Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Για τους 100 και τους 10 μεγαλύτερους Έλληνες

Και τι δεν είδαν τα μάτια μου στην λίστα με τους 100 μεγαλύτερους Έλληνες, αποτέλεσμα ψηφοφορίας κάπου 40.000 Ελλήνων. Όντας έτοιμος να δεχτώ τον όποιο αντίλογο, θα πω ότι αισθάνομαι.
Για να θεωρηθεί κανείς «μεγάλος» πρέπει το έργο του να είναι τέτοιο και τόσο που να δικαιολογεί την απονομή του τίτλου. Πρέπει μέσω του έργου του να έχει τύχει της διεθνούς αν όχι παγκόσμιας αναγνώρισης και αυτό να αντέχει στο χρόνο, να δημιουργεί προηγούμενο, βάση για παραπέρα εξέλιξη, κορυφαίο στο διηνεκές. Κοντολογίς, πρέπει να είναι πρόσωπα της Ιστορίας ή των Επιστημών με μικρότερη (λόγω περιορισμού στους 100) συμμετοχή των καλών Τεχνών.
Είμαστε μικρή χώρα και λίγοι και δεν αρκεί να καμαρώνουμε μεταξύ μας «Μεγάλε και Μεγάλε!»
Με αυτή την υποκειμενική αντίληψη, τι δουλειά έχουν στη λίστα Χριστόδουλος, Βέγγος, Βουγιουκλάκη, Βελουχιώτης, Δραγούμης, Καζαντζίδης, Λαζόπουλος, Λοΐζος, Ξυλούρης, Σημίτης, Φλωράκης, Χορν, με δεδομένη την εκτίμησή μου σε κάποιους απ’ αυτούς; Ακόμα και οι αθλητές, εξαιρετικοί στον τομέα τους αλλά «Μεγάλοι Έλληνες»; ο Παπαδόπουλος γιατί; Ο Μεταξάς άντε τουλάχιστον ιστορικά, συνέδεσε το όνομά του μ’ ένα έπος, ο Ιουστινιανός (Έλληνας;) άντε κι αυτός, άφησε μια Αγιασοφιά που μένει στους αιώνες αλλά ο Γλέζος παρ’ όλη τη στάση ζωής του, έμεινε στην Ιστορία για την ενέργεια στην Ακρόπολη. Παπανδρέου και Καραμανλής ψηφίστηκαν επειδή σε κάποιες περιόδους ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς ο δε δεύτερος για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. Αρκεί;
Σαν την κυρία Αρβελέρ, υπάρχουν πάμπολλοι επιστήμονες που διαπρέπουν σε ηγετικές θέσεις σε ξένα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, αλλά δεν έτυχαν της τηλεοπτικής προβολής που έτυχε η ίδια. Αν ο Βαμβακάρης και ο Τσιτσάνης, τότε γιατί όχι και Απ. Χατζηχρήστος, Παπαϊωάννου και άλλοι γίγαντες του ρεμπέτικου; Χατζηδάκις και Θεοδωράκης, μάλιστα. Χάραξαν δρόμους, η μουσική τους έγινε παγκόσμια γνωστή, ο Σολωμός ΝΑΙ, οι μεγάλοι βραβευμένοι και πολυμεταφρασμένοι ποιητές και συγγραφείς ναι.
Δεν ξέρω πως ακριβώς έγινε η ψηφοφορία, αλλά αν ο καθένας που ψήφιζε έλεγε τη γνώμη του και υπήρξαν τόσο πολλοί που ψήφισαν Βουγιουκλάκη ή Λαζόπουλο (για παράδειγμα) τότε έχουμε πρόβλημα σαν λαός, ή αν η λίστα ήταν προκατασκευασμένη κι ο ψηφίζων έπρεπε απλά να διαλέξει, τότε έχουμε λάθος λίστα.
Για τους 10 πρωτεύσαντες στις προτιμήσεις
Αλέξανδρος Αριστοτέλης Σωκράτης Βενιζέλος Καραμανλής Κολοκοτρώνης Παπανικολάου Πλάτων Περικλής Καποδίστριας.
Περικλής, Καποδίστριας, Βενιζέλος Καραμανλής, ήταν πολιτικοί και οι μισοί τους βρίζανε και οι άλλοι μισοί τους χειροκροτούσαν, ο Παπανικολάου κάποια στιγμή θα ξεπεραστεί, ο Κολοκοτρώνης είναι μεγάλος αλλά μόνο εθνικής εμβέλειας.
Αλέξανδρος, Αριστοτέλης, Πλάτων, Σωκράτης, θα είναι μεγάλοι σε παγκόσμια κλίμακα και στους αιώνες των αιώνων. Και για παρέα τους έπρεπε να είναι και ο Όμηρος
Διαλέξτε!

6 σχόλια:

Μιχάλης Ρ. είπε...

Η επιλογή δεν είναι αποτέλεσμα επιστημονικής μελέτης που μοριοδοτεί τα αποτελέσματα της συνεισφοράς στο ιστορικό εθνικό γίγνεσθαι, της προσωπικότητας ως πρότυπο συμπεριφοράς η της ιστορικής μνήμης στους αιώνες, της μόνης αλήθειας (α-λήθη). Αντίθετα είναι το αποτέλεσμα που η ψηφοφορία όλων σήμερα ασχέτων, σχετικών, κορομηλιστών, φαν των πρωινάδικων, μαλακών και μη, με μόνη προϋπόθεση την πρόθεση να ψηφίσουν. Αυτό θα καθορίσει κατά πολύ και την προσωπικότητα του αύριο που θέλουν να επιβάλλουν. Γιατί η πρόθεση τους δεν είναι το σπουδαίο χθες αλλά το τραγικό αύριο που μας ετοιμάζουν. Ανεβαίνω για να συμμετέχω στην λαϊκή συνέλευση του ΠΑΟΚ, για να δώσω το παρόν με τα παιδιά, για να λέμε αύριο ήμουν κι εγώ εκεί. Καρναβάλια ήλθε η ώρα μας!

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Μιχάλη δυστυχώς πρέπει να πάω τη μανα μου στον γιατρό, ραντεβού κλεισμένο εδώ και δυο βδομάδες.
Καλή Συνέλευση!
όσον αφορά το σχόλιο, όπως πάντα, σωστός...

zoyzoy είπε...

Μα τι ασχολείσαι τώρα!! έβαλαν ιστορικούς,συγγραφείς και ηθοποιούς του έκαναν μια σούπα και έδωσαν στον κόσμο να ψηφίσει.Σε όλα τα πρωινάδικα δηλαδή....αφού δεν έβαλαν και τον Πλεύρη ή τον Σάκη πάλι καλά!!

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@zoyzoy γεια σου. Μια φίλη ζήτησε τη γνώμη μου κι είπα να την πω δημόσια. Δεν έχεις άδικο, και να φανταστείς οτι και το κανάλι και ο Παπαχελάς θεωρούνται σοβαροί!

Kirki είπε...

για να μην τσατιστείς,πρέπει να δεις ψύχραιμα τη λίστα.Δηλαδή,να σκεφτείς ότι ψήφισαν οι Ελληνες.Οι Ελληνες που ψηφίζουν αυτούς που ψηφίζουν στις εκλογές,αυτοί που παρκάρουν στους λεωφοριόδρουμους,στα ίχνη για τους τυφλούς,αυτοί που βρίζουν στα φανάρια και στους δρομους,αυτοί που κρατάνε τόσα χρόνια στην τηλεόραση την Πάνια αλλά και όλους τους τηλεαστέρες μας.Οπότε τότε θα πεις:Καλά που υπάρχουν και κάποιοι που αξίζουν σ αυτή τη λίστα)))

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

@Kirki, έχεις απόλυτο δίκιο και όντως "πάλι καλά"