Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

12 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα (Βάρκιζα)


1945
Υπογράφεται από την κυβέρνηση Πλαστήρα και το Ε.Α.Μ. η «Συμφωνία της Βάρκιζας», η οποία προβλέπει αφοπλισμό του ΕΛΑΣ, ανασυγκρότηση του Ελληνικού στρατού με γενική στρατολογία, άρση του στρατιωτικού νόμου, αποκατάσταση των αστικών ελευθεριών, διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το πολιτειακό και γενικών εκλογών για συντακτική Βουλή, χορήγηση αμνηστίας για πολιτικά αδικήματα και εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού από συνεργάτες των αρχών κατοχής, ή της δικτατορίας Μεταξά.
Η συμφωνία είχε παρενέργειες.

Μερικές μονάδες του Ε.Λ.Α.Σ., όπως και ο ηγέτης του Άρης Βελουχιώτης, αρνήθηκαν να δεχτούν τη Συμφωνία και κατέφυγαν και πάλι στα βουνά.
Το Ε.Α.Μ. τους αποκήρυξε αμέσως και ο Βελουχιώτης πλήρωσε με τη ζωή του τη συνέχιση της επαναστατικής του δραστηριότητας. Η συμφωνία πάντως σήμανε τον τερματισμό της πρώτης φάσης του εμφύλιου πολέμου.

6 σχόλια:

Μιχάλης Ρ. είπε...

Η αριστερά έχασε την ευκαιρία να δικαιώσει τις προσδοκίες του ελληνικού λαού και να απαιτήσει την παραδειγματική τιμωρία των μαυραγοριτών και των συνεργατών των γερμανών. Έτσι οι μαυραγορίτες έγιναν η αστική τάξη και οι δοσίλογοι και τα παιδιά τους φορείς εξουσίας. Τιμή και δόξα στους Έβερτ, Ράλλη, Μανώλη, Σταμάτη και σε όλους τους πρόγονους των σημερινών πολιτικών ταγών που θυσιάστηκαν και συνεργάστηκαν με τον κατακτητή για να μη μείνει το κράτος ακυβέρνητο τώτε. Τιμή και δόξα στους σημερινούς σουπερμαρκετάδες και στους ένδοξους μαυραγορίτες προγόνους τους που υπήρξαν θύματα του πεινασμένου λαού.

Unknown είπε...

Ακόμα 60 χρόνια αργότερα ασχολείσται ρε παιδιά με τον εμφύλιο.
Η ιστορία έχει καταδικάσει τους δεξιούς και τους αριστερούς, που ΟΛΟΙ απο κοινού συνεργάστηκαν με τις Μεγάλες δυνάμεις.
Η αριστερά με τον Στάλιν(Σοβιετική Ένωση) και η δεξιά με τους Άγγλους.

Το Ε.Α.Μ αποκύρηξε τον Άρη Βελουχιώτη γιατί δεν ήταν ταγμένος κομματικά με την μόσχα.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@Μιχάλη Ρ, και κάτι μεγαλοβιομήχανοι, να μη ξεχνιόμαστε...

@παιδί της πλατείας, μη με παρεξηγείς, δεν ασχολούμαι με τον εμφύλιο. Η Βάρκιζα είναι μια στιγμή της Ιστορίας μας που σημάδεψε την πορεία μας και σαν τέτοια την αναφέρω, όπως κάνω και για άλλες στιγμές που η δική μου οπτική τις θεωρεί σημαντικές

Unknown είπε...

Θα συμφωνήσω μαζί σου,κάποτε ομως πρέπει να μπει ενα τέλος στην ψευδεπίγραφη αναγωγή κάποιων σε Γέροντες της Δημοκρατίας,καθώς επίσης να αποφασισθεί η ιστορία αυτή να μπεί και στα σχολεία,ψύχραιμα και λιτά,η λεπτή γραμμή από την μνήμη του παρελθόντος μέχρι το παρόν πρεπει να μη κοπεί ,γιατί τότε χάνεται το μέλλον.Το παιδί της πλατείας μιλάει για 60 χρόνια,αφοριστικά,ας μου επιτρέψει δεν εχω πρόθεση προσβολής,ομως ο χρόνος ειναι παρών.

Yannis Tsal είπε...

Παρόλο που έχουν περάσει 60 χρόνια ο εμφύλιος ακόμα διχάζει και το αντίχτυπο στην πολιτική και την κοινωνία συνεχίζει να υφίσταται. Έγιναν τραγικά λάθη και από τις δύο παρατάξεις, ωστόσο θεωρώ πως είναι άδικη η στάση των "ίσως αποστάσεων". Τουλάχιστο (ένα μέρος έστω) από την ηττημένη παράταξη είχαν φιλοδοξία και όραμα να αλλάξουν τη χώρα προς το καλύτερο...

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@tsalapeteinos, ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο. Εγώ δεν παίρνω θέση, απλώς αναφέρω τα γεγονότα. Τα σχόλια εμπλουτίζουν το κείμενο και διευρύνουν το γεγονός.