Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Η Δίκη. Μέρος τρίτο (τελευταίο)


Διαδικασία
Η Δίκη ξεκίνησε και η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η εξής.
Για τον κάθε κατηγορούμενο εμφανιζόταν στις οθόνες οι πράξεις και οι παραλείψεις του με τις οποίες ζημίωσε τη χώρα και το κοινωνικό σύνολο, καθώς κι εκείνες μέσω των οποίων εξυπηρέτησε προσωπικά και οικογενειακά συμφέροντα και ακολουθούσε η ερώτηση: «Ένοχος;» Οι ένορκοι ψήφιζαν πατώντας το ένα από τα δύο κουμπιά στα μηχανήματα που υπήρχαν εμπρός τους.
Η πλειοψηφούσα άποψη λογιζόταν σαν δύο ψήφοι και μετά ψήφιζαν οι δικαστές με μία ψήφο ο καθ’ ένας, έτσι που οι συνολικές ψήφοι ήταν 7. Απολογίες δεν επιτρεπόταν αφού θεωρήθηκε ότι αφού κανείς δεν είχε μεταμεληθεί έμπρακτα για τα έργα του, απλά θα επαναλάμβαναν τα ίδια ψέματα καθυστερώντας την εξέλιξη της δίκης.

Κατά τη διάρκεια της αναγραφής του κατηγορητηρίου στις οθόνες αναφέρθηκαν, ανάλογα με την περίπτωση, κατηγορίες όπως:
Παραπλάνηση του λαού με ψευδείς και μη τηρηθείσες υποσχέσεις, ανικανότητα, αδιαφορία, δόλος, καταβαράθρωση της Παιδείας, υπεράκτιες εταιρείες, ενδοτική εξωτερική πολιτική, μεροληπτική οικονομική πολιτική, διάλυση της Υγείας, αποβιομηχάνιση, ανεργία, αντεργατική πολιτική, διαπλοκή, αδιαφάνεια, χαριστικές πράξεις, θάνατοι, παράνομοι πλουτισμοί, οικογενειοκρατία, ευνοιοκρατία, σκάνδαλα και σκανδαλώδεις συμπεριφορές, χρηματισμός, εγκατάλειψη της υπαίθρου και των μικρών νησιών, κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, εκποίηση δημόσιας περιουσίας, οικολογικά και περιβαλλοντικά εγκλήματα, καταστροφές δασών λιμνών και ποταμών, ρύπανση και μόλυνση, καρτέλ, καταλήστευση των ασφαλιστικών Ταμείων, χρηματιστηριακές κομπίνες,…
Η σιγή στην αίθουσα ήταν νεκρική.
Οι οθόνες που μετέδιδαν μέσα στην αίθουσα τις αντιδράσεις των πολιτών που ήταν συγκεντρωμένοι στις πλατείες διαφόρων πόλεων της χώρας, δεν εξέπεμπαν ήχο.
Οι εικόνες αρκούσαν.
Οι διαδικασίες ήταν συνοπτικές και σ’ αυτό βοήθησε η συμπεριφορά των κατηγορουμένων που δεν μετήλθαν κανενός μέσου προκειμένου να τις διακόψουν ή να τις καθυστερήσουν.
Η ετυμηγορία
Το 70% των κατηγορουμένων εκρίθη ένοχο όλων των κατηγοριών ομόφωνα (7 ψήφοι), το 18% ένοχο με 6 ψήφους και το 12% ένοχο με 5. Ουδείς αθωώθηκε ούτε καν λόγω αμφιβολιών. Το δικαστήριο δεν έδειξε επιείκεια ούτε για τους τεθνεώτες. Οι ετυμηγορίες έδειχναν να γίνονται αποδεκτές στις πλατείες.
Οι ποινές
που επιβλήθηκαν στους ενόχους (πιά) ήταν
Δήμευση της περιουσίας τους. Η κινητή τους περιουσία περιέρχεται στο Δημόσιο, η δε ακίνητη στα ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία προβλεπόταν να συνενωθούν σε ένα. Οι ένοχοι εστερούντο των πολιτικών τους δικαιωμάτων και είχαν την ευχέρεια να επιλέξουν τον τόπο στον οποίο θα περνούσαν το υπόλοιπο του βίου τους με την φροντίδα της Πολιτείας. Είχαν να διαλέξουν μεταξύ ενός νησιού της άγονης γραμμής κι ενός χωριού στην ορεινή Ήπειρο που είχε ερημώσει τελείως. Η «φροντίδα της Πολιτείας» συνίστατο στο να τους εξασφαλίζει τις συνθήκες και το επίπεδο ζωής που εκείνοι φρόντιζαν να έχουν οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών επί δεκαετίες.
Το μέλλον της χώρας

Τα πολιτικά κόμματα διαλύθηκαν και η περιουσία τους δημεύθηκε. Οι εκλογές που προκηρύχθηκαν άμεσα, θα γινόταν ως εξής. Καμία εκλογική περιφέρεια δεν θα ήταν πια μονοεδρική, όλες θα είχαν τρείς έδρες κατ’ ελάχιστον και 15 κατά μέγιστο ανάλογα με τον πληθυσμό τους, ο συνολικός αριθμός όμως των εκλεγομένων θα παρέμενε ο ίδιος. Το ψηφοδέλτιο θα ήταν ενιαίο για κάθε περιφέρεια και δικαίωμα υποψηφιότητας είχαν όσοι δεν είχαν νομικό κώλυμα και ηλικία 18 ετών και άνω.
Η αμοιβή των εκλεγομένων θα ήταν ίση με το εισόδημα που εμφάνιζε η τελευταία τους φορολογική δήλωση προσαυξημένο κατά 10%.
Όλοι οι πολίτες είχαν δικαίωμα σε δύο μόνο βουλευτικές θητείες τετραετούς διάρκειας, κατά την διάρκεια των οποίων η Πολιτεία θα μεριμνούσε για τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Βουλευτικά γραφεία δεν θα υπήρχαν και οι πολίτες θα είχαν τη δυνατότητα υποβολής των αιτημάτων τους ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά σε επιτροπές που θα τα ομαδοποιούσαν και θα τα έθεταν υπ’ όψη του Κοινοβουλίου το οποίο είχε την νομοθετική εξουσία. Από το σύνολο των εκλεγέντων, η Βουλή όφειλε να εκλέξει στην πρώτη της συνεδρίαση τον Πρόεδρο της χώρας με απλή πλειοψηφία, κι αυτός με τη σειρά του θα όριζε 15 βουλευτές με ετήσια θητεία ως υπεύθυνους των τομέων δραστηριότητας της Πολιτείας (Υγεία-Πρόνοια, Άμυνα, Παιδεία κλπ). Οι 15 αυτοί θα κρινόταν κατ’ έτος από την ολομέλεια η οποία θα τους απάλλασσε ή θα τους καταλόγιζε λάθη και παραλείψεις και θα μεριμνούσε για τις ενδεχόμενες κυρώσεις. Κανείς δεν είχε δικαίωμα να θητεύσει ως υπεύθυνος τομέα για περισσότερες από δύο φορές. Καθιερωνόταν επίσης, γνωμοδοτική Βουλή από 500 πολίτες οι οποίοι θα προέκυπταν κάθε χρόνο με κλήρωση, η θητεία τους θα ήταν διετής και θα λειτουργούσαν με τις ίδιες συνθήκες και προϋποθέσεις των κανονικών βουλευτών. Με αυτό τον τρόπο η πολιτική εξουσία έπαυε να είναι αυτοσκοπός και επάγγελμα και επέστρεφε στην υπεύθυνη συμμετοχή στα κοινά.

Επίλογος
Με την επικύρωση όλων όσων αποφασίσθηκαν, το Δικαστήριο ανέλαβε τη διακυβέρνηση μέχρι την διενέργεια εκλογών που ορίστηκαν να γίνουν σε 13 μέρες. Ο κόσμος από τις πλατείες επέστρεψε στα σπίτια του. Αύριο ήταν μια εντελώς καινούρια μέρα, και παρ’ όλο που πολλοί είχαν αφήσει λογαριασμούς απλήρωτους, δεν ήταν λίγοι αυτοί που χαμογελούσαν.

Η πρώτη ενέργεια της προσωρινής διακυβέρνησης ήταν να φροντίσει την άμεση μεταφορά των ενόχων στους νέους τόπους διαμονής τους.

21 σχόλια:

  1. Καλημέρα,αριστα!!!!αλλά Δικαστήρια την Διακυβέρνηση,λίγο πιο προχωρημένο σε ηθελα.
    Κι επειτα σκέφθηκες Πρωθυπουργεύοντα τον Σανιδά?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @taspa, θα σε μαλώσω δεν προσέχεις! Είπαμε οτι το δικαστήριο δεν αποτελείτο από δικαστές. Δεν διάβασες καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεκτόν το μάλωμα.
    @και το ονομα αυτής Αναστασία της ΦΑΡΜΑΚΟΛΥΤΡΙΑΣ-μεγάλη η χάρη της-.
    Ερε γλέντια αυριο και μεθαύριο!!!
    Καδένες ο Δήμαρχος,την Αρτα και τα Γιαννινα ο Δεσπότης.!!!και στην γραμμή ολα τα ξώανα!!!!
    Ξερεις τι θυμάμαι,μετα την παρελαση της 25ης τρώγαμε το πρώτο παγωτό!!!!!
    Α-προ-πο,σου εστειλα μια πρόσκληση για επικοινωνία την ελαβες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα αναλάβω τον "άχαρο" ρόλο να αποδώσω τα του καίσαρος το καίσαρι...


    ΕΝΑ ΝΕΟ ΑΣΤΕΡΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ!
    ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!ΠΑΝΕΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΟΥΤΟΠΙΚΟ ΔΙΗΓΗΜΑ-ΣΧΕΔΟΝ ΣΟΥΡΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @taspa - Αναστασία, δεν έχω πάρει τίποτα, στείλε στο e-mail μου...

    @παλαλέ, ευχαριστώ. Ουτοπικό ε; Δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ καλή για να'ναι αληθινή αυτή η Δίκη.Αξιοκρατικό καθεστώς αμεροληψία,υπεύθυνη συμμετοχή στα κοινά υπάρχει σε καμία εξουσία στον κόσμο? Δεν νομίζω!!
    Με μελαγχόλησες σκεπτόμενη αυτούς που μας κυβερνούν!!
    Καλό απόγευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλό!!!!
    κι ας μην γίνει ποτέ στην πραγματικότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν επιβληθεί θανατική ποινή και δεν βρίσκουν δήμιο, εδώ είμαι. Και δωρεάν (πληρώνω κιόλας). Και με γυμνά χέρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ... και τωρα ας καθισουμε στο εδωλιο του κατηγορουμενου εμεις κι ας δικασουμε, το ιδιο αμεροληπτα, τους εαυτους μας, που επιτρεπουμε να υπαρχουν τετοια προσωπα στην εξουσια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Ελπιδα πεθαινει παντα τελευταια αρκει να μην ειναι η πεθερα σου...παντως μου εκανε εντυπωση ποσο απλα τα σκεφτηκες τα πραγματα...ε ρε γλεντια τα γεροντακια στην Ηπειρο που θα ειχαν να κανουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @nelly, αν το κάναμε θα ήταν πιό καλά τα πράγματα. Αλλά δεν...

    @kyriazo, ξέρεις τι είναι
    από "GB corner" να βρίσκεσαι
    "στου Μήτσου";;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μέ ποιά χώρα άραγε μοιάζει το όλο σκηνικό;Ποιά είναι αυτή η χώρα πού ξέπεσε τόσο σε αξίες και ιδανικά ουτως ώστε να χρειαστεί μιά τέτοια σαρωτική αλλαγή;
    Ρέ παιδί μου,πουθενά δεν πάει ο νούς μου!!
    Πάντως εδώ στην Ελλάδα μας όλα βαίνουν κανονικά.
    Ά!Τώρα θυμήθηκα ποιά είναι,η μακρινή Ουζουμπούρου,όπου γίνεται ότι πιό παράλογο και ανώμαλο σκεφτεί ο ανθρώπινος νούς,για δίκη δεν το βλέπω επειδή όλοι τους είναι διεφθαρμένοι!!!
    Καλημέρα,χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ΝΑΝΤΙΑ καλημέρα και χρόνια πολλά και σ' εσένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "ουκ εώμεν άρχειν άνθρωπον, αλλά τόν λόγον,
    ότι εαυτώ τόυτο ποιεί καί γίνεται τύραννος"
    =δεν πρέπει να αφήνουμε τον άνθρωπο να κυβερνά, αλλά το Λόγο, επειδή (ο άνθρωπος) προσπαθεί να ωφελήσει τον εαυτό του και γίνεται τύραννος
    ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Μιχάλη, δεν το 'πιασα, θέλεις να πεις τι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανησυχώ και τρέμω στην ιδέα ότι στην επιλογή του δικαστή για να δικάσει κι αυτούς ακόμα τους επικίνδυνους που μας κυβέρνησαν, θα πρωτοστατήσουν και θα επιλεγούν πολίτες από τη σιωπηρά πλειοψηφία που χθες απεχθάνονται τη πολιτική ζωή και συμμετοχή συνωστιζόμενοι στο γραφείο του βουλευτή για προσωπική υπόθεση και αύριο θα τους δικάσει γιατί ψήφισε τους «ακαταλληλότερους». Είμαι σίγουρος ότι η συνέχεια της λογοτεχνικότατης «δίκης» θα είναι η «φάρμα των ζώων» με πρωταγωνιστές τους δικαστές μεταλλαγμένους σε δυνάστες.
    Με άλλον τρόπο επιλογής των δικαστών που να εξασφαλίζει την κοινωνική συνέχεια, μαζί σου. Για να μη ξαναπούμε ‘τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους, οι άνθρωποι αυτοί ήταν μια κάποια λύση»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Μιχάλη, μη τα παίρνεις "τοις μετρητοίς", ούτε εγώ ξέρω πως επιλέχθηκαν οι δικαστές, εξ άλλου σε κάθε αλλαγή ελοχεύει ο κίνδυνος του ξεστρατίσματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να δω τι λέτε κι εσείς...