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει να μιλήσουν κάποια στιγμή και οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ που έπαιξαν σε εκείνο το παιχνίδι.
Το «μπακίρι» το ξέχασαν στις καραμέλες
Ο Πέτρος Λεβεντάκος αποκαλύπτει πως τη σακούλα με τα λεφτά που τους είχε δώσει ο Γουλανδρής για να κερδίσουν τον ΠΑΟΚ, την ξέχασαν σε ένα περίπτερο στην Ομόνοια, όταν συζητούσαν εάν πρέπει να του τηλεφωνήσουν για να του ζητήσουν και άλλα χρήματα, μια και στην ουσία η Παναχαϊκή έδινε με τη νίκη στην Τούμπα το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό. «Ξεχαστήκαμε συζητώντας και αφήσαμε τη σακούλα με τα 2.000.000 δραχμές πάνω σε κουτί με καραμέλες. Οταν το θυμηθήκαμε, είχαμε απομακρυνθεί και σαν τρελοί τρέξαμε πίσω. Ευτυχώς η σακούλα με τα λεφτά ήταν στη θέση της. Αυτά για την ιστορία και η αλήθεια είναι ότι παρασκηνιακά έγινε θόρυβος και έφερε καχυποψία και γκρίνιες και εκείνο το 3-5 της Τούμπας ήταν η αρχή του τέλους για την Παναχαϊκή».

kyriazo είπε...

Γιαννη Αγιαννη βλεπω εκανες πανω απο 3 ημερες να χωνεψεις την ηττα στο ΟΑΚΑ, εγω ακομα δεν τη χωνεψα, και περιμενα εναγωνιως σχολιο σου.
Δεν θελω βεβαια να πιστεψω για κανεναν λογο πως η ηττα ηταν απορεια συγκεκριμενης αποδοσης συγκεκριμενων παικτων, θεωρω περισσοτερο πως ηταν προγραμματισμενη ηττα αλλα για κακη μας τυχη πηρε μεγαλες διαστασεις, τωρα εσεις που ειστε πιο κοντα στα γεγονοτα και στην πληροφορηση ε καντε ενα κοπο και κρατηστε μας ενημερους...καλησπερες

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Το οτι η Παναχαϊκή "τα 'χε πιάσει" από τον Ολυμπιακό, ήταν γνωστό. Απλώς ο Λεβεντάκος το παραδέχθηκε πολύ αργότερα. Εκείνο που δεν έγινε ποτέ γνωστό είναι το τι κάναμε εμείς. Αυτά που λέω εγώ βέβαια, δεν είναι αξιόπιστα σε καμιά περίπτωση. Αν όμως (λέω ΑΝ) ήταν στα πράγματα ο Παντελάκης, τίποτε απ' αυτά δεν θα είχε γίνει...

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@kyriazo, λόγω ηλικίας αποφεύγω να ασχολούμαι με στενόχωρα πράγματα. Έτσι λοιπόν ο μηχανισμός που έχω στήσει, έχει δημιουργήσει ένα απόλυτο κενό για το διάστημα 19.00-21.00 της Κυριακής. Πάντως απ' ότι άκουσα και δεν ξέρω τι ακριβώς εννοούν, το Σάββατο στη Λειβαδιά παίζονται πολλά

Ανώνυμος είπε...

Να πάω το Σάββατο Λειβαδιά για να φάω φασόλι και να πάθω εγκεφαλικό ή να το δώ στο καφενείο. Είμαι και σε ηλικία κωλοτούμπας...Μιχάλης

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Λες ρε Μιχάλη να είναι γραφτό μας να πάμε από ΠΑΟΚ; Αν και ένας φίλος λέει οτι αφού δεν πάθαμε τίποτα στα παλιά μπασκετικά ΠΑΟΚ-Άρης, δεν έχουμε φόβο... αλλά... ξέρω 'γω;

Ανώνυμος είπε...

αυτην την ιστορια την ειχα ακουσει πριν τριαντα χρονια απο καποιον που περασε απο την παναχαικη για λιγο γυρω στο 1980.Μεχρι σημερα δεν την πιστευα. Τωρα που το διαβασα και εδω το πιστευω απολυτα γιατι δεν διαφερει καθολου απο αυτα που ειχα ακουσει. Και εκει ατυχοι ημασταν

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@Ανώνυμε, ακόμα κι εγώ που ήμουν παρών και κοντά, και είδα και άκουσα, ώρε ώρες δεν το πιστεύω...

Ανώνυμος είπε...

Από όσα έχω ακούσει από πολύ κοντινό μου άνθρωπο που ήτανε στο γήπεδο, και η Παναχαική τα "άρπαξε" από τον ΟΣΦΠ αλλά και ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ.
Μάλιστα τιμωρήθηκε και ο ίδιος (όχι από τον ΠΑΟΚ) και η Παναχαική γιατί δεν μπορούσαν να κρύψουν τα "στημένα". Ο ίδιος γκολκίπερ έκτοτε δεν ξαναεμφανίστηκε σε καμία ομάδα. Δυστηχώς, τότε γράφτηκαν κάποιες μαύρες σελίδες στην ιστορία του ΠΑΟΚ εξαιτίας ενός τερματοφύλακα...

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Οτι ο ΟΣΦΠ είχε τάξει κατι τις στην Παναχαϊκή έχει πια αποκαλυφθεί. Απλά οι άνθρωποι ζήτησαν κάτι παραπάνω από εμάς για να μην κουραστούν για κάτι δύσκολο. Τούς πήγε όμως η μπάλλα, (όλα ήταν γκολάρες) μας έκατσε κι εμάς στραβά και γράφτηκε η ιστορία.
Ποτέ δεν δέχθηκα όσα ειπώθηκαν για τον Στέφα.